Без по-високи лихви в банките и необосновано закръгляване - какво ще се промени с приемането на еврото Снимка: © Getty Images

Финансовото министерство публикува за обществено обсъждане Закона за въвеждане на еврото в България. Текстовете регламентират всички процеси, които съпътстват въвеждането на единната валута в България.

Това се случва на фона на все по-голямата вероятност от предсрочни парламентарни избори у нас, след като парламентът гласува отказа на Мария Габриел да бъде министър-председател. Законопроектът за въвеждането на еврото на практика е последният от нормативните актове, който трябва да бъде гласуван по пътя към еврото. Икономисти обаче предупреждават, че потенциалната политическа криза у нас може да отложи за пореден въвеждането на единната валута в България.

В публикуваните текстове е заложено, че на датата на въвеждане на еврото в България всички сметки – разплащателни, депозитни, спестовни и други в местни банки, ще бъдат еднократно, автоматично и безплатно превалутирани в евро по официалния валутен курс.

Макар в законопроекта не е посочено изрично, че смяната на лева ще стане по фиксирания курс 1.95583 лв. за 1 евро, в мотивите към него се припомня, че българските власти поеха ангажимент страната ни да се присъедини към еврозоната при сегашния фиксиран курс и той е потвърден както в Националния план за въвеждане на еврото в България, така и в Решението на Народното събрание от октомври 2022 г., с което бе възложено на българските институции да започнат техническата подготовка за приемане на еврото в страната.

Предвижда се в период от 12 месеца след въвеждане на единната валута, цените у нас да са изписват както в евро, така и левове. Двойното обозначаване трябва започне един месец след датата на влизане в сила на решението присъединяването към Еврозоната.

В двете валути ще се предоставя и информацията за остатъците по кредити и размера на дължимите вноски по потребителски и ипотечни кредити. Тя ще може да бъде получавана безплатно на хартиен или на друг траен носител при поискване от клиент. Ще е публикувана и на интернет страниците и мобилното банкиране на финансовите институции.

В законопроекта изрично е предвидено, че новият лихвен процент по договори за кредит с променлива лихва не не може да бъде по-висок от размера на лихвения процент по тях преди датата на въвеждане на еврото. При договор за кредит с фиксиран лихвен процент към датата на въвеждане на еврото лихвеният процент ще остане такъв, какъвто е бил договорен преди приемането на общоевропейската валута.

С официалното влизане на България в Еврозоната титулярите на сметки ще могат да теглят от тях само евро, независимо дали тегленето ще става чрез АТМ/ПОС устройство или в офиса на банка, платежна институция и други.

Изплащането на възнагражденията, обезщетенията, паричните и социалните помощи, както и пенсиите също е предвидено да се извършва само в евро. Като закръгляването не трябва да ощетява потребителите.

В проекта на закон е разписано още, че Българската народна банка от деня на въвеждане на еврото обменя безплатно, в неограничено количество и без ограничение във времето банкноти и монети от левове в евро по официалния валутен курс.

Според проекта през първите 6 месеца след въвеждането на еврото банкноти и монети ще могат да се обменят безплатно от левове в евро и в кредитните институции (банките), както и в някои клонове на "Български пощи".

В рамките на месец след въвеждането на еврото ще можем да плащаме както в лева, така и в евро.

През това време търговците ще са длъжни да връщат ресто само в евро. Връщане на остатък в брой в левове ще се допуска само ако търговецът няма достатъчна моментна наличност да върне остатъка в брой в евро.

В периода на двойно обращение търговецът може да не приема повече от 50 броя монети в левове, включително стотинки, при една трансакция.

От датата на въвеждане на еврото в Република България при извършване от търговци на операции в брой с автомати, устройства и системи на самообслужване, включително без електрическо захранване, ще се използва само евро.

В периода на двойно обращение търговците нямат да имат право да увеличават цените на предлаганите от тях стоки и услуги, когато това не е обосновано от обективни икономически фактори, пише още в законопроекта.

Целта на правителството в оставка е България да въведе еврото на 1 януари 2025 година. Към момента страната покрива т.нар. Маастрихтски критерии за членство в еврозоната, с изключение на изискването за инфлация, която, въпреки че сe понижава, все още е над допустимите нива. Икономисти обаче предупредиха, че политическата несигурност заради евентуалната липса на редовно правителство може да блокира процеса.

Въпреки очакванията инфлацията да се свие под 3% в следващите месеци, това не означава, че ще изпълним инфлационния критерий за приемане на еврото до края на април, така че да получим зелена светлина за членство през май или юни, отбелязва икономистътот Института за пазарна икономика (ИПИ) Петър Ганев.

Дали България покрива всички критерии трябва да стане ясно от т.нар.конвергентен доклад на Европейската централна банка, който се очаква през юни, каза по-рано този месец финансовият министър в оставка Асен Василев.

Според икономисти, ако дотогава не сме покрили някой от критериите, е възможно страната да поиска извънреден доклад на Европейската централна банка, но остава въпросът кое правителство и дали би поискало такова изключение.

Старши икономистът към "Отворено общество" Георги Ангелов предупреди по БНТ, че евентуална спирала от избори може да забави членството на България в еврозоната с две години.

Той припомни, че това вече се случи веднъж - България и Хърватия трябваше да въведат еврото заедно през 2023 година, но заради политическата нестабилност тогава в България, членството на страната ни беше отложено.

Проектът на Закон за въвеждане на еврото в Република България е разработен от специално създадена с тази цел междуведомствена работна група към Министерството на финансите, в която участват Българската народна банка, всички министерства и заинтересовани институции и организации, представители на бизнеса и на академичната общност.

От финансовото министерство уточняват, че текстовете са съгласувани с Европейската комисия, като предстои съгласуването му с Европейската централна банка.

Оттам допълват, че целта на Закона за въвеждане на еврото е да осигури безпроблемното въвеждане на еврото в Република България и да повиши прозрачността и информираността за процеса на приемане на единната европейска валута в страната.

Преди ден министерството пусна и сайт за въвеждане на еврото у нас, където ще се публикува както информация за процедурата, така и ще се развенчават митове за единната валута.

Повече, а не по-малко суверенитет за България. Нов сайт отговаря на въпроси за еврото


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024