Липсата на редовно правителство може да се окаже пречка за въвеждане на еврото в България, казват от S&P Снимка: © Getty Images

Липсата на редовно правителство през следващите месеци може да се окаже пречка пред членството на България в еврозоната. Предупреждението е отправено в анализ на кредитната агенция S&P Global, цитиран от БТА.

Въпреки това анализаторите смятат, че „по-голямата част от политическите партии в България са съгласни по ключови политически приоритети, включително консервативно фискално управление, реформи, необходими за изплащане на средства от ЕС, и присъединяване към еврозоната“.

Според S&P това означава, че "следващото правителство вероятно ще поднови усилията за приемане на еврото."

Експертите смятат, че все още е вероятно България да се присъедини към еврозоната, въпреки че постигането на официалната цел - за януари 2025 г., може да бъде "по-голямо предизвикателство".

Към момента страната покрива т.нар. Маастрихтски критерии за членство в еврозоната, с изключение на изискването за инфлация, която, въпреки че сe понижава, все още е над допустимите нива.

Въпреки очакванията инфлацията да се свие под 3% в следващите месеци, това не означава, че ще изпълним инфлационния критерий за приемане на еврото до края на април, така че да получим зелена светлина за членство през юни. Тогава се очаква т.нар. конвергентен доклад на Европейската централна банка.

Според анализаторите по-вероятно е България да покрие и това изискване през есента.

Старши икономистът към "Отворено общество" Георги Ангелов също вече предупреди че евентуална спирала от избори може да забави членството на България в еврозоната с две години.

Той припомни, че това вече се случи веднъж - България и Хърватия трябваше да въведат еврото заедно през 2023 година, но заради политическата нестабилност тогава в България, членството на страната ни беше отложено.

Без по-високи лихви в банките и необосновано закръгляване - какво ще се промени с приемането на еврото


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия удари строителен хипермаркет в Харков, пълен с хора

Най-малко 24 души са ранени, а двама са загинали, много от хората са в неизвестност

17:36 - 25.05.2024