Сериалът The Queen's Gambit с Аня Тейлър-Джой донесе рекордна гледаемост и две награди "Златен глобус" на Netflix, но една реплика от сценария му рискува да доведе до загуба на 5 млн. долара за стрийминг платформата. 

Великолепната история за шахматистката Бет Хармън показва как младата жена се явява на турнир в Москва, където се изправя срещу най-големите съветски гросмайстори. Коментаторът на състезанието казва: "Единственото необичайно нещо за нея всъщност е нейният пол, а дори това не е необичайно за Русия. Тук имаме Нона Гаприндашвили, но тя е световен шампион при жените и никога не е играла срещу мъже". 

Нона Гаприндашвили e една от легендите на шахмата в СССР от 60-те и 70-те години. Tя е първата жена - гросмайстор (1978) и запазва титлата си на световен шампион в продължение на 16 години. 

Сега 80-годишната грузинка е подала съдебен иск срещу Netflix с твърдение, че е оклеветена заради неправилното представяне на кариерата й в сериала - Гаприндашвили всъщност е играла срещу десетки мъже в турнири. До 1968 г. тя се е състезавала срещу десет гросмайстори, при това се е срещала с трима световни шампиони - Михаил Тал, Борис Спаски и Вишванатан Ананд, припомня специализираният сайт Chess.com. 

Гаприндашвили настоява Netflix да преработи епизода и да й плати обезщетение в размер на 5 милиона долара. 

Интересното е, че сериалът следва доста стриктно оригиналния си първоизточник - книгата на Уолтър Тевис "Дамски гамбит" от 1983 г., но точно тази реплика е променена в сценария

В книгата на Тевис се казва: "Нона Гаприндашвили не беше на нивото на този турнир, но все пак беше състезателка, която се е срещала с всеки от тези руски гросмайстори многократно в миналото". 

Адвокатите на грузинската шахматистка твърдят, че героинята на сериала Бет Хармън "очевидно" е базирана на постиженията й от реалността: "В много аспекти Хармън е американизирана и художествена версия на истинската грузинска гениална жена, която първа пречупва половите бариери в международния шахмат през 60-те години, като се състезава и печели срещу най-добрите мъже". 

Консултант на сериала е Гари Каспаров, който също би трябвало да познава доста добре биографията на Гаприндашвили. 

Именно заради внушителния успех на сериала, защитата й твърди, че професионалната й репутация е била накърнена. 

"Неверните твърдения причиниха на Гаприндашвили лично унижение, нещастие и болка, увредиха печалбите и доходите й, както и способността й да продължи професионалната си кариера в света на шахмата", се твърди в жалбата. Загубите от пропуснати бизнес възможности са оценени в иска на 75 000 долара, но е поискано значително по-високо обезщетение. 

Продуцентите на сериала отричат обвиненията на грузинската легенда и твърдят, че изпитват най-дълбоко уважение към личността и кариерата й, но ще се защитават в съда докрай. 

Критиците на Гаприндашвили коментират, че е абсурдно да се води съдебно дело заради художествено произведение. Тя ще трябва да докаже, че невярното твърдение е публикувано с умисъл от авторите му и че то може да се определи като "сериозна обида". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Съдиите от ВКС номинираха Галина Захарова за председател на съда

Тя е един от дългогодишните критици на кадровата политика на ВСС

Вече има Viber бот за превенция на домашното насилие в България

"Силна" е разработен от фондация Future Perfect

Съдия Мирослава Тодорова, която критикуваше Борисов и ВСС, осъди България в Страсбург

Основната цел на санкциите срещу нея била да бъде сплашена заради критиките ѝ към ВСС и властта

Секс, лъжи и тайни плащания: Bild смени главния редактор след дългогодишен скандал

Axel Springer първо защити Юлиан Райхелт, после го освободи

Капитанът на Vera Su и вторият му помощник остават за постоянно в ареста

Започна акцията по разтоварване на заседналия кораб

"Че га буде" ли Лозан Панов?

С камера на село, или президентската кампания на върховния съдия

Мистичната авторка на криминални романи Кармен Мола се оказа измислица на трима мъже

Бестселърите са писани не от жена, а от трио ТВ-сценаристи

Болницата в Монтана е в критично състояние след рекорден брой болни от Covid-19

Пациенти са принудени да чакат за освобождаване на легло