Сериалът The Queen's Gambit с Аня Тейлър-Джой донесе рекордна гледаемост и две награди "Златен глобус" на Netflix, но една реплика от сценария му рискува да доведе до загуба на 5 млн. долара за стрийминг платформата. 

Великолепната история за шахматистката Бет Хармън показва как младата жена се явява на турнир в Москва, където се изправя срещу най-големите съветски гросмайстори. Коментаторът на състезанието казва: "Единственото необичайно нещо за нея всъщност е нейният пол, а дори това не е необичайно за Русия. Тук имаме Нона Гаприндашвили, но тя е световен шампион при жените и никога не е играла срещу мъже". 

Нона Гаприндашвили e една от легендите на шахмата в СССР от 60-те и 70-те години. Tя е първата жена - гросмайстор (1978) и запазва титлата си на световен шампион в продължение на 16 години. 

Сега 80-годишната грузинка е подала съдебен иск срещу Netflix с твърдение, че е оклеветена заради неправилното представяне на кариерата й в сериала - Гаприндашвили всъщност е играла срещу десетки мъже в турнири. До 1968 г. тя се е състезавала срещу десет гросмайстори, при това се е срещала с трима световни шампиони - Михаил Тал, Борис Спаски и Вишванатан Ананд, припомня специализираният сайт Chess.com. 

Гаприндашвили настоява Netflix да преработи епизода и да й плати обезщетение в размер на 5 милиона долара. 

Интересното е, че сериалът следва доста стриктно оригиналния си първоизточник - книгата на Уолтър Тевис "Дамски гамбит" от 1983 г., но точно тази реплика е променена в сценария

В книгата на Тевис се казва: "Нона Гаприндашвили не беше на нивото на този турнир, но все пак беше състезателка, която се е срещала с всеки от тези руски гросмайстори многократно в миналото". 

Адвокатите на грузинската шахматистка твърдят, че героинята на сериала Бет Хармън "очевидно" е базирана на постиженията й от реалността: "В много аспекти Хармън е американизирана и художествена версия на истинската грузинска гениална жена, която първа пречупва половите бариери в международния шахмат през 60-те години, като се състезава и печели срещу най-добрите мъже". 

Консултант на сериала е Гари Каспаров, който също би трябвало да познава доста добре биографията на Гаприндашвили. 

Именно заради внушителния успех на сериала, защитата й твърди, че професионалната й репутация е била накърнена. 

"Неверните твърдения причиниха на Гаприндашвили лично унижение, нещастие и болка, увредиха печалбите и доходите й, както и способността й да продължи професионалната си кариера в света на шахмата", се твърди в жалбата. Загубите от пропуснати бизнес възможности са оценени в иска на 75 000 долара, но е поискано значително по-високо обезщетение. 

Продуцентите на сериала отричат обвиненията на грузинската легенда и твърдят, че изпитват най-дълбоко уважение към личността и кариерата й, но ще се защитават в съда докрай. 

Критиците на Гаприндашвили коментират, че е абсурдно да се води съдебно дело заради художествено произведение. Тя ще трябва да докаже, че невярното твърдение е публикувано с умисъл от авторите му и че то може да се определи като "сериозна обида". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"