Лекар от Бургас е заразен с коронавирус Снимка: © Getty Images

В Бургас има три случая на заразени с коронавирус, а един от тях е лекар от частната болница "Бургасмед", съобщиха NOVA и BTV, позовавайки се на данни на Общинския щаб.

Преди две седмици лекарят е бил в зимния курорт Пампорово, откъдето произтича епидемиологичната му пътека. Състоянието му е добро и той няма пневмония или други сериозни симптоми на COVID-19, обявиха от щаба в Бургас. Допълниха още, че правят всичко възможно за спирането на разпространението на заразата. За целта от снощи болницата е поставена под карантина, съобщи NOVA.

"От снощи, от 8 часа, има заповед на директора на РЗИ за поставяне под карантина на хирургичното отделение", обясни управителят на болницата д-р Стоил Апостолов. Вземат се проби от персонала и пациентите. Отделението ще бъде затворено и поставено под карантина".

"Целият персонал не хирургичното отделение е бил контактен - лекари, сестри и санитари, които са били на работа в датите, които са указани в заповедта. Под карантина остават и пациентите. При тях докторът е минавал на визитация", каза д-р Апостолов.

В следващите две седмици в отделението няма да се влиза и да се излиза - това съобщи директорът на РЗИ д-р Георги Паздеров. Здравното отделение е дезинфекцирано и останалите части в болницата работят в нормален режим.

Днес сутринта стана ясно, че общият брой на заразените с COVID-19 през последното денонощие у нас е 30 души и вече регистрираните в България са 142. Най-младият е дете на 4 години, а най-възрастният – на 81. През последното денонощие в болници са приети 84 мъже и 58 жени. Тяхната средна възраст е малко над 40 години, съобщи началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Регистриран случай вече има и в Шумен, а излекуваните са трима - една жена от Военномедицинска академия в София и първите двама заразени от Плевен.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024