Снимка: © Levski.bg

Управителният съвет на ПФК "Левски" е взел решение да не връща дарението на депутата от ДПС Делян Пеевски въпреки съпротивата от страна на Тръст "Синя България", чиито членове са собственици на 10% от акциите на клуба.

"Позицията на УС е, че ние носим отговорност към акционерите на клуба и носим отговорност към привържениците на "Левски" да направим така, че клубът да оцелее. От тази гледна точка, ние нямаме право да обсъждаме други варианти, освен да приемем дарението и да го похарчим прозрачно, както сме правили в последните месеци - отчитайки всяка стотинка", каза изпълнителният директор на "Левски" Павел Колев.

Във вторник ръководството обяви, че по сметките на клуба са постъпили 500 000 лева от дружеството "Интръст", което е еднолична собственост на Пеевски.

"Левски" не се е молил за това дарение. Ние не сме поставяли предварителни условия кой може да дарява и кой не. Дарителската кампания върви от три месеца и по нея хората са отделили от насъщния си, за да подкрепят клуба, който обичат. Има дарители, които са привърженици на други отбори, аз имам съобщения от поне 10-15 привърженици на ЦСКА, които смятат, че "Левски" трябва да го има", каза още той.

Колев обяви, че ще поеме цялата отговорност за "евентуалните негативи" от решението да не върне парите на Пеевски въпреки вътрешните критики срещу това решение.

Директорът на клуба посочи, че през последните 10 години има много случаи на корпоративни дарения, които не са предизвиквали интерес, защото никога досега не са разгласявани по този начин.

"И друг път са правени подобни дарения, не е било съобщавано. Ние го съобщаваме, защото е честно към хората да знаят какво се случва. Няма как да скрием такова нещо и нямаме такова намерение", каза Колев. На въпрос дали това означава, че Делян Пеевски е дарявал на "Левски" и в други години, Колев отговори отрицателно.

Обезсилване на акциите на Попов/Божков? Невъзможно

Управителният съвет е поискал да се свика общо събрание на акционерите на 6 юли, на което да бъде обсъдено бъдещето на клуба. Втората възможна дата за провеждането му е 22 юли, като отлагането е предвидени заради това, че мажоритарният собственик Георги Попов (който се намира в ОАЕ заедно с Васил Божков) може да не успее да присъства на срещата. Срещу Попов и Божков има издадени международни заповеди за арест, което означава, че дори да се приберат в България до началото на юли, едва ли ще участват лично в общото събрание. Това може да стане чрез упълномощени представители.

Павел Колев отхвърли възможността през юли да се вземе решение за обезсилване на мажоритарния акционер, което определи като сложна процедура, която крие редица рискове.

"Тя изисква съгласието на мажоритарния акционер, то не може да се направи едностранно. Това означава намаляване на уставния капитал, което ще лиши много кредитори от обезпечение", каза още той.

По думите на Колев - "Левски" ще има нужда от около 3 милиона лева до края на юли, за да не изпадне във фалит.

По-рано в сряда досегашният генерален спонсор "Идва време за избори": Божков залага бъдещето на "Левски" на е-гласуване публикува Facebook-анкета с въпрос дали бъдещето на собствеността на "Левски" да се реши с електронно гласуване, без да дава каквито и да е други обяснения по идеята си.

"Когато един премиер се страхува или не може да се подпише, идва време за избори. Съгласни ли сте новият собственик на акциите на ПФК "Левски" да бъде определен чрез електронно гласуване?", написа Божков в профила си във Facebook, ден след като обяви, че готви да направи "предложение, към всички, които се вълнуват от бъдещето на акциите" на отбора.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Историческата комисия: Цар Самуил е владетел на българско царство

Комисията препоръчва на България и Северна Македония да честват заедно Самуил

Повече от 100 наемници от "Вагнер" са били убити в Попасна

Няма потвърдена информация за предполагаемото ликвидиране на "готвача на Путин"

Адел пред Elle - за силата да отмениш цяло турне и за всички "първи пъти", в които е правила нещо

Ново интервю с певицата излиза в септемврийския брой на Elle

Талибаните празнуват първата година от завземането на Афганистан

От една година правата на жените в страната са силно ограничени

"Системата ни убива" влиза в политиката със стари партийни кандидати

"Мантрата за кюлчетата и чекмеджетата се изтърка. Мантрата за оставката на Гешев също"

Борисов иронизира Василев и Петков: "Без тях ПП-тата стават много приятна партия"

"Ние сме се махнали. Година и половина ГЕРБ ги няма"

Росен Христов се готви да преговаря с "Газпром" - "ако е необходимо"

"На нас ни трябва газ, който хората да могат да си позволят да купят и да работят"

Слави Трифонов не декларирал имуществото си, за да няма "мръсен сеир"

Щом е изкарал парите си "по телевизора", няма проблем да наруши закона, според Тошко Йорданов