Лидерска среща спасява Бюджет 2023 и правителството

Лидерска среща между Бойко Борисов, Кирил Петков и Христо Иванов по спешност намери изход от ситуацията с подкрепата за Бюджет 2023.

Водачите на ГЕРБ, ПП и ДБ се събраха в парламента часове, след като депутатите от партията на Борисов бойкотираха предложенията на финансовия министър Асен Василев за приходната част на фиска във финансовата комисия на парламента. Тя заседава до късно във вторник, а гласуването на закона за държавния бюджет за годината е през тази седмица в пленарната зала. Освен от ГЕРБ, които съуправляват с ПП-ДБ, и депутати от "Има такъв народ" и "Възраждане" допринесоха за това самият министър във вторник да заяви, че вече не подкрепя проектобюджета на държавата.

Всички предложения на Асен Василев за приходните мерки ще бъдат приети, а България ще има бюджет, който ще служи на българските граждани, обявиха след разговор Борисов, Петков и Иванов.

Иванов каза, че е постигнато съгласие приходните мерки да бъдат приети с малка корекция - Василев предлагаше задължително електронно плащане за фирмите персонал до 50 души. Новият вариант е задължението да важи за дружества с над 100 души персонал.

"Бюджетът е политическият закон на едно подобно управление. Ако не се приеме бюджет, който е внесен от финансовия министър Асен Василев, правителството пада. Затова днес си поставихме за цел да обсъдим дали това е по-доброто за България или да се опитаме да направим пак компромис в името на България. Отстъпих за доста неща, но за да отидем на по-голямата цел за еврозоната и да не вдигнем допълнително инфлацията, ще подкрепим това, което Асен Василев предлага", заяви Борисов.

Кирил Петков допълни, че има съгласие между управляващите таванът за цените на тока и бизнеса да остане 200 лв. "Това е антиинфлационна мярка, която ще остане, така че да сме сигурни, че влизаме в рамките, които се изискват от механизмите за оценка за еврозоната", подчерта той.

Дискусиите на второ четене за Бюджет 2023 започват в Народното събрание.

ГЕРБ, ИТН и Възраждане умишлено пробиха бюджета на Асен Василев


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024