Снимка: © Getty Images

Бившият главен прокурор на Крим Наталия Поклонская, която доскоро беше член на руския парламент, влезе в челен сблъсък с официалната военна линия на Кремъл. 

Поклонская, която наскоро беше назначена за зам.-директор на агенцията за културен обмен и връзки с руснаците в чужбина "Россотрудничество", се обяви против войната в Украйна и против идолизирането на военната символика - вкл. буквата "Z". 

Маркировъчният знак от руската военна техника в Украйна доби популярност като символ на т.нар. "спецоперация", като се появява върху сгради, паметници и емблеми на спортни клубове в Русия. В няколко случая бяха правени и "флашмобове" с деца или възрастни, които образуват "Z" с телата си. 

Това обаче не се харесва на Наталия Поклонская - въпреки че самата тя като прокурор беше активен участник в събитията от 2014 г., когато Русия анексира полуостров Крим и задейства военизирани сепаратистки групировки в Донецк и Луганск. 

"Тази буква Z символизира трагедия и мъка както за Русия, така и за Украйна. Защо? Защото умират и руски войници, руски граждани, а родителите им получават различни новини. Това е беда. Нали Министерството на отбраната съобщава колко души са загинали, колко са ранени. Да не би това да е радост? Не е", казва тя в интервю за YouTube канал на име "Живой гвоздь". 

Символите Z и V бяха забранени не само в Украйна, но и в Молдова, и в Литва, и в две германски провинции (Бавария и Долна Саксония) заради това, че се разглеждат като жестове на подкрепа за руската военна агресия и военни престъпления. 

В Русия тези знаци стават все по-популярни - от официалната стилистика на провоенната пропаганда, в която латинската буква замества тази от кирилицата, до нестандартни рекламни трикове като идеята за продажба на великденски козунаци с глазура под формата на "Z".

Изказването на Поклонская предизвика негодуванието на прекия ѝ ръководител Евгений Примаков - директор на "Россотрудничество" и внук на едноименния бивш премиер на Русия. 

"Що се отнася до определения волунтаризъм и изразяване на свободно мнение от държавни служители във връзка с изпълнение на служебните им задължения, интересите на агенцията и държавата, които те представляват, трябва да се смятат за приоритетни", обяви Примаков след интервюто на бившата прокурорка. 

Той нарича провоенните знаци "най-народните символи на подкрепа за нашата армия и силите на освобождението" на Украйна от "очевидно зло". 

Примаков стига и по-далеч, като изразява недоволство от това, че руската страна изобщо води прегвори с "терористи, бандитски формирования и нелегитимни органи", което не било допускано в Кавказ и Близкия изток. 

Наталия Поклонская обаче явно не се отказва от позицията си. В своя Telegram-канал тя прави аналогия с нацисткия режим в Германия, като казва, че е "опасно да се прекланяме сляпо на каквито и да е символи - историята не обича това". 

"На великденските хлябове се изобразяват кръстове, а не военни символи. В детските градини се прави гимнастика и се учат стихотворения за мама, мира и доброто, а не се построяват децата в колони като военни символи", казва тя. 

Тя нарича "беда, трагедия и катастрофа" жертвите и пострадалите хора както от страна на въоръжените сили, така и при цивилните. 

"Може би някой вижда нещата по различен начин и може да открие нещо хубаво и светло, но при мен това не се получава, съжалявам. И това е моето лично мнение - не мога да наричам тези неща с различни имена. Ако това нарушава длъжностната ми характеристика, разбира се, ще понеса наказание", казва още тя. 

Кремъл търси работа на Наталия Поклонская - "звездата" от окупацията в Крим се оказа неудобна

Това не е първото изявление на Поклонская против войната - от началото на март досега тя има няколко публични позиции, в които казва, че украинците също имат "патриотични и благородни цели" и че всички трябва да застанат на страната на мира, защото днес "разменна единица не са монетите или банкнотите, а човешкият живот". 

Поклонская се превърна в проблем за режима в Кремъл през миналата година след поредица от изяви и гласувания в Думата в разрез с партийната дисциплина на "Единна Русия". 

Тя така и не попадна в новите листи на партията, а Москва направи неуспешен опит да я преквалифицира като посланик в Кабо Верде - оказа се, че отсрещната страна не желае да приеме акредитационните ѝ писма. 

Едва тогава Поклонская беше позиционирана в "Россотрудничество" - място, което може скоро също да изугби. 

Междувременно в Украйна нейният бивш съпруг Владимир Клименко (неуспешен кандидат-кмет на Мариупол от партията на проруския олигарх Виктор Медведчук) беше арестуван, заради съучастие в "антиукраинска информационна кампания в подкрепа на държавата-агресор". 

Украйна арестува и бившия съпруг на прокурорката от Крим Наталия Поклонская


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" искат оставка от ПП заради отнета дума на Десислава Атанасова

Опозицията иска отстраняване на зам.-председателя на парламента Мирослав Иванов

Протестът на градския транспорт прекъсна трафика в София

Шествието ще продължи до 13 ч. пред Министерски съвет

ВСС отново отложи заседанието за предсрочно освобождаване на Гешев

Единодушно със 17 гласа "за" ВСС реши да изчака окончателното произнасяне на Върховния административен съд по случая "Жоси"

Силвия Аздреева: От Еверест до връх Лхотце в рамките на 27 часа

Алпинистката е втората българка, стъпила на най-високия връх в света. И първата, покорила четвъртия по височика осемхилядник

Коалицията все пак ще предложи 0% ДДС за хляба

Дянков: Намаляването на ДДС е проинфлационно и само ще увеличи търсенето и инфлацията

Димчо Дебелянов и "Аз искам да те помня все така" се падна на матурата по БЕЛ

46 661 души се явяват на днешните зрелостни изпити по български език и литература.

Още стотици бойци са евакуирани от "Азовстал", съдбата им обаче остава неясна

Украйна иска воините й да бъдат предадени на трета страна, Русия е против

Къде ще са протестите в София днес?

Няколко протеста ще се слеят днес пред Министерски съвет