Лицето на руската окупация в Крим днес критикува обсесията по "Z" и войната в Украйна Снимка: © Getty Images

Бившият главен прокурор на Крим Наталия Поклонская, която доскоро беше член на руския парламент, влезе в челен сблъсък с официалната военна линия на Кремъл.

Поклонская, която наскоро беше назначена за зам.-директор на агенцията за културен обмен и връзки с руснаците в чужбина "Россотрудничество", се обяви против войната в Украйна и против идолизирането на военната символика - вкл. буквата "Z".

Маркировъчният знак от руската военна техника в Украйна доби популярност като символ на т.нар. "спецоперация", като се появява върху сгради, паметници и емблеми на спортни клубове в Русия. В няколко случая бяха правени и "флашмобове" с деца или възрастни, които образуват "Z" с телата си.

Това обаче не се харесва на Наталия Поклонская - въпреки че самата тя като прокурор беше активен участник в събитията от 2014 г., когато Русия анексира полуостров Крим и задейства военизирани сепаратистки групировки в Донецк и Луганск.

"Тази буква Z символизира трагедия и мъка както за Русия, така и за Украйна. Защо? Защото умират и руски войници, руски граждани, а родителите им получават различни новини. Това е беда. Нали Министерството на отбраната съобщава колко души са загинали, колко са ранени. Да не би това да е радост? Не е", казва тя в интервю за YouTube канал на име "Живой гвоздь".

Символите Z и V бяха забранени не само в Украйна, но и в Молдова, и в Литва, и в две германски провинции (Бавария и Долна Саксония) заради това, че се разглеждат като жестове на подкрепа за руската военна агресия и военни престъпления.

В Русия тези знаци стават все по-популярни - от официалната стилистика на провоенната пропаганда, в която латинската буква замества тази от кирилицата, до нестандартни рекламни трикове като идеята за продажба на великденски козунаци с глазура под формата на "Z".

Изказването на Поклонская предизвика негодуванието на прекия ѝ ръководител Евгений Примаков - директор на "Россотрудничество" и внук на едноименния бивш премиер на Русия.

"Що се отнася до определения волунтаризъм и изразяване на свободно мнение от държавни служители във връзка с изпълнение на служебните им задължения, интересите на агенцията и държавата, които те представляват, трябва да се смятат за приоритетни", обяви Примаков след интервюто на бившата прокурорка.

Той нарича провоенните знаци "най-народните символи на подкрепа за нашата армия и силите на освобождението" на Украйна от "очевидно зло".

Примаков стига и по-далеч, като изразява недоволство от това, че руската страна изобщо води прегвори с "терористи, бандитски формирования и нелегитимни органи", което не било допускано в Кавказ и Близкия изток.

Наталия Поклонская обаче явно не се отказва от позицията си. В своя Telegram-канал тя прави аналогия с нацисткия режим в Германия, като казва, че е "опасно да се прекланяме сляпо на каквито и да е символи - историята не обича това".

"На великденските хлябове се изобразяват кръстове, а не военни символи. В детските градини се прави гимнастика и се учат стихотворения за мама, мира и доброто, а не се построяват децата в колони като военни символи", казва тя.

Тя нарича "беда, трагедия и катастрофа" жертвите и пострадалите хора както от страна на въоръжените сили, така и при цивилните.

"Може би някой вижда нещата по различен начин и може да открие нещо хубаво и светло, но при мен това не се получава, съжалявам. И това е моето лично мнение - не мога да наричам тези неща с различни имена. Ако това нарушава длъжностната ми характеристика, разбира се, ще понеса наказание", казва още тя.

Кремъл търси работа на Наталия Поклонская - "звездата" от окупацията в Крим се оказа неудобна

Това не е първото изявление на Поклонская против войната - от началото на март досега тя има няколко публични позиции, в които казва, че украинците също имат "патриотични и благородни цели" и че всички трябва да застанат на страната на мира, защото днес "разменна единица не са монетите или банкнотите, а човешкият живот".

Поклонская се превърна в проблем за режима в Кремъл през миналата година след поредица от изяви и гласувания в Думата в разрез с партийната дисциплина на "Единна Русия".

Тя така и не попадна в новите листи на партията, а Москва направи неуспешен опит да я преквалифицира като посланик в Кабо Верде - оказа се, че отсрещната страна не желае да приеме акредитационните ѝ писма.

Едва тогава Поклонская беше позиционирана в "Россотрудничество" - място, което може скоро също да изугби.

Междувременно в Украйна нейният бивш съпруг Владимир Клименко (неуспешен кандидат-кмет на Мариупол от партията на проруския олигарх Виктор Медведчук) беше арестуван, заради съучастие в "антиукраинска информационна кампания в подкрепа на държавата-агресор".

Украйна арестува и бившия съпруг на прокурорката от Крим Наталия Поклонская


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Компроматите срещу Борисов и тези срещу Коцев идват от едно и също място

Снимките с пачките на Борисов от преди години са извадени от същите служби, които той не иска да реформира днес, коментира Петков

17:54 - 14.04.2024
Важно днес

Александър Йоловски се оказа съветник на настоящия ресорен министър

Разкритието направи самият Йоловски в телевизионно интервю за БНТ.

14:38 - 14.04.2024
Важно днес

САЩ и Великобритания ограничават търговията с руски метали

Смята се, че този ход може да навреди на Русия икономически, тъй като тя е ключов износител на метали.

11:22 - 14.04.2024
Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновена)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024