Ливанското правителство подаде оставка Снимка: © Getty Images

Премиерът на Ливан Хасан Диаб направи обръщение към нацията, в което обяви оставката на правителството. Решението му идва само седмица след разрушителната експлозия на пристанището в Бейрут, която отне живота на 200 души и рани други 6000.

Огромен взрив след пожар разтърси Бейрут, множество жертви

"Това престъпление" е резултат от ендемичната корупция, каза премиерът.

Преди изявлението на премиера министрите на правосъдието, на информацията и на околната среда подадоха оставки. Външният министър на страната обяви оставката си ден преди експлозията.

Според телевизия Al Jazeera English, правителствен източник е заявил, че много министри са под натиск да подадат оставка от могъщи политически актьори, които са очаквали правителството "да покрие" експлозията в стил "както обикновено".

Вместо това, обаче, премиерът е настоял да се проведе разследване, което би разкрило кой наистина се е облагодетелствал от експлозивите, складирани в пристанището толкова дълго, казва източникът. Вдигането на банковата тайна по отношение на ключови личности в разследването разтревожи много хора, които имат какво да крият относно експлозивите, твърди източникът на медията.

Според него разследването е щяло да разкрие "корумпираните отношения" между предишни правителства, централната банка на Ливан и ръководителите на ливански банки, които са ощетявали ливанската държава и обикновените вложители.

Кабинетът на Хасан Диаб беше назначен през февруари от ливанския политически естаблишмънт под натиск на мащабни антиправителствени протести, които настояваха за промяна в политическата система на страната, припомня телевизията.

Осем членове на парламента вече подадова оставки или обявиха намерения за това в резултат на експлозията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024