Жените в ГЕРБ: Ще предложим правителство без Борисов като премиер

ГЕРБ няма да предложи Бойко Борисов за министър-председател, а друг член на партията. Това обяви пред БНТ външният министър Екатерина Захариева, която не уточни конкретни имена.

Пред bTV социалният министър Деница Сачева също каза, че името на премиера, който от ГЕРБ ще предложат, не е известно. Според нея – Борисов е готов да се оттегли и да остане само лидер на партията.

И двете обявиха, че партията, която спечели над 26% от гласовете на парламентарните избори, ще подкрепи „Има такъв народ“ на Слави Трифонов в опита му да състави правителство. ИТН ще получи мандата от президента Румен Радев, ако предложението на ГЕРБ се отхвърли.

По-рано през деня премиерът Бойко Борисов обяви, че ще даде „10 дежурни депутати“, които да подкрепят Трифонов, а Захариева каза, че би била един от тях.

Борисов: Трифонов да поеме отговорност и да започне да съставя правителство

„Да, ще подкрепим кабинет, предложен от Слави Трифонов. Ние сме готови, за да не тласнем страната в нестабилност, за да не предизвикаме избори след избори, да подкрепим с 10 или 20 народни представители, ако не им стигат, правителство на г-н Трифонов. Аз бих подкрепила такъв кабинет. Ще подкрепим някои от неговите политики, но не всички“, каза външният министър.

Междувременно Сачева отговори на въпроса дали би била сред тези, подкрепящи ИТН, с думите: „Ще направя каквото е нужно“.

И социалният министър, също като Борисов, предложи свикване на Велико народно събрание. "Ако не можем ефективно да произведем стабилно правителство, което да помогне в справянето с кризата, то да се използва този парламент, за да бъде свикано Велико Народно събрание и да направим конституционните промени, за които всички говорят", обяви тя.

Междувременно президентът Румен Радев отговори на това предложение от страна на ГЕРБ в позиция до bTV с думите, че „промените в основния закон трябва да са с дългосрочен хоризонт и не бива да се превръщат в залог за нечие политическо оцеляване“.

„Коалицията против ГЕРБ, която се оформя, е по-скоро коалиция, която търси начин да вкара страната в хаос“, смята Сачева.

И Захариева твърди, че нови избори ще доведат до „хаос“. „Не се притесняваме от експертен кабинет, несигурност е да влезем в "избори след избори“. Кабинетът, който ние ще предложим, ще бъде от хора в нашата партия, ние имаме достатъчно експерти“, каза тя.


Слави Трифонов се появи: "Има законова процедура и ние я спазваме"

Следизборни и предизборни бележки, И Т. Н.

4 партии и 6 коалиции ще разпределят 24 млн. годишна субсидия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"18 години стигат" - Футболни фенове организират голям протест навръх конгреса на БФС

Футболните запалянковци смятат, че въпреки подадената оставка на Борислав Михайлов, той продължава да е човекът, който "дърпа конците".

18:02 - 04.03.2024
Важно днес

Пускат движението по новия 13,6 км участък Макреш - Бела от пътя Видин – Ботевград

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков ще направи инспекция на новоизградената отсечка

17:09 - 04.03.2024
Важно днес

Лавини, силни ветрове и свлачища: Екстремно опасно време в Италия и Франция

Рискът от лавини в Италия е от трето ниво, или "значителен", по европейската скала за лавинна опасност. 

16:04 - 04.03.2024
Спорт

Ще бъде ли 2024 последната година за Надал в тениса?

„Сезонът на клей може да е или да не е последен за мен, не съм решил на 100%"

15:50 - 04.03.2024
Европейски дневници

ЕК отпуска на България и Румъния 85 млн. евро за защита на границите

Двете държави ще могат да кандидатстват за допълнително финансиране за съществуващите системи за гранично наблюдение, за покупка на превозни средства и др.

14:38 - 04.03.2024
Живот

Щастливите двойки не се карат по-малко, а по правилния начин

Ключът не е, че щастливите двойки се карат за правилните неща, а че се карат по правилния начин

13:45 - 04.03.2024
Важно днес

Русия привика посланика на Германия заради изтекъл запис на германски военни

Германският министър на отбраната Борис Писториус обвини Русия, че води "информационна война" с цел да създаде разделение в страната

13:33 - 04.03.2024
Важно днес

Унгарският премиер Виктор Орбан ще се срещне с Тръмп

Преди седмици унгарският премиер официално подкрепи кандидатурата на Тръмп за президентския пост в САЩ на изборите през ноември.

12:26 - 04.03.2024
Технологии

Българският езиков модел BgGPT вече може да се ползва свободно

Какво може BgGPT и какъв е замисълът ѝ

12:25 - 04.03.2024