Лаура Кьовеши може да разследва и нарушителите на санкциите срещу Русия

ЕС обмисля да разшири правомощията на Европейската прокуратура, така че тя да има право да разследва и богатите руснаци, които нарушават санкциите.

Това съобщава Bloomberg в своя статия, като цитира свои източници, запознати с преговорите и пожелали да останат анонимни.

Прокуратурата на Лаура Кьовеши в момента се занимава със злоупотреби с финансовите средства на ЕС и с големи трансгранични ДДС-престъпления в рамките на съюза. В нея участват 22 от 27 държави-членки, включително България.

Идеята за евентуално добавяне на контрола върху изпълнението на руските санкции към правомощията на Кьовеши засега е на ранен етап. Тя се е зародила, след като ЕС формира звено за подобряване на координацията между страните при запорирането или конфискуването на санкционирани активи на руски граждани и компании.

Bloomberg посочва, че Австрия, Белгия, Франция, Германия, Ирландия, Италия и Люксембург държат почти всички блокирани имоти и сметки на руснаци, които попадат в списъка на санкциите. Общият размер на замразените активи е 17,4 млрд. евро.

Съществуващите в момента правила не дават свобода на държавите да предприемат по-сериозни мерки извън формалното запориране на имотите. За да бъдат конфискувани, трябва да има данни, че те са придобити по престъпен начин.

ЕС вече одобри и нови правомощия, които ще позволят преследване на хора и компании, които помагат на санкционирани лица да заобикалят забранителните режими.

За да влезе в сила правото на Европейската прокуратура да разследва нарушенията на санкциите, трябва да получи съгласието на всички държави. Според медията - еврокомисарят Дидие Райндерс ще предложи тази идея по време на среща на министрите на вътрешните работи и правосъдието в Люксембург.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Седмокласниците се явяват на изпит по български език и литература

Те ще пишат по Вариант 1 на националното външно оценяване

07:46 - 19.06.2024
Важно днес

Първото заседание на 50-ото НС: "Време е да върнем здравия разум"

Депутатите трябва да изберат председател на парламента

07:18 - 19.06.2024
Важно днес

ДАНС привиква майката на Даная и Кремена Кунева заради позициите им за частната детска болница

По сигнал на частния инвеститор в ДАНС бяха привикани и адв. Мария Шаркова и Надежда Цекулова

22:42 - 18.06.2024