Локалното на Цариградско шосе ще бъде затворено за 2,5 г: Как се променя движението

Локалното платно на бул. "Цариградско шосе" в района на болница "Св. Анна" ще бъде затворено за 2 години и половина заради началото на строителството на метрото към "Слатина".

Движението през участъка ще бъде спряно на 6 януари (събота).

Променят се и маршрутите на автобусите 73, 84, 184, нощната линия Н1 и тролей 5.

Въвежда се и нов обходен път, който ще замества затворената част от локалното платно.

По план - новата схема ще бъде в сила до средата на 2026 г. Междувременно теренът ще бъде зает заради работата на тунелопробивната машина за новата линия на метрото в посока "Слатина".

Какво се променя за шофьорите на автомобили

Забранява се влизането на пътни превозни средства по локалното пътно платно на бул. „Цариградско шосе“ между ул. „Димитър Моллов“ и транспортния изход на "McDonalds".

Връзката на локалното платно и "Цариградско шосе" ще бъде през маршрут, който минава между УМБАЛ "Св. Анна" и 118 СУ "Людмил Стоянов":

Какво се променя в движението на градския транспорт:

  • Тролей № 5

Маршрутът на тролейбусна линия № 5 се скъсява до УМБАЛ „Св. Анна“. Тролеите ще се движат от надлез „Надежда“ по действащия маршрут до кръстовището на локалното пътно платно на бул. „Цариградско шосе“ с ул. „Димитър Моллов“ и надясно по ул. „Димитър Моллов“ до крайната станция на тролейбусна линия № 3 двупосочно.

Тролейбусна линия № 5 запазва интервала си на движение.

  • Автобусна линия № 73

Маршрутът ѝ се удължава до "Младост 2", като ще обслужва част от спирките на тролей 5.

В посока ж.к. „Младост“ автобусите ще се движат от ж.к. „Овча купел 2“ до крайната спирка „Ж.к. "Младост 1“ по действащия маршрут, където ще имат престой за зареждане в рамките на 6 минути и продължават по ул. „Андрей Сахаров“ и по ул. „Свети Киприян“ по маршрута на тролейбусна линия № 5 до крайната станция в ж.к. „Младост 2“;

В посока ж.к. „Овча купел“ автобусите ще се движат от ж.к. „Младост 2“ по маршрута на тролейбусна линия № 5 до спирка „Ж.к. "Младост1“. Оттам ще продължават по действащия маршрут до кръстовището на ул. „Йерусалим“ с ул. „Митрополит Серафим Сливенски“, наляво по ул. „Митрополит Серафим Сливенски“ до ул. „Д-р Стефан Чомаков“, наляво по ул. „Д-р Стефан Чомаков“, надясно по ул. „Димитър Моллов“ и наляво по локалното пътно платно на бул. „Цариградско шосе“ по маршрута до ж.к. „Овча купел 2“.

Интервалът на движение на автобусна линия № 73 се намалява от 13 – 14 минути на 9 – 10 минути.

Тролейбусите от линия № 5 и автобусите от линия № 73 ще спират на всички съществуващи автобусни и тролейбусни спирки в променените участъци на маршрутите.

Спирка „УМБАЛ Св. Анна“ в посока център ще се измести на ул. „Димитър Моллов“, на 40 метра преди локалното платно на бул. „Цариградско шосе“.

  • Автобусите от линиите 84 и 164

В посока летище София те ще се движат по променени маршрути. Автобусите ще се движат от ул. „Ген. Гурко“ по обичайните си маршрути до спирка „Хотел "Плиска“, оттам направо по централното пътно платно на бул. „Цариградско шосе“ до пътния възел с бул. „Александър Малинов“ и надясно по бул. „Христофор Колумб“ по действащите маршрути до летище София двупосочно.

Интервалът на движение на линии №№ 84 и 184 се увеличава от 20 на 24 минути.

Автобусите от нощна линия № Н1 ще се движат по променен маршрут в посока ж.к. „Люлин 1, 2“, както следва: от ж.к. „Младост 4“ по действащия маршрут до кръстовището на бул. „Александър Малинов“ с бул. „Андрей Сахаров“, направо по бул. „Александър Малинов“, надясно по централното пътно платно на бул. „Цариградско шосе“ и от Площад на авиацията по действащия маршрут до ж.к. „Люлин 1,2“ двупосочно.

Автобусите ще спират на всички съществуващи автобусни спирки в променения участък на маршрута.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024