Лондон може вече да е разрешил на Украйна да използва ракети Storm Shadow в Русия Снимка: © Getty Images

Великобритания е разрешила на Украйна да използва крилати ракети Storm Shadow за нанасяне на удари вътре в територията на Русия. Това съобщава британският вестник "Guardian", като се позовава на свои източници.

Те посочват, че решението вече е взето, но вероятно бъде обявено в петък, след като британският премиер Кийр Стармър се срещне с президента на САЩ Джо Байдън. Друг източник обаче допуска, че може и да няма публично изявление, тъй като то би било "ненужно провокативно" спрямо Русия.

Киев отправи нови искания ограниченията за използването на западни крилати далекобойни ракети на територията на Русия да бъдат отменени. Това стана по време на разговори на високо равнище по този въпрос. Украйна смята, че решението е изключително важно за защитата ѝ срещу руската инвазия.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, външният министър на Великобритания Дейвид Лами и президентът на Украйна Володимир Зеленски обсъдиха темата на среща в Киев в сряда.

Според "The ​​Guardian" държавният секретар Блинкен също е "намекнал“, че Вашингтон е взел друго подобно решение - за американските ракети с далечен обсег ATACMS.

Какво представляват ракетите Storm Shadow и защо са важни за Украйна?

Storm Shadow е крилата ракета с максимален обсег на действие от около 250 км. Великобритания и Франция вече изпратиха такива оръжия на Украйна, но с уговорката, че Киев може да ги изстрелва само по цели в рамките на собствените си граници - тоест срещу руските окупационни войски в Украйна.

Ракетата се изстрелва от самолет, след което лети със скорост, близка до тази на звука, преди да падне и да взриви мощната си бойна глава. Storm Shadow се смята за идеално оръжие за проникване в укрепени бункери и складове за боеприпаси, каквито Русия използва във войната си срещу Украйна.

Всяка ракета обаче струва близо 1 милион щатски долара, така че обикновено се изстрелват след много детайлни планове.

Те вече бяха използвани на фронта в Украйна и имаха голям ефект. С тях украинските сили удариха черноморския военноморски щаб на Русия в Севастопол.

Реакцията на Кремъл за евентуалното отпадане на ограниченията за употреба на западни оръжия на нейна територия от Украйна не закъсня. Владимир Путин заяви, цитиран от прокремълски медии, че това би значело, че страни от НАТО воюват срещу Русия и ако това стане факт с изстрелване на далекобойни ракети, то Москва ще отговори "спрямо новите заплахи за сигурността" на страната. Тезата на Путин не е нова - подобна беше реакцията му и за използване на западни оръжия срещу руската армия в окупираните от нея украински територии.

Защо сега?

Исканията на Киев идват на фона на вече започнала руска контраофанзива в Курск. Министерството на отбраната на Русия съобщи, че нейните сили са си върнали 10 селища, завзети от украинците миналия месец. Информацията не може да бъде независимо проверена към този момент.

Зеленски от своя страна потвърди, че Москва е започнала "контраофанзивни действия", но те са били напълно очаквани.

Първите данни за контраофанзивата дойдоха от командира на чеченските специални сили - генерал-майор Апти Алаудинов. Той твърди, че шест украински бригади са понесли тежки загуби.

Действията на Русия сега са в отговор на украинката офанзива на руска територия отпреди месец. Тя беше започната с очевидната цел да отвлече вниманието на Москва от настъплението ѝ в Източна Украйна. Към момента се съобщава, че 1300 кв. км от руската територия е под контрола на украинците.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Депутатите набързо отложиха новите правила за такса смет

Вместо "замърсителят да плаща", таксата ще продължи да се определя по старите правила

15:28 - 17.09.2024