Лобито на Михайлов в БФС опитва да си върне властта до Конгреса

Кой ще организира Конгреса на БФС след оставката на Борислав Михайлов - това се оказа най-тежкият проблем на групата около бившите национали от отбора от 1994 г. на фона на масовото недоволство на феновете, опозиционерите на БФС и дори Народното събрание.

В ядрото на спора е вписването на Михаил Касабов за представляващ футболния съюз в Търговския регистър на мястото на Боби Михайлов - нещо, което по странно стечение на обстоятелствата се оказа неприятна изненада за хора като Йордан Лечков, Емил Костадинов и др.

И двамата лично подкрепиха Касабов да заеме длъжността на Михайлов преди по-малко от 2 месеца. Но с половинчато условие:

"Гласувано е Михаил Касабов да е изпълняващ функциите. Но не е взето решение за вписването на Касабов в ТР. Изпълкомът решава, не може някой самосиндикално. Тепърва предстои Конгрес и на Конгреса ще се вземе решение - дали ще се приеме или няма да се приеме оставката на Михайлов, избор на нов президент, нов Изпълком. Даже да е лош редът, ние трябва да го спазваме", обяви Лечков пред bTV. .

Касабов беше първи вицепрезидент на БФС и за втори път е избиран от Изпълкома за временен президент в последните 5 г.

Йордан Лечков, Костадинов и още двама членове обаче обжалваха неуспешно неговото вписване в Търговския регистър - въпреки че то се случи официално на 23 януари.

В съда висят още няколко жалби срещу начина, по който Касабов е избран за и.д. президент, които ще опитат да променят официалния представляващ в последния момент преди Конгреса на 15 март.

Затова и Стилиян Петров, който е част от екипа на Димитър Бербатов и от години е остър критик на групата около Боби Михайлов, я обвини в опит за преврат.

Същото предупреждение отправи и Петър Величков, според когото целта е Михайлов отново да се впише като законен представител на БФС и независимо от това, че Конгресът може да избере друг на негово място, той да остане на поста си, като обжалва.

Пред bTV Лечков оправда жалбите срещу вписването на Касабов - въпреки че самият той е гласувал за него на заседание на Изпълкома на БФС на 6 декември.

"Виждам, че Мишо Касабов е действал самосиндикално. Имаме законно избран президент от 2021 г. Борислав Михайлов и той е до Конгреса. Искаме всичко да бъде по нашия устав. Ако някой обжалва Конгреса, ще има основания", каза той.

Лечков отрече да има намерения да се кандидатира за шеф на БФС.

"Аз бих подкрепил всеки президент, който се ангажира да се направи нов (национален) стадион, нов закон за спорта, да се признават разходите за спонсориране на спорта", обяви той.

Между 2019 и 2021 г. Касабов пак управляваше футболния съюз след първата оставка на Боби Михайлов. Когато Димитър Бербатов поиска да се свика Конгрес и да бъде избран за президент, обаче беше извършена изненадваща рокада. Касабов беше отписан от ТР, а Михайлов отново пое оперативния контрол върху БФС.

Последва скандалният Конгрес от 2021 г., по който все още се водят дела заради начина на преизбиране на Борислав Михайлов за президент.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024