Лукашенко твърди, че трупа войски по границата с Украйна Снимка: © Getty Images

Въпреки че Беларус не участва пряко в руската агресивна война в Украйна, президентът на страната Александър Лукашенко редовно демонстрира лоялността си към Владимир Путин с пропагандни изявления и заплашителни жестове. Последното му изказване не е изключение.

В интервю за руския телевизионен канал „Россия“ Лукашенско заяви, че е наредил придвижването на по-големи военни формирования към границата на страната си с Украйна.

Като причина за това той посочва предполагаемото голямо струпване на войски от украинска страна. Там са разположени до 120 000 украински войници, твърди той.

И в лицето на тази агресивна политика ние разположихме наши военни по цялата граница, точно както бихме направили в случай на война“, каза той.

В допълнение към редовните войски Беларус разполага и със специални части, разположени по границата. Според руската информационна агенция РИА Лукашенко също така твърди, че границата е „по-минирана от всякога“.

Говорителят на украинските гранични войски Андрий Демченко нарече твърденията на беларуския лидер "агресивни изявления, които не отговарят на действителността“.

"Ситуацията по границата е непроменена, както и реториката на Лукашенко, който редовно изостря напрежението, за да угоди на страната терорист Русия“, каза Демченко.

Минск, който е съюзник на Москва, не участва директно във войната срещу Украйна. Въпреки това Лукашенко позволи на руските войски да нахлуят от Беларус в Украйна през февруари 2022 г. Беларуският президент е обвиняван и в участие в незаконно депортиране на деца от окупираните от Русия градове в Украйна.


Беларус разполага танкове по границата с Украйна


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

Изживейте магията на Хогуортс със специалната селекция „Перон 9¾“ в EON Видеотека

Всички филми за Хари Потър и Фантастични животни – от първото писмо до Хогуортс до последната битка за съдбата на магьосническия свят.

16:36 - 18.09.2024
Бизнес

Лихвите по депозити достигнаха 3,5% в приложението на tbi bank

Инфлацията вече не "яде" спестяванията

14:13 - 18.09.2024