Лъже ли Калин Стоянов за ситуацията в с. Воден, където горяха къщи Снимка: © Скрийншот, БНТ

Горски и пожарникари са знаели, че пожарът заплашва хората в с. Воден час и половина преди огънят да навлезе в селото. Министърът на вътрешните работи разбра за това от кореспондентите на БНТ, а системата за ранно предупреждение не е задействана по време на бедствието.

Ямболското село Воден, в което изгоряха 35 къщи, е едно от най-засегнатите от пожарите в цялата страна. Навреме за централните новини на телевизиите там се появи и министър Калин Стоянов.

От думите му стана ясно, че огнището е горяло още предишния ден, но не е било локализирано. Днес, при рязка промяна на посоката на вятъра, огънят "се обърна и директно, много бързо навлезе във селото".

По-големият проблем е, че това "директно, много бързо" навлизане в селото се е развивало в продължение на повече от час.

Това се разбра от думите на очевидец, който контрира министъра и му посочи къде е забелязан огънят в 12:00 - час и половина преди да навлезе в селото. "Час и половина горски и пожарникари седяха и снимаха с телефоните си пожара".

Очевидецът е операторът и кореспондент на БНТ Иван Янев, който също така обеща на министър Стоянов, че ще му покаже кадрите, от които се вижда къде е бил огънят.

"Хубавото е, че няма човешки жертви. Взето е решение всички живущи да бъдат евакуирани," цитиран бе Стоянов.

БНТ съобщи, че хората в с. Воден се евакуират сами, след като огънят е навлязъл в селото.

На брифинг в МВР на следващата сутрин обаче Стоянов продължи да твърди, че жителите на Воден са "евакуирани от нас", а други са изведени принудително, защото отказвали да напуснат своите домове.

На въпроса за системата за ранно известяване BG Alert Калин Стоянов отговори лаконично, че това е "една от мерките, която може да бъде предвидена в заповедите за обявяване на бедствено положение, но в случая не е предвидена такава мярка."

След това Стоянов опита да прехвърли последващите неудобни въпроси към главен комисар Александър Джартов, директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението".

Помолен да обобщи, Стоянов, каза, че "ситуацията е овладяна".

Евакуираха дом за възрастни хора заради пожарите в ямболското село Воден


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024