Лекарите, които разпространяват лъжи за ваксините в САЩ, рискуват да останат без лиценз Снимка: © Getty Images

Медийната "война" около мерките срещу Covid-19 и ваксините продължава вече повече от година и половина, а някои от най-гласовитите говорители срещу имунизационната кампания са хора, за които медицината стана трамплин към политиката.

Единствената реакция от страна на Българския лекарски съюз по отношение на разпространението на неверни или подвеждащи твърдения от медици беше публикувана преди повече от година. На практика - не последваха каквито и да е наказания за "обидното и опасно" омаловажаване на пандемията, дори напротив.

Атанас Мангъров беше повишен до началник на Covid-отделението на Инфекциозна болница и се кандидатира за депутат, Андрей Чорбанов получи два мандата като народен представител от ИТН чрез атака срещу доказателствата за ефикасността и безопасността на ваксините.

Точно обратната е стратегията в Съединените щати по отношение на лекари, които разпространяват невярна информация за ваксините.

В САЩ те рискуват да останат без разрешително за практикуване на медицинската професия.

Още през юли 2021 Федерацията на щатските медицински асоциации излезе с позиция, в която предупреждава, че лекарите, които генерират и споделят дезинформация за ваксините, може да бъдат подложени на дисциплинарни проверки.

"Поради своето специализирано познание и обучение, лицензираните медици се ползват с висока степен на обществено доверие - затова разполагат с мощна платформа в обществото, независимо дали го осъзнават или не. Те имат и етична, и професионална отговорност да практикуват медицината в най-добрия интерес на своите пациенти, затова трябва да споделят информация, която стъпва на факти, базира се на науката и около която има консенсус за подобряване на общественото здраве", се казва в становището на Федерацията.

В него се посочва, че разпространението на неточна информация за ваксините противоречи на професионалната отговорност, с което подкопава допълнително доверието на обществеността в медицината и излага на риск всички хора.

Същата позиция беше подкрепена преди дни и от три асоциации на лекарите от първичната помощ в САЩ - Американския борд за семейна медицина, Американския борд по вътрешна медицина и Американския борд по педиатрия.

"Всички лекари, лицензирани от нашите асоциации, трябва да знаят, че подобно неетично и непрофесионално поведение може да накара съответния борд да предприеме мерки, които може да поставят под въпрос продължаването на разрешителните им", се казва в тяхната обща позиция.

"Особено сме загрижени заради лекарите, които използват своя авторитет за очерняне на ваксинационната кампания в момент, в който ваксините продължават да демонстрират отлична ефективност срещу тежко заболяване, хоспитализация и смърт", казват още ръководителите на професионалните организации.

Специализираният сайт MedScape посочва, че някои от лекарите, които разпространяват невярна информация за ваксините в САЩ, получават масов достъп до вниманието на хората чрез социалните мрежи.

Според изследване на Forbes, клипове с твърдения на общопрактикуващ лекар от Индиана срещу ваксините са събрали общо 90 милиона реакции във Facebook - т.е. споделяние, коментари и харесвания в платформата.

Възмущение в САЩ се надига и срещу група от лекари, които рекламират "Ивермектин" като профилактично средство за Covid-19. Медикаментът не е одобрен от FDA за това заболяване и всъщност е противопаразитен препарат. Въпреки това в последните месеци се купува масово от хора, които са убедени, че помага срещу коронавирусната инфекция, независимо че може да бъде опасен за здравето при неправилна дозировка.

"Разпространението на твърдението, че няма нужда да се ваксинираме, защото ако се разболеем, ще се лекуваме с "Ивермектин", е много опасно", казва Дейвид Никълс, президент на Американския борд по педиатрия.

Стандартът за разграничение между дезинформацията и личните убеждения, казва той, е базиран на това дали тези убеждения стъпват на научни доказателства.

Целта на медицинските асоциации не е да се превръщат в арбитър на легитимния научен дебат, а да не допускат разпространението на съвети, които не се аргументират с факти и чието следване може да бъде опасно за здравето.

"Свободното слово е конституционно право. Можете да говорите каквото искате. Проблемът е, че нямате право да очаквате продължаване на професионалния сертификат от асоциацията, ако лъжете обществеността", казва още Никълс.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

САЩ разшириха с още две имена "черния списък" за Северна Македония

Кандидат за президент и бивша прокурорка са със забрана да влизат в страната

10:05 - 19.03.2024
Важно днес

Третият човек в йерархията на "Хамас" е убит, твърди Вашингтон

Иса е и един от военните ръководители на кървавото нападение от 7 октомври, при което обявената от САЩ и ЕС за терористична организация "Хамас" уби над 1000 души

09:34 - 19.03.2024
Важно днес

Делян Добрев се пита защо "един Тагарев да ни прати на избори"

Депутатът от ГЕРБ "не е голям оптимист" за бъдещето на управлението

09:31 - 19.03.2024
Важно днес

Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов по 12-годишно дело за подкуп

Аврамов е осъден условно за срок от една година, с три години изпитателен срок.

08:35 - 19.03.2024
Важно днес

Отново пренареждат жълтите павета

Вадят се метални лайсни, от които шофьори се оплакват, че пукат гумите на колите им.

08:07 - 19.03.2024
Важно днес

Крайният срок, в който преговорите за правителство "трябва" да бъдат финализирани, изтича

В понеделник Мария Габриел прие мандата от президента Румен Радев.

07:40 - 19.03.2024
Важно днес

Митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх

„Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква"

21:48 - 18.03.2024
Важно днес

НАТО строи база с размерите на град в Румъния

След като бъде завършена, базата ще бъде с размерите на малък град, с площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

19:33 - 18.03.2024
Важно днес

Путин тържествува за “Нова Русия” с непризнатите от света окупирани територии

В понеделник вечер започна концерт по случай 10-годишнината от незаконното анексиране на Крим от Русия.

19:21 - 18.03.2024