Снимка: © Getty Images

Американският фармацевтичен гигант Pfizer обяви в петък, че хапчето, което разработва за лечение на Covid-19, е „високоефективно“ при предотвратяване на тежко заболяване на хора в риск. 

Данните от втората фаза на клиничните изпитания са показали, че Paxlovid намалява риска от хоспитализация и смърт с 89%, когато лекарството се приема в рамките на три дни от началото на симптомите.

Обнадеждаващата информация идва ден след като регулаторът на Обединеното кралство одобри първия антивирусен медикамент за лечение на симптоматичен Covid – на компанията Merck & Co.

Изпитанията на експерименталното антивирусно лечение на Pfizer под формата на таблетки са толкова обещаващи, че са били съкратени. В комбинираната терапия под търговската марка „Paxlovid“ е включен и ритонавир - друг антивирусен препарат. Дозировката е по 3 таблетки, приемащи се 2 пъти дневно.

„Резултатите наистина са отвъд най-смелите ни мечти“, заяви Аналиша Андерсън - ръководителят на програмата по разработване на лекарството на Pfizer. Тя изрази надежда, че Paxlovid „може да помогне да се върнем към нормалния живот и да видим края на пандемията“.

Американският фармацевтичен гигант обяви в официално съобщение, че вече не приема нови пациенти в клиничното изпитване на лечението „поради огромната ефикасност“ и планира да представи резултатите на регулаторните органи на САЩ за спешно разрешение.

Pfizer е изследвала 1219 пациенти, диагностицирани с лека до средно тежка форма на Covid-19 и притежаващи поне един рисков фактор - напреднала възраст, затлъстяване и т.н. - за отключване и развитие на тежко заболяване. Едва 0,8% от получилите лечение с препарата в рамките на 3 дни от появата на симптомите са влезли в болница и никой не е починал 28 дни след терапията. При плацебо групата има 7% хоспитализирани и 7 починали.

Данните са същите и при пациенти, които са започнали терапия в рамките на 5 дни след появата на симптоми - 1% хоспитализирани сред получилите лекарството срещу 6,7% при контролната група, в която има и 10 смъртни случая.

Компанията проучва дали лекарството може да се използва и от хора без рискови фактори, както и за предотвратяване на заразяване при групи, изложени на пряк контакт с коронавируса.

Антивирусните лекарства се изписват възможно най-рано, за да имат максимален ефект. От  Merck & Co тестваха своето лекарство Молнупиравир в рамките на 5 дни след появата на симптоми.

"Видяхме, че имаме голяма ефективност - дори ако хората са чакали няколко дни преди да се тестват или да разберат, че са болни. Това означава, че разполагаме с време да ги лекуваме и наистина да допринесем за общественото здраве", казва за Reuters Аналиша Андерсън.

"Тези данни предполагат, че продуктът ни - ако бъде одобрен от властите - има потенциал да спасява живота на пациентите, да намалява тежестта на Covid-инфекцията и да предотврати 9 от 10 хоспитализации", допълва в официалното съобщение изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла. 

Компанията не описва детайли за странични ефекти от лечението - в съобщението се споменава, че някои "нежелани явления" са регистрирани при около 20% от подложените на експерименталната терапия и групата, получавала плацебо.

Лечението може да стане достъпно през следващите няколко месеца, въпреки че в началото доставките вероятно ще бъдат ограничени.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Велислав Минеков пред парламента за казуса с в. "Труд": Връщаме си откраднатата държава

Два дни след запечатването на редакцията от Министърът на културата

СЗО: Ваксините предпазват от варианта "Омикрон"

Първи съмнения, че щамът вече циркулира в България

Разговорът между Байдън и Путин: САЩ заплашиха с мерки заради Украйна, Русия не иска Киев в НАТО

Двамата лидери говориха 2 часа, а подробности дадоха съветниците им

Близо 2300 нови случая на Covid и над 100 починали за денонощие у нас

Поставени са още над 17 хиляди дози от ваксините

Пак проблеми с биографията на кандидат за министър от ИТН. Димитър Гърдев не е бил съветник в ЕП

Гърдев е бил не съветник, а асистент, и не в ЕП, а на Елена Йончева

Заподозрян за убийството на Джамал Кашоги е арестуван в Париж

Халид Алотаиби беше издирван заради екзекуцията на саудитския журналист и дисидент

Кирил Петков пред Der Spiegel: Ще прилагаме закона без милост

"Оттук нататък България вече няма да е безгласен партньор от най-крайната периферия на Европа"

Минеков извежда ГЕРБ от централата им в НДК на 10 декември

"Нямам време за губене. Това е плячкосване и присвояване"