Снимка: © Twitter

"От този месец нататък - без повече руски газ в Литва." - това написа в Twitter президентът Гитанас Науседа и добави, че страната прекъсва "енергийните си връзки с агресора."

Това, заедно с Естония и Латвия, са първите държави в Европейския съюз, които спират изцяло вноса от Русия като реакция на войната в Украйна. Всички нейни домашни нужди ще бъдат покривани от втечнен газ, който ще влиза в страната през терминала на пристанището в Клайпеда, съобщи енергийният министър Дайниус Крейвис.

"Това е резултат от дългосрочна политика в областта на енергетиката и съвременните инфраструктурни решения," добави още той.

В случващото се в Литва не липсва и символика. Страната бе една от малкото с два отделни дни, които честват независимостта ѝ, а сега към списъка се добавя и трети. Името на терминала, който доставя втечнения газ? "Независимост"

"Ако ние можем да го направим, може и цяла Европа," каза Крейвис. Държавата е 21-та по площ и 16-а по население в ЕС, но въпреки малките си параметри, дава значим пример за по-мащабните си съюзници.  

Литва работи по освобождаването си от руската енергийна обвързаност от години, като "Независимост" започва своята дейност още през 2014 г.. През 2021 Русия осигурява 38% от газа в страната, а през този януари процентът бе допълнително занижен. Ако се наложи, страната е готова да се запасява от Латвия, а след 1 май - и от Полша. 

"При тези обстоятелства искането на Русия газът да се заплаща в рубли става безсмислено, тъй като Литва вече не планира да поръчва" съобщава още Министерството на енергетиката. 

Остава в действие транзитът на руски газ към Калининградския ексклав.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори