Снимка: © Getty Images

Руският олигарх Пьотр Авен - ръководител на частната "Алфа банк", санкциониран заради войната в Украйна - се прочу през март с оплакванията си, че поставянето му в черния списък на британското правителство ще го остави без чистачка и шофьор.

Оказва се, че притесненията на Авен са били достатъчно сериозни, за да го мотивират да потърси как да заобиколи санкциите - проблем, който явно не е останал незабелязан в Лондон.

Bloomberg съобщава, че британската полиция е обискирала дома му, като е конфискувала 30 000 паунда в брой по разследване за нарушение на санкционния режим.

Според агенцията - властите в страната проверяват няколко превода, които са получени от компанията, управляваща недвижимите имоти на руския олигарх. Смята се, че е възможно парите да са използвани за плащане на експлоатационни разходи.

Авен няма право да харчи повече от 2500 паунда на месец от личните си активи, но британските власти са установили, че харчи значително повече средства.

Руският бизнесмен беше санкциониран на 28 февруари, няколко дни след избухването на войната, докато той се намира в Лондон. Оттогава не е напускал Великобритания, защото повече няма да може да се върне в страната.

Тревогите на руски олигарх, останал без шофьор и чистачка


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Христо Иванов: Трябва да търсим възможните съгласия преди нова вакханалия на разделение

"Ние сме на кръстопът между повече разделение и овладяване на парадоксите"

Два самолета с отзовани руснаци отлетяха от София

Очаква се броят на пътниците да е около 170

И Украйна, и Русия твърдят, че контролират Лисичанск

Британското разузнаване подкрепя позицията на Киев