Бившият футболист на „Барселона“ Шави Ернандес е новият мениджър на клуба. Това обявиха от настоящия му отбор – катарския „Ал-Сад“, с който испанецът спечели 4 трофея като играч и още 7 като треньор.

Легендарният халф, определян като един от най-великите на позицията си в историята, ще наследи уволнения от „Барса“ Роналд Куман. За целта каталунците са се договорили да платят 5 милиона евро на катарския клуб за предсрочното прекратяване на договора на Шави.

Той пое „Ал-Сад“ през 2019 и накара отбора да заиграе в известния за „Барселона“ стил тики-така. Това донесе 36 поредни победи на тима, който не е побеждаван от миналия сезон насам.

Легендарният футболист на "Барселона" Шави се завръща като мениджър на каталунците

„Преди няколко дни Шави ни информира, че желанието му е да отиде в „Барселона“ точно в този момент – заради критичната фаза, през която преминава клубът от неговия роден град. Разбираме решението му и няма да заставаме на пътя му“, съобщиха от ръководството на „Ал-Сад“.

В момента каталунците са на 9-о място в класирането в испанското първенство, като загубиха три от последните си 4 мача. Притесненията, че отборът ще пропусне участие в Шампионската лига през следващата кампания, принудиха президентът Жоан Лапорта да уволни Куман и да потърси подходящия наследник в лицето на Шави.

41-годишният испанец се връща на „Камп Ноу“, където няма да разполага с много ресурси за нови играчи, тъй като „Барса“ има дългове от цели 1,4 милиарда евро. Той ще трябва да развива младите Ансу Фати, Педри, Гави и Нико, както и да изпрати подобаващо опитните Жерар Пике, Жорди Алба и Сержи Роберто.

Шави Ернандес ще поеме тима официално след паузата за националните отбори. Първият му мач се очаква да бъде местното дерби срещу „Еспаньол“ на 20 ноември. Временният мениджър Сержи Бархуан остава за още един двубой – срещу „Селта Виго“ тази събота.

Шави прекара почти цялата си кариера като футболист в „Барселона“. Той излезе от прочутата школа на „блаугранас“ през 1997 и беше неизменен титуляр, докато не си тръгна през 2015. Испанецът изигра 767 мача за „Барса“ и доскоро беше лидер по този показател в историята, преди Лионел Меси да подобри постижението му.

Шави Ернандес - Барселона

Ернандес спечели 8 титли в „Ла Лига“, три Купи на Испания, 6 Суперкупи на страната, 4 Шампионски лиги и две Световни клубни първенства. Той беше част от отбора на Испания, триумфирал с две последователни европейски титли – през 2008 и 2012, и със световното отличие в Южна Африка през 2010 г. Дълги години беше считан за част от най-добрата халфова линия заедно с Андрес Иниеста, който още е активен играч в Япония.

През лятото президентът на „Барса“ Жоан Лапорта твърдеше, че Шави все още не е готов да поеме мениджърския пост в отбора и реши да заложи на Роналд Куман за настоящия сезон. През октомври обаче позицията му се промени.

„Мнението ми за Шави като мениджър е, че той е в процес на развитие, още се учи. Имам много добри препоръки за него от хора, които го познават по-добре от мен. Имам страхотни взаимоотношения с Шави“, каза Лапорта, който беше президент и по време на престоя на испанеца на „Камп Ноу“. „През последния месец говорихме и знам мнението му за настоящия състав, знам какво мисли, че трябва да се случи“.

Самият Шави също никога не е крил, че иска някой ден да е треньор на „Барселона“. „Това е целта и мечата ми“, каза той наскоро. „Не знам дали ще се случи и дали се нуждаят от мен“.

При завръщането си той няма да разполага с Лионел Меси, но има младо ядро от футболисти, които може да развие успешно.


Прочетете още:

 Най-богатите спортисти в историята и спонсорите им: Майкъл Джордан е лидер с 2,6 млрд. долара Най-богатите спортисти в историята и спонсорите им: Майкъл Джордан е лидер с 2,6 млрд. долара

 Кой е собственикът на любимия ни клуб от Висшата лига Кой е собственикът на любимия ни клуб от Висшата лига


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024