Лидерите от Г-7 ще продължат натиска срещу Русия Снимка: © Getty Images

Западът ще засили икономическата и политическата изолация на Русия и ще продължи да доставя оръжия за Украйна - за това се разбраха външните министри на страните от Г-7 по време на срещата им в германския курорт Вайсенхаус.

Висшите дипломати от Великобритания, Канада, Германия, Франция, Италия, Япония, САЩ и Европейския съюз обещаха да продължат своята военна и отбранителна помощ, „колкото е необходимо“.

Те се обявиха и за мерки срещу руската дезинформация, която обвинява западните сили за проблеми с доставките на храни по целия свят заради икономическите санкции срещу Москва. Лидерите призоваха Китай да не помага на Русия и да не оправдава войната ѝ.

"Направихме ли достатъчно, за да смекчим последствията от тази война? Това не е наша война. Това е война на президента на Русия, но ние носим глобална отговорност", каза германският външен министър Аналена Бербок, цитирана от "Ройтерс".

Бившият руски президент и близък съюзник на Владимир Путин Дмитрий Медведев остро разкритикува резултатите от срещата и отхвърли искането на Г-7 да бъде гарантирана целостта на международно признатите граници на Украйна.

"Нека го кажем меко: страната ни изобщо не се интересува от това, че Г-7 не признава новите граници. Важното е истинската воля на хората, които живеят там", каза Медведев в онлайн публикация. Към момента руските сили контролират големи части от Източна Украйна.

Ключът към оказването на по-голям натиск върху Русия е да се забрани и постепенно да се прекрати търговията на руски петрол със страните членки на ЕС. Очаква се следващата седмица страните членки да постигнат споразумение по въпроса за налагане на ембарго върху вноса на руски петрол в Европа.

Външните министри от Г-7 казаха, че ще добавят допълнителни санкции срещу руските елити, включително икономическите участници, институциите на правителството и военните, които позволяват на Путин „да води избраната от него война“.

На срещата присъстваха и външните министри на Украйна и Молдова. На нея бяха изразени опасенията за продоволствената сигурност и за разрастване на военните действия и на територията на Молдова.

Хората ще умират в Африка и Близкия изток и ние сме изправени пред спешен въпрос: как могат да се хранят хората по света? Те се питат какво ще се случи, ако нямаме зърното, от което се нуждаем, и което преди взимахме от Русия и Украйна“, каза Бербок.

Тя добави, че Г-7 ще работи върху намирането на логистични решения за извеждане на жизненоважни стоки от складовете в Украйна преди следващата реколта.

"Единственото нещо, което липсва, е настояването за дипломатически ангажимент за постигане на прекратяване на огъня. То липсва, защото Владимир Путин казва на всички, че не иска да спре войната", коментира върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

Войната в Украйна навлиза в "трета фаза", а Русия се готви да присъедини и Южна Осетия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024