"Лекарят работи, докато диша": 77-годишният невролог от Видин, който стана жертва на Covid-19 Снимка: © Getty Images

"Няма да спираме. Лекарят така работи - докато може, докато диша".

Това са думи на 77-годишния невролог Борислав Иванов от МБАЛ "Св. Петка" във Видин от репортаж на bTV на 6 януари 2020 г.

Медикът с повече от 50 години стаж попада в новините на телевизията в деня, в който Неврологичното отделение на болницата спира приема на пациенти. Причината: масовото напускане на персонала. Въпреки че е пенсиониран, лекарят се е върнал на работа във видинската болница, за да се грижи за пациентите.

На 2 юни д-р Борислав Иванов стана третият лекар, починал след инфекция от Covid-19 от началото на епидемията.

Смъртта на 77-годишния мъж беше съобщена на брифинга на Националния оперативен щаб. Неврологът е бил преместен за лечение в столичната болница "Света Анна". Говорителят на щаба доц. Димо Димов не посочи името на починалия лекар, а само спомена, че е страдал от придружаващи заболявания.

Малко по-късно Българският лекарски съюз публикува съобщение в памет на д-р Иванов.

„Български лекарски съюз изказва своите дълбоки съболезнования на семейството и близките на починалия д-р Борислав Иванов , както и на колегите му от МБАЛ „Света Петка“ Видин. Д-р Иванов ни напусна, но с достойнство се бори на първа линия и изпълняваше своя професионален и морален дълг. Поклон пред неговата всеотдайност и смелост. Светла му памет", се казва в съобщението на БЛС.

Лечението на д-р Иванов е започнало още в средата на април, когато единствената болница във Видин се превърна в огнище на заразата от Covid-19.

Над 40 души от персонала на клиниката бяха поставени под 28-дневна карантина заради положителни проби на коронавирусна инфекция.

Освободените позции на специалисти и медицински сестри в отделенията бяха попълвани по спешност от други медици.

В началото на май МБАЛ "Св. Петка" получи първия апарат за UV-C дезинфекция от кампанията "България за лекарите". Ден по-късно екип на ВМА проведе пълно почистване на сградата на болницата, за да се прекрати разпространението на вируса сред персонала и пациентите.

От началото на епидемията в област Видин бяха установени общо 190 случая. По-голямата част от починалите хора бяха обитатели на домове за възрастни хора в Гара Орешец и Кула.

Първият смъртен случай на лекар с Covid-19 в страната беше регистриран на 2 май, когато почина д-р Илияна Иванова, 43-годишна лекарка от Инфекциозното отделение на болницата в Сливен. Ден по-късно стана ясно, че д-р Нели Пандова-Илиева от Спешна помощ-София е починала след лечение в Окръжна болница.


Прочетете още

Кризата във Видин: Когато Covid-19 се сблъска със Северозапада


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Компроматите срещу Борисов и тези срещу Коцев идват от едно и също място

Снимките с пачките на Борисов от преди години са извадени от същите служби, които той не иска да реформира днес, коментира Петков

17:54 - 14.04.2024
Важно днес

Александър Йоловски се оказа съветник на настоящия ресорен министър

Разкритието направи самият Йоловски в телевизионно интервю за БНТ.

14:38 - 14.04.2024
Важно днес

САЩ и Великобритания ограничават търговията с руски метали

Смята се, че този ход може да навреди на Русия икономически, тъй като тя е ключов износител на метали.

11:22 - 14.04.2024
Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновена)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024