"Летящият Кремъл" - самолетът на Путин, предназначен за ядрена атака Снимка: © Getty Images

Наричат го "летящия Кремъл" или "самолета на Съдния ден" - заради предназначението му да предпази руския президент и от най-лошите заплахи, включително и ядрена атака. Заплашителният самолет Илюшин Ил-80 трябваше да бъде показан в Москва за първи път от близо десетилетие по време на военния парад за Деня на победата в понеделник и да изпрати съобщение към Запада, но това така и не се случи.

Самолетът беше видян да лети над руската столица само дни преди парада, а демонстрацията беше очаквана с огромно нетърпение. Въздушният флот обаче така и не се появи на тържественото шествие за 9 май, а причината, според руските власти, са неподходящите метеоролични условия. "Летящият Кремъл" трябваше да бъде придружен от два бойни самолета МиГ-29, както и от бомбардировачите Ту-96 "Мечка" и Ту-160 "Бял лебед" - и двата могат да носят ядрени бойни глави.

Самолетът се смята за върха на военното инженерство от времето на съветската ера. Той е модифицирана версия на пътническия самолет Ил-86, като е създаден специално, за да предпази руския главнокомандващ при възможно най-лошия сценарий.

Въпреки големите си размери, "летящият Кремъл" не разполага с никакви прозорци, освен в пилотската кабина, за да осигури максимална защита при екстремни атмосферни и метеоролични условия или ядрен взрив. Самолетът разполага и със специално комуникационно оборудване, поставено в купол на фюзелажа му, което предпазва от електромагнитни импулсни атаки. Машината може и да се зарежда с гориво по време на полет, което й позволява да остане във въздуха за дълги периоди от време. Така президентът може да управлява страната дори и в случай на ядрена война.

Появата на "Летящия Кремъл" на репециите за парада, макар и за кратко, предизвика опасения в международната общност, което е показателно за нарастващото напрежение между Русия и Запада след нахлуването на Москва в Украйна. Докато войната на украинска територия се разраства, има опасения, че Путин използва самолета като предупреждение към НАТО и неговите съюзници. През април държавният глава осъди западните доставките на оръжие за Киев и заплаши да започне "светкатично бърз" отговор срещу всяка нация, която се намеси във войната.

Висшият началник на американското разузнаване Аврил Хейнс предупреди, че руският президент може да се обърне към ядрените оръжия, ако види поражението в Украйна като критична заплаха за режима в Москва.

Денят на победата има особено значение в Русия, тъй като тогава се чества победата на СССР над нацистка Германия във Втората световна война. През последните години Кремъл все по-често използва годишнината, за да демонстрира своята военна сила - макар част от въоръжението да не стигало по-далеч от демонстративното шествие на Червения площад.

Танкът е само за парада: Русия се хвали с бойна техника, която не може да използва на война

Кремъл не е показвал въздушния си флот от Деня на победата през 2010 г. Миналата година стана ясно, че Москва разработва два нови "самолета на Страшния съд", които да превозват висшите военни и политически лидери на страната в случай на ядрена атака. По непотвърдена информация първият от новите самолети се строи, но не се очаква скоро да бъде готов за употреба.

По-рано президентът Путин говори пред депутати в Санкт Петербург и каза, че руските военни не биха се поколебали да използват най-новите оръжия - "такива, с които никой не може да се хвали. И ние няма да се хвалим - ще ги използваме, ако потрябва" макар да не стана ясно за какви точно оръжия говореше.

Русия не е единствената страна, която притежава подобен въздушен команден център. Смята се, че военновъздушният флот на Съединените щати разполага с четири "самолета на Страшния съд", известни като E-4B "Нощна стража". Те предлагат подобни възможности на американските лидери за насочване на сили или тактически ядрен отговор в случай на въздушна атака. Е4-Б е друг тип самолет от Студената война, пуснат в експлоатазия за първи път през 70-те години.

Има ли какво да празнува Путин на 9 май?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024