Лекар от Бургас е заразен с коронавирус Снимка: © Getty Images

В Бургас има три случая на заразени с коронавирус, а един от тях е лекар от частната болница "Бургасмед", съобщиха NOVA и BTV, позовавайки се на данни на Общинския щаб.

Преди две седмици лекарят е бил в зимния курорт Пампорово, откъдето произтича епидемиологичната му пътека. Състоянието му е добро и той няма пневмония или други сериозни симптоми на COVID-19, обявиха от щаба в Бургас. Допълниха още, че правят всичко възможно за спирането на разпространението на заразата. За целта от снощи болницата е поставена под карантина, съобщи NOVA.

"От снощи, от 8 часа, има заповед на директора на РЗИ за поставяне под карантина на хирургичното отделение", обясни управителят на болницата д-р Стоил Апостолов. Вземат се проби от персонала и пациентите. Отделението ще бъде затворено и поставено под карантина".

"Целият персонал не хирургичното отделение е бил контактен - лекари, сестри и санитари, които са били на работа в датите, които са указани в заповедта. Под карантина остават и пациентите. При тях докторът е минавал на визитация", каза д-р Апостолов.

В следващите две седмици в отделението няма да се влиза и да се излиза - това съобщи директорът на РЗИ д-р Георги Паздеров. Здравното отделение е дезинфекцирано и останалите части в болницата работят в нормален режим.

Днес сутринта стана ясно, че общият брой на заразените с COVID-19 през последното денонощие у нас е 30 души и вече регистрираните в България са 142. Най-младият е дете на 4 години, а най-възрастният – на 81. През последното денонощие в болници са приети 84 мъже и 58 жени. Тяхната средна възраст е малко над 40 години, съобщи началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Регистриран случай вече има и в Шумен, а излекуваните са трима - една жена от Военномедицинска академия в София и първите двама заразени от Плевен.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

С челник срещу сметките за ток? Как невинен клип прати българско семейство в световните медии

Чавдар и Тони не пестят ток, докато стоят на тъмно. Но фалшивата новина обиколи света

14:53 - 27.11.2022

Протестите в Китай стават все по-смели: Чуват се призиви за оттеглянето на Си Дзинпин

Чуват се скандирания "Долу Комунистическата партия"

14:04 - 27.11.2022

Карадайъ дава интервю: "Давайте следващия въпрос... Ако баба ви беше мъжка, щяхме ли да водим разговор..."

"На Марс ли да изселим депесарите", пита лидерът на ДПС в нервен разговор с Мария Цънцарова

12:30 - 27.11.2022

Игра на "Дипломация" с "Цицерон": Изкуственият интелект, който блъфира почти като човек

Алгоритъмът на "Мета", кръстен на римския държавник и философ, може да бъде полезен и в други сфери

10:34 - 27.11.2022