Лекарите, които разпространяват лъжи за ваксините в САЩ, рискуват да останат без лиценз Снимка: © Getty Images

Медийната "война" около мерките срещу Covid-19 и ваксините продължава вече повече от година и половина, а някои от най-гласовитите говорители срещу имунизационната кампания са хора, за които медицината стана трамплин към политиката.

Единствената реакция от страна на Българския лекарски съюз по отношение на разпространението на неверни или подвеждащи твърдения от медици беше публикувана преди повече от година. На практика - не последваха каквито и да е наказания за "обидното и опасно" омаловажаване на пандемията, дори напротив.

Атанас Мангъров беше повишен до началник на Covid-отделението на Инфекциозна болница и се кандидатира за депутат, Андрей Чорбанов получи два мандата като народен представител от ИТН чрез атака срещу доказателствата за ефикасността и безопасността на ваксините.

Точно обратната е стратегията в Съединените щати по отношение на лекари, които разпространяват невярна информация за ваксините.

В САЩ те рискуват да останат без разрешително за практикуване на медицинската професия.

Още през юли 2021 Федерацията на щатските медицински асоциации излезе с позиция, в която предупреждава, че лекарите, които генерират и споделят дезинформация за ваксините, може да бъдат подложени на дисциплинарни проверки.

"Поради своето специализирано познание и обучение, лицензираните медици се ползват с висока степен на обществено доверие - затова разполагат с мощна платформа в обществото, независимо дали го осъзнават или не. Те имат и етична, и професионална отговорност да практикуват медицината в най-добрия интерес на своите пациенти, затова трябва да споделят информация, която стъпва на факти, базира се на науката и около която има консенсус за подобряване на общественото здраве", се казва в становището на Федерацията.

В него се посочва, че разпространението на неточна информация за ваксините противоречи на професионалната отговорност, с което подкопава допълнително доверието на обществеността в медицината и излага на риск всички хора.

Същата позиция беше подкрепена преди дни и от три асоциации на лекарите от първичната помощ в САЩ - Американския борд за семейна медицина, Американския борд по вътрешна медицина и Американския борд по педиатрия.

"Всички лекари, лицензирани от нашите асоциации, трябва да знаят, че подобно неетично и непрофесионално поведение може да накара съответния борд да предприеме мерки, които може да поставят под въпрос продължаването на разрешителните им", се казва в тяхната обща позиция.

"Особено сме загрижени заради лекарите, които използват своя авторитет за очерняне на ваксинационната кампания в момент, в който ваксините продължават да демонстрират отлична ефективност срещу тежко заболяване, хоспитализация и смърт", казват още ръководителите на професионалните организации.

Специализираният сайт MedScape посочва, че някои от лекарите, които разпространяват невярна информация за ваксините в САЩ, получават масов достъп до вниманието на хората чрез социалните мрежи.

Според изследване на Forbes, клипове с твърдения на общопрактикуващ лекар от Индиана срещу ваксините са събрали общо 90 милиона реакции във Facebook - т.е. споделяние, коментари и харесвания в платформата.

Възмущение в САЩ се надига и срещу група от лекари, които рекламират "Ивермектин" като профилактично средство за Covid-19. Медикаментът не е одобрен от FDA за това заболяване и всъщност е противопаразитен препарат. Въпреки това в последните месеци се купува масово от хора, които са убедени, че помага срещу коронавирусната инфекция, независимо че може да бъде опасен за здравето при неправилна дозировка.

"Разпространението на твърдението, че няма нужда да се ваксинираме, защото ако се разболеем, ще се лекуваме с "Ивермектин", е много опасно", казва Дейвид Никълс, президент на Американския борд по педиатрия.

Стандартът за разграничение между дезинформацията и личните убеждения, казва той, е базиран на това дали тези убеждения стъпват на научни доказателства.

Целта на медицинските асоциации не е да се превръщат в арбитър на легитимния научен дебат, а да не допускат разпространението на съвети, които не се аргументират с факти и чието следване може да бъде опасно за здравето.

"Свободното слово е конституционно право. Можете да говорите каквото искате. Проблемът е, че нямате право да очаквате продължаване на професионалния сертификат от асоциацията, ако лъжете обществеността", казва още Никълс.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Ти броиш" засече над 50 сигнала за изборни нарушения до обяд

Едно от честите нарушения е за непоставяне на печат върху бюлетините от машинно гласуване

15:16 - 02.04.2023

„Огромна жилищна криза“: Хиляди хора излязоха на протест в Португалия

Ниските заплати и високите наеми превръщат Лисабон в третия най-малко жизнеспособен град за живеене в света, според проучване на CIA Landlords

13:20 - 02.04.2023

Христо Иванов определи днешния ден като "прекрасен да тласнем страната напред"

Според Иванов коалиция между първите две партии не е много вероятна

11:40 - 02.04.2023

Демерджиев: През последното денонощие няма бомбени заплахи към училищата

Според вътрешния министър няма сериозни нарушения в изборния ден, но опитите да се манипулира вота са повече в сравнение с последните избори

11:04 - 02.04.2023

Сара Поли трябва да върне "Оскар"-а си? Не, 11-годишната ѝ дъщеря се шегува

Истинският подател е 11-годишната ѝ дъщеря

11:03 - 02.04.2023