Лекарството за диабетици, изкупувано от желаещи да отслабнат, отново липсва по аптеките Снимка: © Getty Images

Ozempic - едно от дефицитните лекарства в България през последните няколко месеца - продължава да липсва по аптеките, а Министерството на здравопазването го е извадило от списъка със забрана за износ.

Това съобщава bTV, като цитира пореден случай на пациент с диабет, поставен в невъзможност да продължава терапията си с медикамента поради недостига му в цялата страна.Мъжът от Варна има нужда от лекарството всяка седмица. Човекът страда и от две онкологични заболявания.

Ozempic стана популярен в последните години не заради основното си предназначение, а с това, че е използван от хора, които се опитват да отслабнат по-бързо.

Наред с ефектите, стимулиращи инсулина, активното вещество в инжекционното лекарство забавя храносмилането, така че приемащите го се чувстват сити за по-дълго време след хранене.

Произвеждан от Novo Nordisk, медикаментът стана труден за откриване по аптеките още в края на 2022 г. - наред с доста други често използвани лекарства.

От Министерството на здравеопазването твърдят пред bTV, че е получена нова доставка на Ozempic в началото на месец февруари и се очаква търговците на едро да го получат на 10 февруари.

В сряда директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов обяви, че "Към момента има доставка от 9600 опаковки, всички национални изисквания са изпълнени. Очаква се само потвърждение от квалифицираното лице на производителя, че тези опаковки могат да бъдат пуснати на пазара".

По информация на bTV обаче - търговците са предупредени от производителя, че отново ще има забавяне, което може да удължи срока за доставка до 13 февруари.

В същото време - тази седмица Ozempic е изпаднал от списъка, с който МЗ контролира паралелния износ на лекарства от България - една от мерките, които би трябвало да ограничат изкуствения дефицит на фона на високото търсене в цяла Европа.

Как лекарства за диабет станаха хит сред желаещите да свалят килограми


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024