Летището във Франкфурт е блокирано заради акция на екоактивисти Снимка: © Getty

Най-натовареното летище в Германия - това във Франкфурт, остана блокирано и се наложи да преустанови всички излитащи и пристигащи полети в четвъртък сутринта. Причината е демонстрация на екоактивисти, които окупираха пистите на летището.

Въздушният трафик беше спрян за няколко часа, но след бърза намеса на полицейските власти постепенно започна да се възстановява към 08:00 ч. местно време.

"В момента полетните операции постепенно се възобновяват. Молим всички пътници да проверят статуса на полета си на уебсайта на своята авиокомпания, преди да тръгнат към летището", се казва в изявление на аерогарата.

Справка показва, че полетът на "Lufthansa" от Франкфурт до София за днес е отменен, а този от София до там е излетял със закъснение от 2 часа.

Зад протестната акция стои група от активисти за борба с климатичните промени, наречена Letzte Generation (в превод: Последното поколение). Шестима нейни членове са използвали клещи, за да изрежат отвори в телената ограда около аерогарата, след което са се отправили "пеша, с велосипеди и скейтбордове към различни точки около пистите".

На снимка, разпространена от групата в социалните мрежи, се вижда протестиращ, седнал на асфалта, който държи плакат с надпис: "Петролът убива".

Екоактивистите настояват германското правителство да се стреми към глобално споразумение за отказ от петрол, газ и въглища до 2030 г..

"Продължаващият добив и изгаряне на нефт, газ и въглища е заплаха за нашето съществуване. Ние обединихме сили в международен план: Да спрем добива на тези горива до 2030 г.!", се казва в тяхна позиция.

През май активисти на Letzte Generation блокираха и летището в Мюнхен.

В сряда подобна протестна акция се проведе и в шестото по големина в Германия летище Кьолн-Бон. Наложи се полетите там да бъдат спрени за няколко часа, след като активисти окупираха пистите за излитане и кацане.

Опити за такива демонстрации имаше и в други страни, но те бяха бързо осуетени. На лондонското летище Хийтроу полицията арестува девет екоактивисти. В Норвегия имаше блокада на летището в Осло. Инциденти бяха докладвани в Испания и Финландия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024