Снимка: © Getty Images

Личните лекари ще започнат да поставят иРНК ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna през април. Това обяви директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов, който смята, че скоро ще има възможност с тези два препарата да се имунизират и хора извън фазите на националния план за ваксинация.

В интервю за БНР Кирилов каза, че през април се очакват по-големи количества от ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna, а общо всички производители ще доставят над 650 хиляди дози.

„Още от утре чакаме доставка на над 31 хиляди дози на Pfizer/BioNTech, във вторник – над 51 хиляди от Moderna, а в сряда – 151 200 дози от AstraZeneca. От втората половина на април ще има и първи доставки на еднодозовата векторна ваксина на Johnson&Johnson (Janssen)“, съобщи директорът на ИАЛ.

„Разбира се, че на личните лекари ще бъдат предоставени всички ваксини. Очаквам, че през април, когато се увеличат количествата на иРНК ваксините, ще има възможност за по-големи пратки за общопрактикуващите лекари. През април от иРНК препаратите ще имаме поне 350 хиляди дози. Европейската агенция по лекарствата одобри нова производствена база в германския Марбург, където се произвежда активното вещество и готовият лекарствен продукт на Pfizer/BioNTech, което ще увеличи доставките“, добави Кирилов.

До момента иРНК ваксините се пазеха за членовете на секционни избирателни комисии, но им се поставяха далеч отвъд поставените от щаба срокове. Личните лекари ваксинират само с AstraZeneca, а преди няколко дни здравният министър Костадин Ангелов прехвърли „топката“ именно към тях. Обяви, че през зимата на 2020 г. самите те са заявили, че искат да имунизират с векторни препарати заради по-сложния процес за съхранение на иРНК ваксините.

Препаратите на Pfizer/BioNTech и Moderna изискват съхранение при минусови температури (-70 градуса при Pfizer), докато AZ се държи на хладилна температура.

Личните лекари обаче обявиха преди няколко седмици, че имат желание да прилагат иРНК-дозите, ако здравните власти им помогнат с логистиката – нещо, което все още не се е случило.

Разбра се също, че има „бум“ на желаещи да се ваксинират от първите фази на националния план – лекари, медицински сестри и учители – които първоначално са изразили нежелание да го направят. За тях се ползват ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna.

„Делът на двете РНК ваксини е по-голям, отколкото на Оксфордската ваксина за април“, каза Кирилов. „Имунизирането от фазите от 1 до 3 върви добре. Хора, които първоначално не проявиха желание за ваксиниране, сега проявяват такова. Убеден съм, че ще има възможност и иРНК ваксините да се поставят на хора, които не са част от първите фази“.

В неделя „Пирогов“ разкрива 4 пункта за имунизации за желаещи да се ваксинират с препарата на AstraZeneca, които не са се записали в онлайн регистъра. Те ще работят от 9 до 17 ч. на 28 март. ВМА също се включва със "зелен коридор" за граждани, които не са се записали предварително онлайн. Те ще могат да се имунизират във ваксинационния център до 17 ч. в неделя. В ИСУЛ също ще се поставя препарата на AZ като част от "зелените коридори".


Как Covid-ваксините бяха създадени за рекордно кратко време и какъв е методът им на действие


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ЕК одобри 11 млрд. евро на България за екология, инфраструктура и заетост до 2027 г.

Почти половината от общото финансиране ще бъде инвестирано в северните райони на страната

ИТН се оплака за "блокирани" пари за заплати на Руското посолство

Асен Василев: "Това е автоматично действие по силата на санкциите на ЕК срещу Русия"

Избягалият шофьор от катастрофата в София е задържан

36-годишният Георги Семерджиев беше обявен за общнонационално издирване

ГЕРБ и БСП отново не успяха да форсират връщането на хартиените бюлетини

Крум Зарков: "Оставете време на правилата, за да могат хората да гласуват спокойно"

"Един много английски скандал" този път може да събори Борис Джонсън

Депутат от Консерваторите, обвинен в сериен сексуален тормоз, поставя бъдещето на кабинета под въпрос

“Можем да го направим” беше слоган на Меркел, сега Шолц го използва за руския газ

Фразата, която се превърна в емблема за политиката на Меркел, изглежда все още актуална

Световноизвестен учен в областта на AI ще преподава в българския INSAIT

Проф. Люк Ван Гуул e сред водещите изследователи в сферата на самообучение и компютърното зрение