Литва закри руско консулство и прикани посланика да напусне страната Снимка: © Getty Images

За пореден път правителството на Литва задава тона в Европа, след като днес се превърна в първата страна от ЕС, която понижава дипломатическите си отношения с Русия във връзка с военните действия в Украйна.

Външният министър Габриелиус Ландсбергис обяви, цитиран от BNS, че държавата затваря руското консулство в пристанищния град на Балтийско море Клапейда и добави, че "руският посланик трябва да напусне Литва".

"Бруталните действия на руските окупационни сили надскочиха всякакви норми, приети в цивилизования свят," каза той. "Това, което светът вижда в Буча, може да се окаже само началото. С освобождаването на други градове, има възможност да видим още ужасяващи примери за военни престъпления."

Литовският посланик в Москва ще бъде оттеглен, като от страната призоваха и останалите си партньори от ЕС и НАТО да подходят по аналогичен начин. Очаква се примерът да бъде последван от Латвия.

В неделя именно тези две държави и Естония бяха първите, които официално прекратиха вноса си на руски газ, а в следващите дни се очаква да затворят сухопътните си маршрути за доставка на стоки до Беларус и Русия. В тази мярка ще вземе участие и Полша. Информацията бе съобщена от украинския заместник-министър на инфраструктурата Мустафа Найем пред "Некста".

Още на десети март улицата, на която се намира руското посолство в Литва, бе преименувана на "Украински герои".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

"Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024