Леглата за Covid-пациенти са заети при 10,5%, но рискът е от недостиг на медици

България се намира на 25 място по заболеваемост от Covid-19, но на 8-мо място по смъртност в рамките на европейската общност. Това стана ясно от първия брифинг на здравните власти от началото на новия сезон.

Седмичният ръст на заболеваемост е +57%, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Здравната система разполага с общо 8415 болнични легла за пациенти с Covid-19, от които над 7000 за пациенти в по-леко състояние и 1108 легла за интензивно лечение. Към 30 септември са запълнени 10,5% за пациенти в неусложнено състояние и 4% от леглата за пациентите за интензивни грижи.

Най-големият потенциален риск обаче остава недостатъчният брой на медиците и тяхната умора от началото на епидемията, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Ежедневно нараства делът на заразените медицински специалисти, но той върви с тенденцията за цялото общество - около 5.6%.

Доставките на лични защитни средства са осигурени за повече от 3 месеца напред. Достатъчни количества има във всички РЗИ и от медикамента "Ремдесивир", с който се лекуват пациентите с Covid-19.

Здравният министър не предвижда връщане на нови ограничителни мерки въпреки тенденцията към повишаване на новите случаи.

"Най-важното е да се носят маски на закрито, да се спазва дистанция и да се дезинфекцира", каза Ангелов.

Инфографика: Covid-19 в България

Ползата от правилното носене на маски беше защитена и от ръководителя на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски.

Той цитира статия от New England Journal of Medicine, в която се посочва, че шансът за избягване на болестта преди появата на ваксина е в носенето на маски.

Още в 1936 г. е установено, че носенето на предпазни маски намалява вирусния товар при вариолна инфекция, каза той. Хората, които са носили маски, поемат по-малък товар, прекарват болестта по-леко и изграждат имунитет.

Мутафчийски даде пример с коронавирусна епидемия на круизен кораб в Аржентина, където капитанът издава заповед целият персонал да носи маски с висока степен на защита, а пасажерите - хирургически маски.

80% от тях са прекарали Covid безсимптомно или с лека симптоматика, докато подобна ситуация на други кораби без задължителни маски, съотношението на леко спрямо тежко болни е обратното - 20 към 80%.

Covid-19 се връща в Европа, но този път е по-различен (инфографика)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024