Lufthansa с по-високи цени на билетите заради еко такса Снимка: © Getty Images

По-високи цени на билетите от началото на следващата година планира да въведе германската компания Lufthansa заради растящите си разходи за опазване на околната среда.

За да компенсира тези разходи, компанията въвежда допълнителна еко такса, която ще оскъпи билетите с между 1 и 72 евро, а с колко точно ще се увеличи цената им, зависи от конкретния полет.

Таксата ще се въвежда на всички билети, купени след 26 юни 2024 и ще се отнася за полети от 1 януари 20уточняват25 г., от Lufthansa.

По-високите цени ще бъдат въведени за полети във всички държави от Европейския съюз, Великобритания, Норвегия и Швейцария и за всички оператори от групата като Lufthansa, SWISS, Austrian, Brussels и Eurowings.

"Групата Lufthansa инвестира милиарди в нови технологии всяка година, така че да направи пътуването по-устойчиво. Освен това подкрепя глобалните изследвания в областта на климатичните изменения. Но тя не може сама да понесе нарастващите разходи, произтичащи от регулаторни изисквания сама и част от тях ще бъдат покритие от "таксата за екологични разходи," се казва в съобщение на компанията.

Изискванията, които увеличават разходите на авиокомпаниите, се отнасят основно за използването на устойчиво гориво, направено от биологични съставки, с което да се намали замърсяването на въздуха.

Правилата, приети от ЕС, се отнасят за полети от летищата на всички държави-членки, и предвиждат постепенно горивото да бъде заменяно с такова, щадящо околната среда.

Изпълнителният директор на Lufthansa Карстен Шпор вече предупреди миналата година, че изискванията ще бъдат постигнати трудно и ще изискват увеличение на цените на билетите.

Все още не е ясно дали подобни стъпки ще предприемат и нискотарифните компании като Ryanair и WizzAir.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Самолет на "Газпром" се разби в Русия, загинали са трима души от екипажа

На борда не е имало представители на компанията и други пътници

17:52 - 12.07.2024
Важно днес

Съдът остави в ареста полицая, който счупи челюстта на момче в "Кайт бар"

21-годишният обвиняем отказа коментар на влизане в съдебната зала

17:47 - 12.07.2024
Важно днес

Русия е опитала да убие директор на германска фирма, която доставя оръжия на Украйна

Заговорът за убийството на Армин Папергер е бил един от поредицата планове на Кремъл за убийство на ръководители на отбранителната индустрия в Европа.

13:44 - 12.07.2024
Важно днес

България все още не е подкрепила пакта за помощ на Украйна, договорен във Вашингтон

Документът на НАТО урежда подкрепа за Украйна в отбраната

13:40 - 12.07.2024
Технологии

LED устройство с размер на ориз унищожава ракови клетки в дълбочина

Изследователи от университета “Нотр Дам” в Индиана, САЩ създадоха безжично имплантируемо LED устройство за лечение на „дълбоко вкоренени ракови заболявания“, пише сайтът за иновации Interesting Engineering.

13:40 - 12.07.2024