Тревогите на руски олигарх, останал без шофьор и чистачка Снимка: © Getty Images

"Ще мога ли да наема чистачка, шофьор? Аз не шофирам... може би доведената ми дъщеря ще кара колата. Не знаем как да оцелеем" - животът на руските олигарси се промени рязко след нанесените санкции поради войната в Украйна и не е ясно доколко те са готови за новата си действителност.

Думите са на Пьотр Авен - ръководител на най-голямата руска частна банка "Алфа-банк", бивш политик, академик и бизнесмен. Казва ги от маса, отрупана с плодове, в трапезарията на апартамента си в Лондон - помещение с двойно по-висок таван от обикновените. Състоянието му е оценявано на 4.5 милиарда паунда, но в интервю пред Financial Times Авен споделя, че след санкциите не знае дали ще може да плаща дори базовите си сметки.

В деня преди рестрикциите да влязат в сила съпругата му обикаля английската столица с важна мисия - да мине през банкоматите и да изтегли възможно най-много пари, преди достъпът на семейството до сметките да бъде ограничен.

Малко след това Европейският съюз и Великобритания замразяват активите му, включително луксозен апартамент в аристократичния лондонски квартал "Сейнт Джеймс" и имение в предградията на града, пълно с творби на изкуството.

"Бизнесът ни е напълно разрушен. Всичко, което градихме в продължение на 30 години, е съсипано. Трябва да започнем нов живот," разказва той.

Авен е описван в санкциите като "виден руски бизнесмен и прокремълски олигарх." В деня, в който инвазията на Русия започна, той бе заснет с президента Владимир Путин.

"Това е много странно, да бъдеш санкциониран само защото си срещнал президента. Опитваме да страним от политиката. При Путин представлявах "Алфа груп", не себе си," оправдава се той и твърди, че заслужава възможност да докаже невинността си: "Ако съдът реши, че си подкупен, че се занимаваш с мръсни пари - напълно разбираемо. Но това не го разбирам. Готови сме да докажем всичко."

Тревогите на руски олигарх, останал без шофьор и чистачка - Пьорт АвенПо негови думи всеки бизнес в Русия трябва да се съобразява с Путин, а разговорите с руския държавен глава не съдържат "препоръки", а "наставления": "Той е президентът на страната. Такава е руската култура."

Самият Авен също има престой в Кремъл във визитката си. Бил е министър по външните икономически отношения в началото на 90-те години, когато започва да трупа богатството си - голяма част от него идва от петролни инвестиции. Превръща се в един от ключовите руски олигарси в ерата на Борис Елцин и помага за финансирането на изборната му кампания през 1996.

Въпреки това твърди, че не е близък с правителството в момента и срещите му с президента са продиктувани от бизнес интереси - казва, че когато от офиса на Путин звънят, няма как да не вдигнеш.

Името му се среща и в доклада на американския прокурор Робърт Мълър за руската намеса в изборите в САЩ - според данните от 2016 г. той се е срещал с Путин поне веднъж на тримесечие. Заедно с Роман Абрамович и още двама руски милиардери завеждат дело срещу издателската къща HarperCollins заради книга за Путин, публикувана от бившата журналистка на FT Катрин Белтън.

Oлигархът сравнява случващото се с конфискацията на имущество от болшевиките през 1917 г. "Страхувам се, че това поведение няма да бъде забравено лесно."

67-годишният бизнесмен разполага с латвийски паспорт и американска виза, така че има и други опции за бъдещето си, но засега не иска да напуска Великобритания, защото се страхува, че няма да бъде допуснат обратно, ако реши да се върне.

Освен в "Алфа банк" той има дял, директно или не, в най-голямата верига супермаркети в Русия - X5 и в мобилния оператор Veon. След рестрикциите обаче му се налага да отстъпи поста на президент в банката, а акциите му са замразени. Същото важи и за дяла му в LetterOne - инвестиционна група, която притежава в съдружие с други санкционирани лица - Михаил Фридман и Герман Хан. Приходите са насочени към фонд за подкрепа на Украйна:

"Легално, не можем да се докоснем до бизнеса. Много се страхуваме от властите," признава Авен.

Британските адвокати отказват да работят с руснаци. Така че за момента положението за него е такова, каквото е и очевидно ще му се наложи да свикне на този нов начин на живот. Без шофьор и чистачка.


Олигарсите също плачат: Михаил Фридман има $10 млрд. на хартия, но няма как да плати на чистачката си Олигарсите също плачат: Михаил Фридман има $10 млрд. на хартия, но няма как да плати на чистачката си

Коя е Полина Полякова - доведената дъщеря на Лавров под санкциите на Лондон Коя е Полина Полякова - доведената дъщеря на Лавров под санкциите на Лондон


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

„Огромна жилищна криза“: Хиляди хора излязоха на протест в Португалия

Ниските заплати и високите наеми превръщат Лисабон в третия най-малко жизнеспособен град за живеене в света, според проучване на CIA Landlords

13:20 - 02.04.2023

Христо Иванов определи днешния ден като "прекрасен да тласнем страната напред"

Според Иванов коалиция между първите две партии не е много вероятна

11:40 - 02.04.2023

Демерджиев: През последното денонощие няма бомбени заплахи към училищата

Според вътрешния министър няма сериозни нарушения в изборния ден, но опитите да се манипулира вота са повече в сравнение с последните избори

11:04 - 02.04.2023

Сара Поли трябва да върне "Оскар"-а си? Не, 11-годишната ѝ дъщеря се шегува

Истинският подател е 11-годишната ѝ дъщеря

11:03 - 02.04.2023