Lidl и "Капачки за бъдеще": връщаш бутилка и даряваш в подкрепа на детското здраве

Ваучерите, които потребителите на Лидл България получават при връщането за рециклиране на пластмасови бутилки и кенове, вече могат да се използват не само за пазаруване в магазините, а и в подкрепа на каузите на фондация "Капачки за бъдеще".

Чрез новата опция потребителите ще могат да избират дали да дарят стойността на ековаучера, като ако изберат да подкрепят "Капачки за бъдеще", те получават документ за дарение за съответната сума.

Дарението се случва чрез автоматите за обратно приемане на бутилки и кенове, разположени в 20 магазина на Lidl.

"Като връщаме за рециклиране ненужните вече пластмасови бутилки и кенове, с едно просто действие ние можем да направим едновременно две добри дела - да пазим природата и ресурсите и да подкрепяме социални кампании в полза на детското здраве. Предприехме тази следваща стъпка в партньорството с "Капачки за бъдеще", което стартирахме в края на миналата година, защото споделяме общи ценности и вярваме в силата на доброто," казва Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на Лидл България.

Събраните средства ще се използват за различни кампании на фондацията в подкрепа на детското здраве: оборудване на родилни отделения, реновиране на детски отделения, обучения на деца на първа долекарска помощ и реакция при злополуки, бедствия и аварии и др.

"Вярвам, че е отговорност на всеки един от нас да се грижи за околната среда и когато има налична възможност чрез рециклирането да се генерират средства, които помагат да се спасяват животи и особено детски животи," допълва Лазар Радков, основател на инициативата "Капачки за бъдеще".

Съвместното партньорство на Лидл България и фондацията стартира през декември 2023 г. с поставянето на специални съдове за връщане на капачки в магазините с автомати за обратно приемане.

До момента събраните капачки в търговската мрежа на Lidl са близо 10 тона, което се равнява на приблизително 10 милиона капачки.

В магазините с автомати за обратно приемане на пластмасови бутилки и кенове за една година са събрани над 85 тона алуминиеви отпадъци.

Материалите от рециклираните пластмасови бутилки се използват в производството на нови бутилки за различни продукти.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024