Снимка: © Getty Images

"Ще мога ли да наема чистачка, шофьор? Аз не шофирам... може би доведената ми дъщеря ще кара колата. Не знаем как да оцелеем" - животът на руските олигарси се промени рязко след нанесените санкции поради войната в Украйна и не е ясно доколко те са готови за новата си действителност.

Думите са на Пьотр Авен - ръководител на най-голямата руска частна банка "Алфа-банк", бивш политик, академик и бизнесмен. Казва ги от маса, отрупана с плодове, в трапезарията на апартамента си в Лондон - помещение с двойно по-висок таван от обикновените. Състоянието му е оценявано на 4.5 милиарда паунда, но в интервю пред Financial Times Авен споделя, че след санкциите не знае дали ще може да плаща дори базовите си сметки.

В деня преди рестрикциите да влязат в сила съпругата му обикаля английската столица с важна мисия - да мине през банкоматите и да изтегли възможно най-много пари, преди достъпът на семейството до сметките да бъде ограничен.

Малко след това Европейският съюз и Великобритания замразяват активите му, включително луксозен апартамент в аристократичния лондонски квартал "Сейнт Джеймс" и имение в предградията на града, пълно с творби на изкуството.

"Бизнесът ни е напълно разрушен. Всичко, което градихме в продължение на 30 години, е съсипано. Трябва да започнем нов живот," разказва той.

Авен е описван в санкциите като "виден руски бизнесмен и прокремълски олигарх." В деня, в който инвазията на Русия започна, той бе заснет с президента Владимир Путин.

"Това е много странно, да бъдеш санкциониран само защото си срещнал президента. Опитваме да страним от политиката. При Путин представлявах "Алфа груп", не себе си," оправдава се той и твърди, че заслужава възможност да докаже невинността си: "Ако съдът реши, че си подкупен, че се занимаваш с мръсни пари - напълно разбираемо. Но това не го разбирам. Готови сме да докажем всичко."

По негови думи всеки бизнес в Русия трябва да се съобразява с Путин, а разговорите с руския държавен глава не съдържат "препоръки", а "наставления": "Той е президентът на страната. Такава е руската култура."

Самият Авен също има престой в Кремъл във визитката си. Бил е министър по външните икономически отношения в началото на 90-те години, когато започва да трупа богатството си - голяма част от него идва от петролни инвестиции. Превръща се в един от ключовите руски олигарси в ерата на Борис Елцин и помага за финансирането на изборната му кампания през 1996.

Въпреки това твърди, че не е близък с правителството в момента и срещите му с президента са продиктувани от бизнес интереси - казва, че когато от офиса на Путин звънят, няма как да не вдигнеш.

Името му се среща и в доклада на американския прокурор Робърт Мълър за руската намеса в изборите в САЩ - според данните от 2016 г. той се е срещал с Путин поне веднъж на тримесечие. Заедно с Роман Абрамович и още двама руски милиардери завеждат дело срещу издателската къща HarperCollins заради книга за Путин, публикувана от бившата журналистка на FT Катрин Белтън.

Oлигархът сравнява случващото се с конфискацията на имущество от болшевиките през 1917 г. "Страхувам се, че това поведение няма да бъде забравено лесно."

67-годишният бизнесмен разполага с латвийски паспорт и американска виза, така че има и други опции за бъдещето си, но засега не иска да напуска Великобритания, защото се страхува, че няма да бъде допуснат обратно, ако реши да се върне.

Освен в "Алфа банк" той има дял, директно или не, в най-голямата верига супермаркети в Русия - X5 и в мобилния оператор Veon. След рестрикциите обаче му се налага да отстъпи поста на президент в банката, а акциите му са замразени. Същото важи и за дяла му в LetterOne - инвестиционна група, която притежава в съдружие с други санкционирани лица - Михаил Фридман и Герман Хан. Приходите са насочени към фонд за подкрепа на Украйна:

"Легално, не можем да се докоснем до бизнеса. Много се страхуваме от властите," признава Авен.

Британските адвокати отказват да работят с руснаци. Така че за момента положението за него е такова, каквото е и очевидно ще му се наложи да свикне на този нов начин на живот. Без шофьор и чистачка.


Олигарсите също плачат: Михаил Фридман има $10 млрд. на хартия, но няма как да плати на чистачката си

Коя е Полина Полякова - доведената дъщеря на Лавров под санкциите на Лондон


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Съвременно изкуство и световна музика предлага фестивала "Ritual Gatherings" на плаж Камчия

Това е ежегоден културен фестивал, съчетаващ музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали и екологични практики.

МО отрича да е предоставяло български Су-25 за Украйна

"Това е хибридна информация", твърдят от министерството

Русия призова България да изтегли кораба "Царевна" от Мариупол

Въпреки условията за безопасно излизане, все още не са предприети мерки за изтеглянето на чуждестранните кораби, казват руските власти.

Аватарите на ABBA върнаха времето с 40 години назад с феноменален концерт в Лондон

"Този концерт трябва да се види, за да повярвате, че е истина"

Бившият директор на Лувъра е обвинен в незаконна търговия на антики

Разследващите се опитват да установят дали Мартинез е участвал в измама с артефакти

Москва поиска от Запада да премахне санкциите и го обвини за продоволствената криза

Путин каза, че е "напъно нереалистично" Русия да бъде излорана от съвременния свят

Нов орган за националната сигурност, начело с Асен Василев, предвиждат управляващите

Управляващите предлагат проект за нов орган за националната сигурност, оглавяван от Асен Василев

Управляващата коалиция се събира, за да обсъди Северна Македония

Управляващите партии се събират, за да обсъдят постигнатото дотук със Скопие