Лилков предизвика ГЕРБ да излъчат свой кандидат за София

Кандидатът за кмет на София проф. Вили Лилков предизвика ГЕРБ да се явят на местните избори в столицата със своя номинация за кмет, листа за съветници и районни кметове - "за да отчетат направеното и да обяснят какво не е направено".

Пред БНТ Лилков не отговори пряко на въпроса дали очаква подкрепа от ГЕРБ в кампанията, а поиска партията сама да "защити това, което е направила". Самият той беше издигнат от инициативен комитет.

Той прехвърли отговорността за слабото управление на града в последните години на системни причини като правомощията на СОС и районните кметове, без да коментира обвиненията в корупция и липса на контрол по основни инфраструктурни проекти по времето на ГЕРБ.

Лилков призова да се "говори професионално за проблемите, а не само за ширината на фугите и разместените плочки" - на фона на поредния ремонт на ремонта на жълтите павета - което според него било проблем на районните кметове.

Той се обърна към софийските структури на СДС (които на централно ниво са в коалиция с ГЕРБ), както и към тези на ДСБ (които са в коалиция с ПП), да гласуват за него, вместо за Васил Терзиев и необявения все още кадър на ГЕРБ.

Кандидатурата на Терзиев е била причината Лилков да се впусне в кампанията заради "възмущението на десните сини избиратели" от родовото минало на съоснователя на "Телерик". Самият той обаче заяви, че не се чувства възмутен от фигурата на общия кандидат на ПП-ДБ, а "като политик е длъжен да слуша хората и да застане пред тях".

"Хванем ли се за реверите, ще се окаляме в калта. Неговата слабост е, че не е опитен и не познава града", каза още той пред БНТ.

В 15-минутния разговор той намери време да похвали капацитета на двама от кадрите на ГЕРБ в общината - съветника Зафир Зарков и директора на "Метрополитен" проф. Стоян Братоев, за когото подсказа, че би бил по-компетентен кандидат за кмет на София от Васил Терзиев заради дългогодишния си опит.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024