90-годишният актьор Уилям Шатнър, който играеше ролята на капитан Джеймс Кърк в Star Trek, полетя в Космоса на борда на ракета на Blue Origin на 13 октомври. 

Шатнър е поканен лично от милиардера Джеф Безос, който е страстен почитател на оригиналния телевизионен сериал и се опитва да популяризира космическия туризъм чрез компанията си Blue Origin. 

Актьорът се превърна в най-възрастния човек, който някога е летял до "ръба на Космоса" - т.е. на 100 км височина от земната повърхност, или т.нар. линия на Карман, условния лимит на атмосферата на Земята. 

"Развълнуван съм, притеснен съм, малко съм нервен и все още съм леко уплашен заради това ново приключение. Но мисля, че щом всичко приключи, щом се върна от Космоса и видя вселената, нашата Земя и контраста между враждебността и топлината - колко е важно да запазим Земята жива и да не я унищожим - този контраст ще е много драматичен за мен", казва Шатнър преди излитането. 

Пътуването до ръба на Космоса продължи около 10 минути, като четиримата членове на мисията ще могат да усетят нулевата гравитация, преди капсулата им да се върне обратно на повърхността. 

Това е вторият полет на Blue Origin с екипаж, след като Джеф Безос лично участва на борда на първата успешна мисия. Неговата спътничка Уоли Фънк (82 г.) получи "титлата" за най-възрастен човек в Космоса, но сега Уилям Шатнър ще я задмине. 

Останалите души в компанията на актьора са вицепрезидентът на Blue Origin Одри Пауърс, предприемачът Глен де Врийс и бившият инженер от NASA Крис Бошуизен. Последните двама са платили за възможността да летят в Космоса по време на търг за продажба на местата в капсулата за първото пътуване през юли. 

За феновете на Уилям Шатнър това събитие връща доста спомени за най-силните години на Star Trek.

Актьорът, роден на 22 март 1931 г. в Канада, започва кариерата си в киното и телевизията още през 50-те години на 20 век. 

Той играе в образа на капитан Кърк от 1966 до 1969 г., като първият му епизод е наречен "Там, където нито един човек не е стъпвал досега". Фантастичният сериал се излъчва в продължение на десетилетия след прекратяването му от NBC, като се превръща в истинска легенда за поколения фенове. 

Уилям Шатнър и други актьори от оригиналната поредица са поканени да се върнат в ролите си в няколко игрални филма през 70-те и 80-те години. 

По-късно Шатнър се върна на екран с още една емблематична роля - на адвоката Дени Крейн, който играеше в сериалите на Дейвид И. Кели The Practice ("Адвокатите") и неговия спиноф Boston Legal ("Адвокатите от Бостън"). 

Полетът на ракетата New Shepard се излъчи на живо в YouTube и може да се гледа тук: Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Ефектът на Covid-сертификата: Как ваксинирането се ускори за един ден

21 октомври е довел до почти 4-кратно увеличение на поставените дози ваксини

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба