Олигарсите също плачат: Михаил Фридман има $10 млрд. на хартия, но няма как да плати на чистачката си Снимка: © Getty Images

Михаил Фридман е един от първите олигарси в Русия - част от т.нар. "семибанкирщина", групата от седем новобогаташи, които през 90-те години помагат за преизбирането на Борис Елцин като президент в замяна на огромно влияние в Кремъл.

Роден и израснал в западния украински град Лвов по времето на СССР, Фридман натрупва богатството си от финансови услуги и енергетика още преди Владимир Путин да дойде на власт.

В деня на руската инвазия в Украйна на 24 февруари той се намира в Москва по работа, но веднага решава да се върне в Лондон.

Фридман е съсобственик на "Алфа груп", към която спада руската "Алфа банк". В активите му влиза една от най-големите банки в Украйна и най-големият телекомуникационен оператор KyivStar.

Фридман беше един от олигарсите, които направиха опит да осъдят войната в Украйна от самото начало, но без да си позволяват да посочват лично Путин като виновник за агресията.

Няколко дни по-късно името му беше вкарано в списъка на ЕС за санкционирани руски граждани заради връзките му с Кремъл.

Оказва се, че санкциите са изненадали Фридман до степен на шок.

Забранено му е да пътува, сметките му са замразени. Когато адвокатът му се обажда, за да обясни какви са последствията, Фридман не разбира какво му говори.

В интервю за "Блумбърг" той твърди, че никога не е бил в позиция да повлияе върху управленските решения на Владимир Путин и че идеята за спиране на войната чрез натиск върху олигарсите е нереалистична.

"Ако хората начело на ЕС вярват, че мога да отида при Путин и да го накарам да спре войната - ако вярват, че това ще сработи - боя си, че всички сме в голяма беда. Това означава, че хората, които вземат решения, не разбират нищо за функционирането на Русия. А това е опасно за бъдещето", казва той.

"Властовата дистанция между Путин и всички останали е сравнима с дистанцията между Земята и Космоса. Идеята, че някой може да каже на Путин нещо против войната, е сравнима със самоубийство".

От началото на войната оценката на личното му състояние е съкратена от 14 млрд. долара на 10 млрд. долара. Фридман твърди, че на практика вече няма достъп до парите си, а последната му банкова карта е спряна на 15 март. По същото време Великобритания също го добавя в списъка на санкционираните лица.

Олигарсите също плачат: Михаил Фридман има $10 млрд. на хартия, но няма как да плати на чистачката си

Фридман живее в имението Athlone House в Лондон, което купува през 2016 г. за 65 млн. паунда. Сега той твърди пред медията, че няма как да покрива дребни разходи - включително за чистачката на дома си.

"Може би трябва да започна сам да чистя къщата. Няма проблем. Навремето живях в малка стая в общежитие с четирима мъже, докато бях студент. Но след 35 години това е неочаквано", казва той.

От интервюто му става ясно, че може да разполага с около 2500 паунда месечна издръжка от парите си, но трябва да кандидатства за разрешение, като британското правителство ще преценява дали разходите му са оправдани.

57-годишният Фридман твърди, че до последно не е вярвал, че ще попадне под санкции. Отрича да се е срещал лично с Владимир Путин извън един формат на бизнес лидери. През 2004 г. компанията му финансира стипендия, с която хора от западни държави могат да пътуват и работят в Русия, за да я "опознаят" по-добре. Директорът на телеком-холдинга му "Веон" е Генадий Газин - украинско-американски гражданин, който до преди година работи в националния инвестиционен съвет на Украйна.

В същото време Фридман е сочен като един от хората, които щедро са се възползвали от режима на Путин през последните 22 години.

Алфа Груп работи с хора, които са тясно свързани с Кремъл - зетят на Сергей Лавров Александър Винокуров управлява инвестиционния фонд на "Алфа" от 2014 до 2017 г. Винокуров е санкциониран от ЕС и Великобритания.

Фридман е бил приятел с убития през 2015 г. руски опозиционен лидер Борис Немцов и участва в документален филм в негова памет, като казва, че съжалява за това, че е прекарал толкова малко време с него в последните години от живота му, защото се е притеснявал, че приятелството им може да попречи на бизнеса му.

През 2012 г. обаче кара един от директорите в "Алфа груп" Владимир Ашурков да напусне заради връзките му с Алексей Навални. В момента Ашурков е директор на Фонда за борба с корупцията на Навални.

"Фридман ми каза, че се налага всекидневно да работят с властите и не могат да си позволят да се замесват в политиката. Разбирам тезата му. Ако управляваш голяма компания в Русия - дори да не си съгласен с решенията на правителството, се налага да си в добри отношения с него, за да не се стигне до наказателни акции", казва той пред "Блумбърг". През 2021 г. Навални обявява списък с 35 руски олигарси, които Западът трябва да санкционира заради нарушения на човешките права и корупция - Фридман и Авен не са сред тях, напомня медията.

ЕС уличава Фридман и Авен във връзки с голямата дъщеря на Владимир Путин - Мария, за която се твърди, че управлява благотворителен проект на име "Алфа Ендо". Олигархът отрича тя да има нещо общо с компаниите му и твърди, че не я е виждал никога през живота си. Фридман и партньорите му водят множество дела срещу журналисти, които са публикували статии с улики за техни връзки с Путин.

Сега той има два месеца да обжалва санкциите на ЕС. Работи с адвокат от Лондон, който е известен с това, че обслужва руски клиенти по визови въпроси - но не и във връзка с политически санкции.

Михаил Фридман притежава и израелски паспорт, но казва, че няма намерения да емигрира там. Не разполага с жилище в Израел и твърди, че няма достъп до пари, с които да си го купи.

На 26 февруари той обявява, че ще дари 10 млн. долара на еврейски организации, които подпомагат бежанците в Украйна. До момента парите не са присигнали до тях.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Орбан и Мелони отчетоха общите си виждания, но няма да се съюзяват официално в ЕП

Партия "Фидес" няма да бъде част от групата на Европейските консерватори както се очакваше

09:24 - 25.06.2024
Важно днес

"Възраждане" поиска третия мандат за правителство "с всички без ГЕРБ и ДПС"

Румен Радев припомни на Костадин Костадинов, че не му излизат сметките

09:00 - 25.06.2024
Важно днес

Джулиан Асанж излиза на свобода

Основателят на Уикилийкс постигна споразумение със САЩ и се призна за виновен

07:43 - 25.06.2024
Важно днес

Осъден за убийство може да работи в дупнишката болница от затвора

Ако лекарят бъде върнат на работа, присъдата му ще бъде намалена

19:39 - 24.06.2024
Живот

Картини на Пикасо се озоваха на показ в женската тоалетна на музей

Някои от творбите на Пабло Пикасо са изложени на показ, но в женската тоалетна, след съдебно решение

17:40 - 24.06.2024
Важно днес

Разследват бившия шеф на Европейската инвестиционна банка за корупция

Претърсили са дома на Вернер Хойер като част от проверка за "злоупотреба с влияние"

17:34 - 24.06.2024