Липсата на квалифицирани кадри е основен проблем за френския бизнес в България

България остава привлекателна държава за инвестиции, но намирането на квалифициран персонал в страната става все по-трудно, сочат резултатите от проучване сред представителите на френския бизнес у нас.

То е проведено в периода 5 октомври - 15 -декември 2023 г. сред членовете на Френско-българската търговска и индустриална камара съвместно със Съветниците по външна търговия на Франция в България и със социологическа агенция "Ипсос". В проучването участват 72 компании, чиито представители са отговаряли на онлайн въпросник.

Данните сочат, че малко над половината от анкетираните казват, че именно липсата на кадри е сред основните трудности, които тяхната компания среща в България.

Корупцията, която в предходни периоди е била посочвана по-често като трудност, се споменава като пречка от едва 13% от участвалите фирми, показват също отговорите в изследването.

За първи път тази година обаче се споменават трудности като политическа нестабилност (23%), увеличаващата се стойност на труда (13%) и ограничената или липсваща дигитализация на някои услуги.

"Проблемът с наемането на работна ръка е почти за всички компании. Само 1/5 от участвалите в проучването казват, че възнамеряват да наемат нови служители през настоящата година," каза Ива Димова, изпълнителен директор на "Ипсос".

Една от основните тендеции, която отчита проучването, е свързана именно с инвестициите в персонала: 44% от анкетираните компани казват, че със сигурност ще инвестират в обучение на служителите, а само за 11% подобни инвестиции на са приоритет.

Въпреки че през последните години в България има много повече подготвени хора, компаниите често се оказват в ситуацията на криза, когато става дума за набирането специализиран персонал, обяснява Селин Болар, изпълнителен директор на застрахователното дружество "Групама".

За да се справят с недостига на квалифицирани кадри в дружеството инвестират в програма за вътрешно обучение и партньорства с университети, а при нужда търсят и служители от други държави членки на Европейския съюз.

От властите в България компании като "Групама" очакват работеща съдебна система, сигурна среда и по-бърза синхронизация на местното и европейското законодателство.

Бюрокрацията и несигурната регулаторна рамка посочват като пречки пред работата си и част от останалите компании.

"Резулатите от изследването са готови точно преди ротацията на кабинета и на практика формулират нашите очаквания за това как ще се развива икономиката на България след това, " коментира Стефан Делайе, председател на Френско-българската търговска и индустриалана камара.

Очакванията на почти половината участници в проучването са през следващите месеци икономическата ситуация да остане стабилна, а според 1/3 от запитаните дори да се подобри. И към момента голяма част от френските предприемачи оценяват инвестициите си в България като печеливши и смятат, че проектите им страната се развиват в синхрон с очакванията им.

Френско-българската търговска и индустриална камара обединява повече от 300 компании, сред които френски, български и международни предприятия. Към края на 2022 г. разкритите от тях работни места са над 15 хиляди. През последните години стокообменът между България и Франция надхвърля 2 млрд. евро годишно, като се отчита ръст както при износа за Франция, така и при вноса.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев смени служебния министър на външните работи с Даниел Митов след закана от Борисов

Предложението е мястото му да заеме Даниел Митов

22:15 - 15.04.2024
Важно днес

Живко Коцев е призован в антикорупционната комисия за повдигане на обвинение

Бившият главен секретар на МВР е извикан в петък, но ще се яви в сряда

21:10 - 15.04.2024
Важно днес

"Продължаваме промяната" не вижда възможност за преговори с ГЕРБ след вота

Партията очаква компроматна война по време на кампанията

19:53 - 15.04.2024
Важно днес

Борисов издигна Фандъкова "на първо място като депутат за изборите" (Обновена)

Борисов обяви решението в присъствието на бившия кмет на София

18:40 - 15.04.2024
Важно днес

"Зелено движение" напуска ПП-ДБ, отива на избори "в друг формат"

От ноември 2023 г. съпредседатели на "Зелено движение" са Тома Белев и Даниела Божилова, която е и настоящ депутат.

16:20 - 15.04.2024
Важно днес

Докато руският Орск е под вода, семейството на кмета си купува имоти в Дубай

Ново разследване на Фонда на Навални разкри съмнения за корупция в тежко пострадалия град

15:30 - 15.04.2024
Важно днес

Китайската Temu се изправя пред по-строги регулации в Европейския съюз

Temu обяви около 75 милиона средномесечни активни потребители в ЕС

14:16 - 15.04.2024