Легенда на шахмата съди Netflix за 5 млн. долара заради The Queen's Gambit

Сериалът The Queen's Gambit с Аня Тейлър-Джой донесе рекордна гледаемост и две награди "Златен глобус" на Netflix, но една реплика от сценария му рискува да доведе до загуба на 5 млн. долара за стрийминг платформата.

Великолепната история за шахматистката Бет Хармън показва как младата жена се явява на турнир в Москва, където се изправя срещу най-големите съветски гросмайстори. Коментаторът на състезанието казва: "Единственото необичайно нещо за нея всъщност е нейният пол, а дори това не е необичайно за Русия. Тук имаме Нона Гаприндашвили, но тя е световен шампион при жените и никога не е играла срещу мъже".

Легенда на шахмата съди Netflix за 5 млн. долара заради The Queen's Gambit

Нона Гаприндашвили e една от легендите на шахмата в СССР от 60-те и 70-те години. Tя е първата жена - гросмайстор (1978) и запазва титлата си на световен шампион в продължение на 16 години.

Сега 80-годишната грузинка е подала съдебен иск срещу Netflix с твърдение, че е оклеветена заради неправилното представяне на кариерата й в сериала - Гаприндашвили всъщност е играла срещу десетки мъже в турнири. До 1968 г. тя се е състезавала срещу десет гросмайстори, при това се е срещала с трима световни шампиони - Михаил Тал, Борис Спаски и Вишванатан Ананд, припомня специализираният сайт Chess.com.

Гаприндашвили настоява Netflix да преработи епизода и да й плати обезщетение в размер на 5 милиона долара.

Интересното е, че сериалът следва доста стриктно оригиналния си първоизточник - книгата на Уолтър Тевис "Дамски гамбит" от 1983 г., но точно тази реплика е променена в сценария.

В книгата на Тевис се казва: "Нона Гаприндашвили не беше на нивото на този турнир, но все пак беше състезателка, която се е срещала с всеки от тези руски гросмайстори многократно в миналото".

Адвокатите на грузинската шахматистка твърдят, че героинята на сериала Бет Хармън "очевидно" е базирана на постиженията ѝ от реалността: "В много аспекти Хармън е американизирана и художествена версия на истинската грузинска гениална жена, която първа пречупва половите бариери в международния шахмат през 60-те години, като се състезава и печели срещу най-добрите мъже".

Консултант на сериала е Гари Каспаров, който също би трябвало да познава доста добре биографията на Гаприндашвили.

Именно заради внушителния успех на сериала, защитата й твърди, че професионалната й репутация е била накърнена.

Нона Гаприндашвили шах

"Неверните твърдения причиниха на Гаприндашвили лично унижение, нещастие и болка, увредиха печалбите и доходите й, както и способността й да продължи професионалната си кариера в света на шахмата", се твърди в жалбата. Загубите от пропуснати бизнес възможности са оценени в иска на 75 000 долара, но е поискано значително по-високо обезщетение.

Продуцентите на сериала отричат обвиненията на грузинската легенда и твърдят, че изпитват най-дълбоко уважение към личността и кариерата й, но ще се защитават в съда докрай.

Критиците на Гаприндашвили коментират, че е абсурдно да се води съдебно дело заради художествено произведение. Тя ще трябва да докаже, че невярното твърдение е публикувано с умисъл от авторите му и че то може да се определи като "сериозна обида".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Спират за превантивен ремонт шести блок на АЕЦ "Козлодуй"

Другият блок на централата работи нормално

15:11 - 14.06.2024
Важно днес

Путин заговори за мир, но при условия, които гарантират, че войната ще продължи

Руският президент поиска украинската армия да се оттегли от свои територии

13:13 - 14.06.2024
Политика

Десните популисти изпреварват партията на британския премиер Сунак в проучване преди вота

Управляващата партия на премиера Сунак е едва трета в прогнозните резултати за вота

12:27 - 14.06.2024
Важно днес

Слави Трифонов и кандидати на ГЕРБ и ДПС се отказаха от парламента

Шест кандидати, избрани за депутати, се отказват от мястото си в следващия парламент

11:23 - 14.06.2024
Важно днес

Ремонт на тротоар в Костинброд предизвика взрив в къща

78-годишна жена е с изгаряния след инцидента

10:55 - 14.06.2024
Кино и сериали

"House of the Dragon" е подновен за трети сезон още преди премиерата на втори

HBO работи и по нов спин-оф сериал от света на "Игра на тронове".

10:23 - 14.06.2024