"Левски" ще има нов собственик - англичанин с бизнес в Ню Йорк Снимка: © Levski.bg

Футболният „Левски“ ще има нов собственик – англичанин, чийто бизнес е базиран в Ню Йорк. Той ще поеме натрупаните задължения на 26-кратните шампиони, а настоящият мажоритарен акционер Наско Сираков остава в клуба като президент.

Новината съобщи самият Сираков навръх 107-ата годишнина от основаването на „Левски“. Той и представители на „сините“ поднесоха цветя пред Могилката, където е бил създаден клубът.

Сираков отказа да обяви името на собственика. Каза само, че адвокатите на отбора завършват сделката от около три-четири дни, и обеща „по-добри времена“ за феновете на „Левски“.

"Мога да обявя ново начало на нашия клуб. Водя преговори от шест месеца, всичко е завършено и е в ръцете на адвокатите. „Левски“ ще има нов собственик“, каза бившият футболист на „сините“.

Споразумението трябва да е готово до максимум 10 дни, обяви Сираков. „Разбира се, че той се ангажира с издръжка, поема и всички задължения, но приоритет номер едно е построяването на нов европейски стадион по най-бързия начин“.

„Левски“ играе на Vivacom Arena „Георги Аспарухов“, който се реновира поетапно през последните години, но тежката финансова криза в клуба не позволява той да бъде обновен по план.

От финансовия отчет на „Левски“ за 2020 се вижда, че в касата на клуба са постъпили около 15,3 милиона лева, като 5,27 млн. от тях са пряка заслуга на феновете. Разходите възлизат на 14,2 млн. Клубът е получил заеми в размер на 1,25 млн. лв. Задълженията към бивши футболисти, компании, а и към треньора Петър Хубчев, който напусна, остават високи. Загубите за 2020 са общо над 4 млн. лв.

Сираков обяви, че е изпълнил голямата си цел за последната година, а именно "Левски" да не фалира. Няколко футболисти обаче разтрогнаха договорите си, след като не получаваха заплати от февруари.

"Изпращаме най-тежката година в историята. Не съм ви обещавал резултати, но сега го правя. Човекът няма нищо общо с политика и политически обвързаности - англичанин е. Бизнесът му е ситуиран в Ню Йорк. От тази гледна точка - можете да бъдете спокойни. Ако питате него, ще ви каже, че след 3 месеца иска да започне построяването на изцяло нов стадион. При всички положения ще имаме нужда от съдействие от държавните органи. Нашите деди са отделяли от залъка си и са работили като кучета да го има стадион “Георги Аспарухов”, каза Сираков.

„По желание на бъдещия нов собственик аз ще остана президент на клуба и ще отговарям за спортно-техническата част. Футболът е бизнес и човекът гледа на това като бизнес. Никой не идва да инвестира 100-150 млн. евро заради хубавите ми очи“, добави той.

Сираков каза, че акциите ще бъдат прехвърлени на новия собственик, но ако инвестициите не се изпълняват, ще си ги върне.

Настоящият мажоритарен акционер взе пакета акции (86,6%) през юни миналата година. Дотогава те се държаха от съдружника на Васил Божков – Георги Попов, който вчера беше пуснат от съда под гаранция от 40 хил. лв. Докато Попов беше мажоритарен собственик, Божков бе финансов благодетел на „сините“ чрез компанията си „Национална лотария“.

Тази година „Левски“ се спаси от изпадане и през следващия сезон също ще играе в първото ниво на българския футбол.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024