ГЕРБ няма да предложи Бойко Борисов за министър-председател, а друг член на партията. Това обяви пред БНТ външният министър Екатерина Захариева, която не уточни конкретни имена.

Пред bTV социалният министър Деница Сачева също каза, че името на премиера, който от ГЕРБ ще предложат, не е известно. Според нея – Борисов е готов да се оттегли и да остане само лидер на партията.

И двете обявиха, че партията, която спечели над 26% от гласовете на парламентарните избори, ще подкрепи „Има такъв народ“ на Слави Трифонов в опита му да състави правителство. ИТН ще получи мандата от президента Румен Радев, ако предложението на ГЕРБ се отхвърли.

По-рано през деня премиерът Бойко Борисов обяви, че ще даде „10 дежурни депутати“, които да подкрепят Трифонов, а Захариева каза, че би била един от тях.

Борисов: Трифонов да поеме отговорност и да започне да съставя правителство

„Да, ще подкрепим кабинет, предложен от Слави Трифонов. Ние сме готови, за да не тласнем страната в нестабилност, за да не предизвикаме избори след избори, да подкрепим с 10 или 20 народни представители, ако не им стигат, правителство на г-н Трифонов. Аз бих подкрепила такъв кабинет. Ще подкрепим някои от неговите политики, но не всички“, каза външният министър.

Междувременно Сачева отговори на въпроса дали би била сред тези, подкрепящи ИТН, с думите: „Ще направя каквото е нужно“.

И социалният министър, също като Борисов, предложи свикване на Велико народно събрание. "Ако не можем ефективно да произведем стабилно правителство, което да помогне в справянето с кризата, то да се използва този парламент, за да бъде свикано Велико Народно събрание и да направим конституционните промени, за които всички говорят", обяви тя.

Междувременно президентът Румен Радев отговори на това предложение от страна на ГЕРБ в позиция до bTV с думите, че „промените в основния закон трябва да са с дългосрочен хоризонт и не бива да се превръщат в залог за нечие политическо оцеляване“.

„Коалицията против ГЕРБ, която се оформя, е по-скоро коалиция, която търси начин да вкара страната в хаос“, смята Сачева.

И Захариева твърди, че нови избори ще доведат до „хаос“. „Не се притесняваме от експертен кабинет, несигурност е да влезем в "избори след избори“. Кабинетът, който ние ще предложим, ще бъде от хора в нашата партия, ние имаме достатъчно експерти“, каза тя.


Слави Трифонов се появи: "Има законова процедура и ние я спазваме"

Следизборни и предизборни бележки, И Т. Н.

4 партии и 6 коалиции ще разпределят 24 млн. годишна субсидия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"

БФС се намеси в сагата с АМ "Хемус": Спря правата на съдия, обвинен в изпиране на 53 млн. лв.

Става въпрос за Борислав Колев, който е топ рефер по футзал

Край на ерата "Меркел": Олаф Шолц официално е новият канцлер на Германия

Той ще предвожда тройната коалиция между Социалдемократите, "Зелените" и "Свободните демократи"

Какво търси България в Google през 2021 г.

От Кирил Петков и "зелен сертификат" до турския сериал "Безмилостен град"

Да уволниш 900 души с едно обаждане по Zoom: Скандалът с Better Mortgage

"Ако участвате в този разговор, значи сте част от злополучната група служители, които ще бъдат уволнени"

Велислав Минеков пред парламента за казуса с в. "Труд": Връщаме си откраднатата държава

"Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато пред парламента биеха деца и журналисти по време на летните протести?", попита министърът