Жените в ГЕРБ: Ще предложим правителство без Борисов като премиер

ГЕРБ няма да предложи Бойко Борисов за министър-председател, а друг член на партията. Това обяви пред БНТ външният министър Екатерина Захариева, която не уточни конкретни имена.

Пред bTV социалният министър Деница Сачева също каза, че името на премиера, който от ГЕРБ ще предложат, не е известно. Според нея – Борисов е готов да се оттегли и да остане само лидер на партията.

И двете обявиха, че партията, която спечели над 26% от гласовете на парламентарните избори, ще подкрепи „Има такъв народ“ на Слави Трифонов в опита му да състави правителство. ИТН ще получи мандата от президента Румен Радев, ако предложението на ГЕРБ се отхвърли.

По-рано през деня премиерът Бойко Борисов обяви, че ще даде „10 дежурни депутати“, които да подкрепят Трифонов, а Захариева каза, че би била един от тях.

Борисов: Трифонов да поеме отговорност и да започне да съставя правителство

„Да, ще подкрепим кабинет, предложен от Слави Трифонов. Ние сме готови, за да не тласнем страната в нестабилност, за да не предизвикаме избори след избори, да подкрепим с 10 или 20 народни представители, ако не им стигат, правителство на г-н Трифонов. Аз бих подкрепила такъв кабинет. Ще подкрепим някои от неговите политики, но не всички“, каза външният министър.

Междувременно Сачева отговори на въпроса дали би била сред тези, подкрепящи ИТН, с думите: „Ще направя каквото е нужно“.

И социалният министър, също като Борисов, предложи свикване на Велико народно събрание. "Ако не можем ефективно да произведем стабилно правителство, което да помогне в справянето с кризата, то да се използва този парламент, за да бъде свикано Велико Народно събрание и да направим конституционните промени, за които всички говорят", обяви тя.

Междувременно президентът Румен Радев отговори на това предложение от страна на ГЕРБ в позиция до bTV с думите, че „промените в основния закон трябва да са с дългосрочен хоризонт и не бива да се превръщат в залог за нечие политическо оцеляване“.

„Коалицията против ГЕРБ, която се оформя, е по-скоро коалиция, която търси начин да вкара страната в хаос“, смята Сачева.

И Захариева твърди, че нови избори ще доведат до „хаос“. „Не се притесняваме от експертен кабинет, несигурност е да влезем в "избори след избори“. Кабинетът, който ние ще предложим, ще бъде от хора в нашата партия, ние имаме достатъчно експерти“, каза тя.


Слави Трифонов се появи: "Има законова процедура и ние я спазваме"

Следизборни и предизборни бележки, И Т. Н.

4 партии и 6 коалиции ще разпределят 24 млн. годишна субсидия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024