Снимка: © Getty Images

Американският фармацевтичен гигант Pfizer обяви в петък, че хапчето, което разработва за лечение на Covid-19, е „високоефективно“ при предотвратяване на тежко заболяване на хора в риск.

Данните от втората фаза на клиничните изпитания са показали, че Paxlovid намалява риска от хоспитализация и смърт с 89%, когато лекарството се приема в рамките на три дни от началото на симптомите.

Обнадеждаващата информация идва ден след като регулаторът на Обединеното кралство одобри първия антивирусен медикамент за лечение на симптоматичен Covid – на компанията Merck & Co.

Изпитанията на експерименталното антивирусно лечение на Pfizer под формата на таблетки са толкова обещаващи, че са били съкратени. В комбинираната терапия под търговската марка „Paxlovid“ е включен и ритонавир - друг антивирусен препарат. Дозировката е по 3 таблетки, приемащи се 2 пъти дневно.

„Резултатите наистина са отвъд най-смелите ни мечти“, заяви Аналиша Андерсън - ръководителят на програмата по разработване на лекарството на Pfizer. Тя изрази надежда, че Paxlovid „може да помогне да се върнем към нормалния живот и да видим края на пандемията“.

Американският фармацевтичен гигант обяви в официално съобщение, че вече не приема нови пациенти в клиничното изпитване на лечението „поради огромната ефикасност“ и планира да представи резултатите на регулаторните органи на САЩ за спешно разрешение.

Pfizer е изследвала 1219 пациенти, диагностицирани с лека до средно тежка форма на Covid-19 и притежаващи поне един рисков фактор - напреднала възраст, затлъстяване и т.н. - за отключване и развитие на тежко заболяване. Едва 0,8% от получилите лечение с препарата в рамките на 3 дни от появата на симптомите са влезли в болница и никой не е починал 28 дни след терапията. При плацебо групата има 7% хоспитализирани и 7 починали.

Данните са същите и при пациенти, които са започнали терапия в рамките на 5 дни след появата на симптоми - 1% хоспитализирани сред получилите лекарството срещу 6,7% при контролната група, в която има и 10 смъртни случая.

Компанията проучва дали лекарството може да се използва и от хора без рискови фактори, както и за предотвратяване на заразяване при групи, изложени на пряк контакт с коронавируса.

Антивирусните лекарства се изписват възможно най-рано, за да имат максимален ефект. От Merck & Co тестваха своето лекарство Молнупиравир в рамките на 5 дни след появата на симптоми.

"Видяхме, че имаме голяма ефективност - дори ако хората са чакали няколко дни преди да се тестват или да разберат, че са болни. Това означава, че разполагаме с време да ги лекуваме и наистина да допринесем за общественото здраве", казва за Reuters Аналиша Андерсън.

"Тези данни предполагат, че продуктът ни - ако бъде одобрен от властите - има потенциал да спасява живота на пациентите, да намалява тежестта на Covid-инфекцията и да предотврати 9 от 10 хоспитализации", допълва в официалното съобщение изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла.

Компанията не описва детайли за странични ефекти от лечението - в съобщението се споменава, че някои "нежелани явления" са регистрирани при около 20% от подложените на експерименталната терапия и групата, получавала плацебо.

Лечението може да стане достъпно през следващите няколко месеца, въпреки че в началото доставките вероятно ще бъдат ограничени.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Русия ще забрани на мъжете във военна възраст да напускат страната

Мъжете на наборна възраст няма да могат да напускат страната след 28 септември

Надежда Йорданова: Не можем да отлагаме съдебната реформа, докато се събере конституционно мнозинство

Загубеното темпо за промени в антикорупционното законодателство беше грешка, казва бившата министърка на правосъдието от "Демократична България"

Кандидати на ДБ са привикани в полицията по сигнал на ГЕРБ, обучавали хората как се гласува с машини

Всяка партия разполага с по две машини, с които да обучава хората как да гласуват с тях, но изглежда от ГЕРБ виждат това като проблем.

"Нека пее в Москва": Полша не иска Роджър Уотърс заради изказванията му за войната в Украйна

Полша отмени концертите на изпълнителя след коментарите му за войната

Борисов отказа предизборен дебат с Петков и Василев: Бих дебатирал с всеки, но не и с вас

Борисов казва, че не може да участва в дебат с "хората, организирали ареста му"

"Демократична България" внася 25 "разумни" решения за страната още в първия ден на новия парламент

Приоритети на ДБ са в различни сектори, включително енергетика, съдебна реформа, здравеопазване и дигитализация

17-годишен чужденец е обвинен за атаката с нож срещу ученик в центъра на София (Обновена)

Прокуратурата е повдигнала обвинение срещу извършителя, който е 17-годишен чужд гражданин