Лаура Кьовеши може да разследва и нарушителите на санкциите срещу Русия

ЕС обмисля да разшири правомощията на Европейската прокуратура, така че тя да има право да разследва и богатите руснаци, които нарушават санкциите.

Това съобщава Bloomberg в своя статия, като цитира свои източници, запознати с преговорите и пожелали да останат анонимни.

Прокуратурата на Лаура Кьовеши в момента се занимава със злоупотреби с финансовите средства на ЕС и с големи трансгранични ДДС-престъпления в рамките на съюза. В нея участват 22 от 27 държави-членки, включително България.

Идеята за евентуално добавяне на контрола върху изпълнението на руските санкции към правомощията на Кьовеши засега е на ранен етап. Тя се е зародила, след като ЕС формира звено за подобряване на координацията между страните при запорирането или конфискуването на санкционирани активи на руски граждани и компании.

Bloomberg посочва, че Австрия, Белгия, Франция, Германия, Ирландия, Италия и Люксембург държат почти всички блокирани имоти и сметки на руснаци, които попадат в списъка на санкциите. Общият размер на замразените активи е 17,4 млрд. евро.

Съществуващите в момента правила не дават свобода на държавите да предприемат по-сериозни мерки извън формалното запориране на имотите. За да бъдат конфискувани, трябва да има данни, че те са придобити по престъпен начин.

ЕС вече одобри и нови правомощия, които ще позволят преследване на хора и компании, които помагат на санкционирани лица да заобикалят забранителните режими.

За да влезе в сила правото на Европейската прокуратура да разследва нарушенията на санкциите, трябва да получи съгласието на всички държави. Според медията - еврокомисарят Дидие Райндерс ще предложи тази идея по време на среща на министрите на вътрешните работи и правосъдието в Люксембург.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024