Снимка: © Getty Images

Здравният министър Костадин Ангелов заговори за "бум на желаещите за ваксиниране" лекари, медицински сестри, санитари, здравни работници, както и учители и педагогически персонал - т.е. представители на първите две фази от Националния имунизационен план, които досега са отказвали предлаганите им ваксини.  

Това, според него, е обяснението за проблемите около снабдяването на личните лекари и ваксинационните центрове, както и за продължаващата липса на иРНК-ваксини.

"Питате ме къде са ваксините с иРНК в момента. Всичко, което идва, се разпределя. Нямаме ваксини на склад. Знаете, че приоритет винаги са били хората, които работят на първа линия - лекарите, сестрите, санитарите, учителите и т.н. по фазите. В момента ви казвам, че има бум на желаещи от първа и втора фаза. Естествено насочваме ваксините към лечебните заведения, за да бъдат ваксинирани тези колеги. И това за мен е положително. Хората, които са се ваксинирали, към момента работят и не боледуват. Тези, които се разболяват, са неваксинирани лекари, сестри и санитари", каза Ангелов пред журналисти в Сливен. 

Досега иРНК ваксини се пазеха с оправданието, че се поставят приоритетно на членовете на секционни избирателни комисии - при това много отвъд сроковете, които Covid-щабът сам си беше поставил. 

На въпросите на журналисти защо личните лекари не получават дози от ваксините на Pfizer и Moderna, а само AstraZeneca - при това без сигурно снабдяване - Ангелов прехвърли отговорността върху самите общопрактикуващи лекари, които през есента и зимата на 2020 г. са изказвали предпочитания да ваксинират с векторни препарати заради по-сложния процес на съхранение на иРНК-дозите. 

Още преди седмици обаче асоциацията на личните лекари обяви, че членовете й имат желание и готовност да прилагат ваксините, стига здравните власти да ги подпомогнат с логистиката - нещо, което не се случва до този момент. 

"За мен е важно, че успяхме да убедим хората да пожелаят да се ваксинират, и от изходни проценти около 27% желаещи, вече сме на 63%. Ако продължим в този дух и такива останат нагласите на хората, с темпа на ваксинация и пристигането на ваксини до края на лятото можем съвсем спокойно да постигнем т.нар. колективен имунитет", обяви здравният министър. 

Всъщност - към края на месец юни според данните на директора на ИАЛ Богдан Кирилов България ще получи около 4.5 млн. дози ваксини от различни производители, което значи, че ще има количества за около 2,2 млн. души. Това обаче ще представлява по-малко от 35% от общото население на държавата. За постигане на колективен имунитет този дял трябва да бъде двойно по-голям - 60-70%. 

Ангелов посочи, че разчита и на "договорените допълнителни доставки" от 10 милиона дози, предназначени за целия ЕС. Според министъра - квотата за България е била "договорена благодарение на усилията на шестимата премиери, включително на нашата страна да се приложи принципа на солидарност и навременност при доставките на ваксини". 

Резултатът от последния Европейски съвет обаче оспорва думите на Ангелов - на практика няма никаква договореност как да се разпределят въпросните 10 милиона дози заради сблъсъка между групата около Себастиан Курц и Бойко Борисов, и лидерите на държави като Германия, Нидерландия и Дания.

Преговорите за разпределението на бързата доставка от Pfizer все още продължават на административно ниво, след като политическо решение не беше взето на 25 март. 


Борисов и Курц се оказаха в изолация след атаките срещу ЕК за ваксините


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.

Най-скъпоплатените баскетболисти и бизнес начинанията им

ЛеБрон Джеймс води класацията на Forbes за осма поредна година

Йорданка Фандъкова и съпругът ѝ са заразени с Covid-19

И двамата са ваксинирани, нямат симптоми

Мая Манолова открива кампанията с нова прическа: "На мутрите да им е ясно, че не съм блондинка"

"Те се готвят за реванш, ние се готвим да им се противопоставим, така че това е знак“

Служител на Netflix разгласи "чувствителни" данни в знак на протест срещу Дейв Шапел и беше уволнен

Изнесена е информация за гледаемостта на The Closer, но и за сериали като Squid Game

Ново замърсяване на водата и остра миризма на нефт край кораба Vera Su

Стойността на азот-амониев превишава 3 пъти измерваните досега стойности

Самоунищожената картина на Банкси "Любовта е в кошчето" беше препродадена на рекордна цена

На търг през 2018 тя се спусна през рамката и беше нарязана на парчета