Лекарството на Pfizer срещу Covid намалява риска от хоспитализация и смърт с 89% Снимка: © Getty Images

Американският фармацевтичен гигант Pfizer обяви в петък, че хапчето, което разработва за лечение на Covid-19, е „високоефективно“ при предотвратяване на тежко заболяване на хора в риск.

Данните от втората фаза на клиничните изпитания са показали, че Paxlovid намалява риска от хоспитализация и смърт с 89%, когато лекарството се приема в рамките на три дни от началото на симптомите.

Обнадеждаващата информация идва ден след като регулаторът на Обединеното кралство одобри първия антивирусен медикамент за лечение на симптоматичен Covid – на компанията Merck & Co.

Изпитанията на експерименталното антивирусно лечение на Pfizer под формата на таблетки са толкова обещаващи, че са били съкратени. В комбинираната терапия под търговската марка „Paxlovid“ е включен и ритонавир - друг антивирусен препарат. Дозировката е по 3 таблетки, приемащи се 2 пъти дневно.

„Резултатите наистина са отвъд най-смелите ни мечти“, заяви Аналиша Андерсън - ръководителят на програмата по разработване на лекарството на Pfizer. Тя изрази надежда, че Paxlovid „може да помогне да се върнем към нормалния живот и да видим края на пандемията“.

Американският фармацевтичен гигант обяви в официално съобщение, че вече не приема нови пациенти в клиничното изпитване на лечението „поради огромната ефикасност“ и планира да представи резултатите на регулаторните органи на САЩ за спешно разрешение.

Pfizer е изследвала 1219 пациенти, диагностицирани с лека до средно тежка форма на Covid-19 и притежаващи поне един рисков фактор - напреднала възраст, затлъстяване и т.н. - за отключване и развитие на тежко заболяване. Едва 0,8% от получилите лечение с препарата в рамките на 3 дни от появата на симптомите са влезли в болница и никой не е починал 28 дни след терапията. При плацебо групата има 7% хоспитализирани и 7 починали.

Данните са същите и при пациенти, които са започнали терапия в рамките на 5 дни след появата на симптоми - 1% хоспитализирани сред получилите лекарството срещу 6,7% при контролната група, в която има и 10 смъртни случая.

Компанията проучва дали лекарството може да се използва и от хора без рискови фактори, както и за предотвратяване на заразяване при групи, изложени на пряк контакт с коронавируса.

Антивирусните лекарства се изписват възможно най-рано, за да имат максимален ефект. От Merck & Co тестваха своето лекарство Молнупиравир в рамките на 5 дни след появата на симптоми.

"Видяхме, че имаме голяма ефективност - дори ако хората са чакали няколко дни преди да се тестват или да разберат, че са болни. Това означава, че разполагаме с време да ги лекуваме и наистина да допринесем за общественото здраве", казва за Reuters Аналиша Андерсън.

"Тези данни предполагат, че продуктът ни - ако бъде одобрен от властите - има потенциал да спасява живота на пациентите, да намалява тежестта на Covid-инфекцията и да предотврати 9 от 10 хоспитализации", допълва в официалното съобщение изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла.

Компанията не описва детайли за странични ефекти от лечението - в съобщението се споменава, че някои "нежелани явления" са регистрирани при около 20% от подложените на експерименталната терапия и групата, получавала плацебо.

Лечението може да стане достъпно през следващите няколко месеца, въпреки че в началото доставките вероятно ще бъдат ограничени.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024