Лукашенко заговори за съюз между Русия, Беларус и Северна Корея Снимка: © Getty Images

Беларуският президент Александър Лукашенко предлага създаването на тристранно партньорство между Беларус, Русия и Северна Корея. Тази идея той изрази по време на срещата си си с руския си колега Владимир Путин в петък.

"Мисля, че можем да помислим за тристранно сътрудничество. Северна Корея, Русия... Знам, че корейците имат голям интерес към сътрудничество с Русия", заяви Лукашенко.

Според руската държавна информационна агенция ТАСС Лукашенко е пристигнал в Сочи в петък, за да разговара с Путин, като това е седмата среща между двамата лидери за тази година. Срещата се състоя само два дни след като руският президент се срещна със севернокорейския диктатор Ким Чен Ун на космодрума "Восточний" в руския Далечен изток.

Петчасовата среща на върха между Путин и Ким, която включваше пищна вечеря, приключи без никакви важни новини, въпреки опасенията, че двамата ръководители ще обсъдят и подпишат сделка за оръжия. Путин обаче все пак не изключи военно сътрудничество със Северна Корея, като заяви, че то остава на дневен ред.

В петък Ким продължи пътуването си из Русия, но без компанията на руския президент. Той посети самолетостроителния завод в Комсомолск на Амур, за да види най-новите руски изтребители. В събота е планирано да пристигне в руското пристанище Владивосток, където се очаква да види военни кораби на руския Тихоокеански флот и да посети университет.

САЩ и техните съюзници смятат, че Ким Чен Ун вероятно ще достави боеприпаси, които Русия да използва в агресивната си война срещу Украйна, в замяна на получаване на модерни технологии от Москва - сделка, която би нарушила санкциите на ООН срещу Пхенян, които забраняват всякаква търговия с оръжие със Северна Корея.

След срещата си с Ким Путин заяви, че Русия ще спазва санкциите на ООН и потвърди това обещание в петък.

"Никога не нарушаваме нищо и в този случай нямаме намерение да нарушаваме нищо. Но със сигурност ще търсим възможности за развитие на руско-севернокорейските отношения", каза той пред репортери.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024