Петият опит се оказа успешен: прототипът на космическа ракета Starship на SpaceX се върна на земята след поредния си тестов полет. Кацането мина почти безпроблемно с изключение на малък пожар, който започна да гори в основата на кораба, но беше угасен своевременно.

Това е първият случай, в който модел на ракетата прави успешно приземяване след летене на голяма височина. Досегашните четири опита завършваха с разрушение на корабите заради експлозии по време на кацането на площадката на SpaceX в Бока Чика, Тексас. 

Новината е от ключово значение за SpaceX, защото Starship се разработва с цел превоз на хора и товари на мисии до Луната и Марс. 

Само преди няколко седмици NASA възложи на компанията на Илон Мъск договор за близо 3 млрд. долара, за да разработи версия на Starship, с която да се изпълни първата човешка мисия до Луната от 40 години насам по програмата Artemis. Договорът е временно замразен заради обжалването от страна на конкурентните компании Blue Origin на Джеф Безос и Dynetics. 

Starship представлява 50-метрова ракета, снабдена с три двигателя Raptor. Намеренията на компанията на Мъск са тя да замени действащите системи Falcon, които вече се използват активно за космически транспорт като извеждане на спътници в орбита или превоз на астронавти до Международната космическа станция. 

Амбициите на SpaceX са Starship да бъде разработен толкова добре, че да може да изпълнява самостоятелни мисии до много по-далечни дестинации като Марс. 

Тестовите опити, които се правят без човешки екипажи на борда, са шанс за екипа на SpaceX да прави изследвания и подобрения по разработката си. 

Оперативните варианти на Starship в бъдеще ще се поставят върху много по-мощен носител, генериращ над 70 меганютона подемна сила.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти