Снимка: © bTV

„Когато си другаруваха с Бойко Борисов през 2005, бях сигурен, че 111 хил. кв. км са твърде малко за тези фигури. Сблъсъкът между тези две големи публични тела ще бъде титаничен“.

Това пише Любен Дилов-син за Слави Трифонов преди години в своя блог. Днес се върна към тези думи и каза: „Така и стана“.

„И двамата са лидери, и то от ранна възраст“, каза Дилов (който е част от коалицията ГЕРБ-СДС) в интервю за bTV. „Всички лидери са с голямо его и това е съвсем нормално. И пред двамата има много сериозни изпитания, единият вече мина много добре през тях. Борисов се справи с много тежки изпитания във времето. Не съм сигурен, че между двамата има точно политическа неприязън“.

На въпрос дали ще бъде „топлата връзка“ между някогашния си съдружник и партньор Трифонов и премиера, Дилов-син отговори: „Едва ли“.

ГЕРБ спечели изборите и разполага със 75 депутати в 45 Народно събрание, но има малък шанс да състави управляващо мнозинство. Втората сила „Има такъв народ“ е с 51 народни представители, но отказва коалиция с ГЕРБ, ДПС и БСП. Социалистите и "Движението за права и свободи" вече обявиха, че ще подкрепят правителство на партията на Трифонов, а Бойко Борисов обеща на лидера на ИТН "10 дежурни депутати".

„Българският народ е удивително мъдър и създаде безпрецедентна ситуация – към здравната и икономическата криза прибави политическа“, смята Любен Дилов-син, който също влиза в Народното събрание - от район Бургас. „Това е тест за хората, които ще влязат в парламента – дали ще се справят, или народът ще им каже „Отивайте си“ и ще има нови избори“.

„Мисля, че пред ГЕРБ и пред втората политическа формация има един вариант - да предложат стабилни, сериозни кабинети. Предлагаш честна игра и каквото стане. Това е правилно, това очакват хората – сериозен кабинет, съобразен с вота им. Това очакват и от Слави“, каза Дилов.

Той каза, че ГЕРБ най-вероятно са готови с избора на премиер, след като Деница Сачева и Екатерина Захариева обявиха, че ще предложат кабинет без Борисов като министър-председател. „Няма да съм аз“, каза Дилов и определи успеха на ГЕРБ като „исторически“. „Това е безпрецедентно в българската история – да спечелиш 5 поредни парламентарни избори. Броени седмици делят Бойко Борисов от рекорда за най-дълго управляващ министър-председател“.

„ГЕРБ трябва да подходят максимално сериозно и предполагам, че ще го направят. Слави Трифонов също ще подходи отговорно“, смята Дилов. „Някога с него създадохме движение „Гергьовден“. Това беше и причината да се разделим, тогава той смяташе, че не може да поема повече политически ангажименти. Сега историята му го връща“.

„Не знам дали е шокиран от второто си място, защото това е човек, който, когато отваря някаква работа, гледа да я завърши успешно. Отговорен е. Дали ще бъде добър политик, или не - това е по-сложен въпрос. Не мисля, че го подценяват. Слави е роден лидер, научи се и на дипломатичност. На масата обаче ще стоят много хора с различни възгледи и ще трябва да действа внимателно“, каза Дилов.

Той добави, че ролята му в 45-ото Народно събрание ще бъде свързана с ангажиментите към Бургас и с промени в сферата на културата. „Имам 6-7 законопроекта, които веднага ще внеса. Една от големите ми мечти е създаването на български институт по подобие на Гьоте Институт или Сервантес. Не е сложно, не изисква много пари, а работа“.

Дилов-син отново повтори тезата си, че не трябва да има нови избори, защото това ще струва „скъпо“. „Най-малкото разколебаване на политиците обаче ще прати хората отново на улицата, а тях – на избори. Те все пак са естествено състояние на демокрацията“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена