Лена Бориславова: Правителството ще се съобрази с решението на Народното събрание за военната помощ за Украйна

Българското правителство ще се съобрази с решението на Народното събрание дали да бъде изпратена военнотехническа помощ на Украйна - това съобщи пред bTV Лена Бориславова, началник на кабинета на премиера Кирил Петков и говорител на правителството.

"То трябва да бъде взето с отговорност към чувството на защитеност на българския народ," добави още тя, като потвърди, че проекторешение вече е внесено, но не е ясно точно кога ще бъде гласувано то.

По-рано през деня заместник-председателят на парламента Атанас Атанасов от "Демократична България" - коалицията обяви в декларация тази седмица, че започва консултации по темата - съобщи как са преминали разговорите с другите коалиционни партньори: "Разговаряли сме с "Продължаваме промяната", с "Има такъв народ", с БСП. Наясно сме с това, че БСП няма да подкрепят това решение, разбираме тяхната позиция." Атанасов изрази увереност, че решението ще бъде прието.

Бориславова коментира и големия брой руски дипломати, които са обявени за "персона нон грата" у нас през последния месец. Като причина за действията на МнВР тя посочи "потвърдени данни, по които дълго време не се е реагирало". "Въпросните личности са работили против българския интерес и с част от тях е свързана "конкретна адженда да се дестабилизират отношенията на България с нейните Западни съседи, включително Република Северна Македония", каза Бориславова.

"Има руски интерес за това България и Македония да нямат добросъседство, да няма разбирателство между народите," констатира тя.

Говорителят на правителството зае ясна позиция, когато бе повдигнат въпросът за двете кандидатури за управител на БНБ, излъчени от коалицията - Любомир Каримански от "Има такъв народ" и Андрей Гюров от "Продължаваме промяната":

"Господин Гюров - за нас това е кандидат с безупречна репутация, който няма съмнителни петна в биографията си, който не е работил в банкови институции с ниски резултати на стрес-тестовете си. Имам пълното уверение, че ако такъв кандидат застане начело на БНБ, ще има смелостта и уменията да провежда банкова регулация, от каквато България има нужда," каза тя.

"Ако има друг резултат, това ще внесе сериозни съмнения върху желанието за контрол в банковата сфера."

Бориславова съобщи за "потресаващите констатации", направени по време на инспекцията на премиера Кирил Петков на фитосанитарния контрол на "Капитан Андреево". Тя посочи, че в лабораторията "никога не е стъпвало животно, а проверките при вноса на храните се правят чисто формално, ако изобщо се правят." Допускат се продукти, които подбиват цените на родните производители, добави още началника на кабинета на министър-председателя.

За контрола на пункта отговарят частни фирми, които получават голяма част от приходите, а на въпрос защо се следва този модел, тя отговори: "Аз питам същото. Нямам отговор - казват ни, че така е било години наред."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Пет отличия спечели А1 на PR Приз 2024

Екипът на „Корпоративни комуникации на А1 участва с шест кампании

15:11 - 23.05.2024
Важно днес

Русия удари Харков с 15 ракети C-300, най-малко 7 души са загинали

Местните власти съобщават за 16 ранени при атаките

13:49 - 23.05.2024
Млада България

Епидемия ли е самотата сред младите българи: има ли Gen Z проблем?

Епидемията на самотата не прави изключения, а засяга всички - в това число и младите хора в България. Но до каква степен?

13:25 - 23.05.2024