Липсата на квалифицирани кадри е основен проблем за френския бизнес в България

България остава привлекателна държава за инвестиции, но намирането на квалифициран персонал в страната става все по-трудно, сочат резултатите от проучване сред представителите на френския бизнес у нас.

То е проведено в периода 5 октомври - 15 -декември 2023 г. сред членовете на Френско-българската търговска и индустриална камара съвместно със Съветниците по външна търговия на Франция в България и със социологическа агенция "Ипсос". В проучването участват 72 компании, чиито представители са отговаряли на онлайн въпросник.

Данните сочат, че малко над половината от анкетираните казват, че именно липсата на кадри е сред основните трудности, които тяхната компания среща в България.

Корупцията, която в предходни периоди е била посочвана по-често като трудност, се споменава като пречка от едва 13% от участвалите фирми, показват също отговорите в изследването.

За първи път тази година обаче се споменават трудности като политическа нестабилност (23%), увеличаващата се стойност на труда (13%) и ограничената или липсваща дигитализация на някои услуги.

"Проблемът с наемането на работна ръка е почти за всички компании. Само 1/5 от участвалите в проучването казват, че възнамеряват да наемат нови служители през настоящата година," каза Ива Димова, изпълнителен директор на "Ипсос".

Една от основните тендеции, която отчита проучването, е свързана именно с инвестициите в персонала: 44% от анкетираните компани казват, че със сигурност ще инвестират в обучение на служителите, а само за 11% подобни инвестиции на са приоритет.

Въпреки че през последните години в България има много повече подготвени хора, компаниите често се оказват в ситуацията на криза, когато става дума за набирането специализиран персонал, обяснява Селин Болар, изпълнителен директор на застрахователното дружество "Групама".

За да се справят с недостига на квалифицирани кадри в дружеството инвестират в програма за вътрешно обучение и партньорства с университети, а при нужда търсят и служители от други държави членки на Европейския съюз.

От властите в България компании като "Групама" очакват работеща съдебна система, сигурна среда и по-бърза синхронизация на местното и европейското законодателство.

Бюрокрацията и несигурната регулаторна рамка посочват като пречки пред работата си и част от останалите компании.

"Резулатите от изследването са готови точно преди ротацията на кабинета и на практика формулират нашите очаквания за това как ще се развива икономиката на България след това, " коментира Стефан Делайе, председател на Френско-българската търговска и индустриалана камара.

Очакванията на почти половината участници в проучването са през следващите месеци икономическата ситуация да остане стабилна, а според 1/3 от запитаните дори да се подобри. И към момента голяма част от френските предприемачи оценяват инвестициите си в България като печеливши и смятат, че проектите им страната се развиват в синхрон с очакванията им.

Френско-българската търговска и индустриална камара обединява повече от 300 компании, сред които френски, български и международни предприятия. Към края на 2022 г. разкритите от тях работни места са над 15 хиляди. През последните години стокообменът между България и Франция надхвърля 2 млрд. евро годишно, като се отчита ръст както при износа за Франция, така и при вноса.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Четирима убити и десетки ранени след руски атаки в Одеса и Харков

Няколко жилищни сгради и гражданска инфраструктура са повредени.

07:20 - 30.04.2024
Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024