Лена Бориславова за "наследството" на Радев: Поръчки за милиарди на пътните фирми и риск за земеделските субсидии Снимка: © Getty Images

Лена Бориславова атакува президента Румен Радев и служебния кабинет за това, че са заложили капани за новоизбраното правителство в последните дни от своето управление.

"4 млрд., раздадени за 3 дни от АПИ; всички зам.министри освободени, за да блокира предаването на властта, и блокаж на 1,5 млрд в земеделието… а е само ден първи", пише Бориславова в своя профил във Facebook, ден след като кабинетът "Денков" встъпи в длъжност.

Извън решението на Гълъб Донев да уволни всички заместник-министри минути преди да сдаде властта, Бориславова се позовава на две разследвания в Mediapool, които показват странните маневри в МРРБ и Министерството на земеделието в последните дни.

Най-скъпоструващата от тях е форсираното раздаване на 4-годишни договори за пътна поддръжка в цялата страна, които бяха един от най-големите скандали в края на кабинета "Борисов 3".

Предходните поръчки на АПИ бяха отменени още от служебния кабинет на Стефан Янев заради порочните процедури, при които стойността на договорите се надвишава в пъти, а пътната агенция признава фактури за строителство и ремонт над заложения лимит.

Две години спорове между властта и пътните фирми доведоха до решението на кабинета "Донев" да обяви наново обществени поръчки за 4-годишен период в шестте региона на страната през февруари - в навечерието на поредните предсрочни избори. Вместо да приключи възлагането през април, както обещаваше, АПИ е започнала да разпределя поръчки за около 4 млрд. лв. в последните три дни от служебното управление.

Mediapool цитира свои източници от строителния бранш, според които "емисари, представящи се за пратеници на президентската институция, са обикаляли кандидатите и са се договаряли за комисионната, която са готови да дадат, ако спечелят търговете".

Още по-странно е, че АПИ прилага тактиката с елиминиране на всички конкуренти на единствената ценова оферта, която допускат в Северен Централен и Североизточен район. И на двете места печелят пътните фирми, които са поддържали инфраструктурата и по времето на ГЕРБ. Съмнителните действия на АПИ вече са обжалвани пред КЗК от общо 9 участници в двата региона, пише Mediapool.

Отделно от това - между 2 и 5 юни (т.е. броени дни преди предаването на властта) е започнало отварянето на офертите по частични обособени позиции за останалите четири региона, за които АПИ планира да раздава пари на пътните фирми. Отново се оказва, че само един кандидат е допуснат до финалната фаза на търга - останалите са отстранени "с произволни причини.

Изключвани са дори консорциуми, които вече работят по задания на служебното правителство за зимна пътна поддръжка, какъвто е случаят в Кюстендил.

Казусът със земеделските субсидии се оказва вторият сериозен проблем, оставен от служебния кабинет. Според Mediapool - кандидатстването за директни плащания за обработване на селскостопанска земя, по които се очакват 1,5 млрд. лв. за 2023 г., се оказва блокирано от няколко седмици.

По график, то трябва да приключи до 15 май, а забавянето се наказва от ЕК с 1% орязване на субсидиите за всеки работен ден закъснение.

Официалното начало на програмата обаче е дадено чак на 12 май, а дори тогава системата не е работила - т.е. фермерите не могат да кандидатстват за парите.

Според служебното правителство, срокът ще бъде удължен до 30 юни и няма да се налагат глоби, но остава под въпрос дали това е съгласувано с ЕК и дали тя е дала позволение за това.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Осъден за убийство може да работи в дупнишката болница от затвора

Ако лекарят бъде върнат на работа, присъдата му ще бъде намалена

19:39 - 24.06.2024
Живот

Картини на Пикасо се озоваха на показ в женската тоалетна на музей

Някои от творбите на Пабло Пикасо са изложени на показ, но в женската тоалетна, след съдебно решение

17:40 - 24.06.2024
Важно днес

Разследват бившия шеф на Европейската инвестиционна банка за корупция

Претърсили са дома на Вернер Хойер като част от проверка за "злоупотреба с влияние"

17:34 - 24.06.2024
Важно днес

Зеленски нареди чистка в държавната гвардия след разкрития за заговори с Русия

СБУ арестува служители, заподозрени в планиране на убийства, включително на президента

16:06 - 24.06.2024
Важно днес

БДЖ пуска още влакове между София и Бургас след недоволство на пътници

БДЖ започва и поетапно оборудване с електронни устройства за продажба на билети

15:31 - 24.06.2024
Живот

Пеем за всички, мълчим за милион

Ироничната обява на рапъра 100 кила от ефира на bTV много добре описва ситуацията на доста от българските музиканти, тяхната финансова мотивация и готовността им да застават зад обществени каузи

14:16 - 24.06.2024
Важно днес

Земеделци от Ямбол продължават протеста си срещу новия областен директор

Недоволството дойде след поредните смени, извършени от кабинета "Главчев"

14:10 - 24.06.2024