"Левски" прие дарението на Делян Пеевски въпреки критиките Снимка: © Levski.bg

Управителният съвет на ПФК "Левски" е взел решение да не връща дарението на депутата от ДПС Делян Пеевски въпреки съпротивата от страна на Тръст "Синя България", чиито членове са собственици на 10% от акциите на клуба.

"Позицията на УС е, че ние носим отговорност към акционерите на клуба и носим отговорност към привържениците на "Левски" да направим така, че клубът да оцелее. От тази гледна точка, ние нямаме право да обсъждаме други варианти, освен да приемем дарението и да го похарчим прозрачно, както сме правили в последните месеци - отчитайки всяка стотинка", каза изпълнителният директор на "Левски" Павел Колев.

Във вторник ръководството обяви, че по сметките на клуба са постъпили 500 000 лева от дружеството "Интръст", което е еднолична собственост на Пеевски.

"Левски" не се е молил за това дарение. Ние не сме поставяли предварителни условия кой може да дарява и кой не. Дарителската кампания върви от три месеца и по нея хората са отделили от насъщния си, за да подкрепят клуба, който обичат. Има дарители, които са привърженици на други отбори, аз имам съобщения от поне 10-15 привърженици на ЦСКА, които смятат, че "Левски" трябва да го има", каза още той.

Колев обяви, че ще поеме цялата отговорност за "евентуалните негативи" от решението да не върне парите на Пеевски въпреки вътрешните критики срещу това решение.

Директорът на клуба посочи, че през последните 10 години има много случаи на корпоративни дарения, които не са предизвиквали интерес, защото никога досега не са разгласявани по този начин.

"И друг път са правени подобни дарения, не е било съобщавано. Ние го съобщаваме, защото е честно към хората да знаят какво се случва. Няма как да скрием такова нещо и нямаме такова намерение", каза Колев. На въпрос дали това означава, че Делян Пеевски е дарявал на "Левски" и в други години, Колев отговори отрицателно.

Обезсилване на акциите на Попов/Божков? Невъзможно

Управителният съвет е поискал да се свика общо събрание на акционерите на 6 юли, на което да бъде обсъдено бъдещето на клуба. Втората възможна дата за провеждането му е 22 юли, като отлагането е предвидени заради това, че мажоритарният собственик Георги Попов (който се намира в ОАЕ заедно с Васил Божков) може да не успее да присъства на срещата. Срещу Попов и Божков има издадени международни заповеди за арест, което означава, че дори да се приберат в България до началото на юли, едва ли ще участват лично в общото събрание. Това може да стане чрез упълномощени представители.

Павел Колев отхвърли възможността през юли да се вземе решение за обезсилване на мажоритарния акционер, което определи като сложна процедура, която крие редица рискове.

"Тя изисква съгласието на мажоритарния акционер, то не може да се направи едностранно. Това означава намаляване на уставния капитал, което ще лиши много кредитори от обезпечение", каза още той.

По думите на Колев - "Левски" ще има нужда от около 3 милиона лева до края на юли, за да не изпадне във фалит.

По-рано в сряда досегашният генерален спонсор "Идва време за избори": Божков залага бъдещето на "Левски" на е-гласуване публикува Facebook-анкета с въпрос дали бъдещето на собствеността на "Левски" да се реши с електронно гласуване, без да дава каквито и да е други обяснения по идеята си.

"Когато един премиер се страхува или не може да се подпише, идва време за избори. Съгласни ли сте новият собственик на акциите на ПФК "Левски" да бъде определен чрез електронно гласуване?", написа Божков в профила си във Facebook, ден след като обяви, че готви да направи "предложение, към всички, които се вълнуват от бъдещето на акциите" на отбора.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Великобритания подготвя по-строг визов режим, за да намали броя на имигрантите

Британското правителство обяви нов план, с който цели да намали броя на мигрантите

19:24 - 04.12.2023
Важно днес

ЕК "внимателно" проверява твърденията за това дали "Лукойл" нарушава руските санкции

Отчетен е огромен ръст на движението на стоки с двойна употреба от и към Русия през България

18:17 - 04.12.2023
Култура

Артисти искат оставката на директора на фонд "Култура" заради дело срещу творческа организация

Над 80 твори настояват за оставката на Сава Драгунчев от поста на директор на НФК

17:55 - 04.12.2023
Важно днес

Илхан Кючюк участва в протест срещу австрийското вето за Шенген във Виена

Български и румънски евродепутати с демонстрация пред министерството на външните работи

16:51 - 04.12.2023
Живот

Сюзан Сарандън се извини за изказване, насочено към евреите в САЩ

77-годишната актриса е известна с активизма си за прогресивни и леви каузи. Тя беше против войната в Ирак, критик е на Тръмп

16:41 - 04.12.2023
Важно днес

Делото срещу Иван Портних за Варненското езеро влиза в съда

Скандалите около замърсяването на Варненското езеро продължават с години

16:19 - 04.12.2023
Живот

Термин на Gen Z поколението стана думата на 2023 г. след нашумяло видео с Том Холанд

Думата на 2023 г. на Оксфордския речник идва от младежките среди в TikTok

15:45 - 04.12.2023
Европейски дневници

50% от фактурите се плащат твърде късно - ако изобщо се платят. ЕС иска срокът да е 30 дни

Нова регулация ще въведе по-сериозен контрол на забавените плащания

15:20 - 04.12.2023