Лекари и сестри от "Пирогов" свидетелстват срещу Мустафа Емин за злоупотреба със служебно положение Снимка: © Getty Images

Медиците - свидетели на конфликта с Мустафа Емин в "Пирогов" са потвърдили в официалните си обяснения, че съветникът на министъра на отбраната е отправял заплахи към персонала на болницата в нощта на 28 август.

Това твърдят "24 часа" и bTV, които разполагат с показанията на лекарите от вътрешната проверка на "Пирогов". Обяснения са дали три медицински сестри, трима лекари и началник на отдел "Сигурност".

Потвърждава се, че престоят на семейството на Емин в болницата е бил почти четири часа, като процедурата по обработката на рана на челото на детето му е започнала 3 ч. и 20 минути след пристигането им в болницата и е завършила за около 10 минути.

Освен него са изчаквали още три деца с рани, а преди да дойде редът на детето на Емин, е приет пациент в тежко състояние с приоритет.

Според показанията на лекарите - това е наложило по-дългото чакане за обработката на раната. През това време Емин и съпругата му са звъняли няколко пъти в детската противошокова зала, което според bTV се потвърждава и от камерите за видеонаблюдение.

"Първият път излязох аз и отново обясних, че трябва да изчакат заради спешното дете в залата, при което той ме попита дали трябва да занимава министъра на здравеопазването. Отговорих, че това е негово право", пише една от медицинските сестри.

"Придружителите на детето попитаха дали сега, ако се обадят на министъра на здравеопазването, нещата ще станат по-добре. Уверих ги, че уведомяването на който и да е министър в момента няма да промени нашето поведение", пише ръководителят на лекарския екип от нощта на инцидента.

Още една медицинска сестра твърди, че "в момент на афект" Мустафа Емин е отправил заплахи "че сега говорил с министъра на здравеопазването и щяло да има последици".

Мустафа Емин твърдеше, че не е използвал името на министъра на здравеопазването, за да притиска медицинския персонал, а че го споменал само при обсъждане на нуждата от облекчаване на работата в детското спешно отделение на "Пирогов", и "на шега" при събирането на документите в края на процедурите, направени на детето му.

Двамата председатели на парламентарни комисии по здравеопазване и отбрана в НС Костадин Ангелов и Христо Гаджев (ГЕРБ) твърдят, че проверката на "Пирогов" е доказала вербална агресия и злоупотреба със служебно положение.

"Очаквам, макар и безкрайно закъсняла, реакция от ръководствата на ПП и ДБ, министър Тагарев, и премиера Денков", казва Христо Гаджев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024