Снимка: © Facebook

Премиерът Бойко Борисов призова лидера на втората политическа сила ИТН Слави Трифонов да "поеме отговорност" и да започне да съставя правителство, защото бъдещото предложение на ГЕРБ "няма да се приеме".

Той направи това предложение на първото заседание на Министерския съвет след изборите и дори обеща 10 депутати, които "дежурно" да подкрепят "Има такъв народ", за да има "стабилно правителство".

Борисов дори предложи вариант за свикване на Велико народно събрание - нещо, което предвиждаше още миналата година, за да се започне "на чисто".

"Ние носехме отговорност до изборите. Оттук нататък – с над половин милион избиратели, колегата политик Слави Трифонов трябва да излезе и да поеме отговорност. Ние ще предложим правителство, те няма да го изберат и ще дойде той наред. Най-колегиално ще ги помоля да започнат да си правят състава на правителството – министри, зам.-министри, председатели на комисии, областни управители. Това е много тежка, сложна задача и изисква определено време", каза Борисов.

"Да не дезертират, да не се оправдават, че не им достигат гласове. Толкова ако им е нужно за нещо, съм готов да им дам 10 дежурни депутати, които да ги подкрепят. За мен е важно да има стабилно управление на държавата. Аз си обичам държавата. Искам бизнесът да е спокоен, а той може да бъде такъв само когато има парламент, който работи", обяви премиерът.

"Ако толкова им се вижда тежка политическата обстановка. Ако толкова няма решение – новите избори не са решение – ето ви варианти. Нали всички говорехте за Велико народно събрание и мажоритарни избори. Събира се това събрание сега, гласуваме свикване на ВНС. Нека президентът Радев да внесе неговия проект за Конституция - не нашия, а неговия. Да свикаме ВНС и започваме на чисто. Ето това са варианти, които политиците би трябвало да разгледат", каза той.

"Нали всички искахте ВНС, мажоритарен вот. ГЕРБ можела да изчезне тогава. Хайде да видим. Това е прекрасен повод, вместо да се карат кой да е министър-председател. Тогава ще има смисъл", твърди премиерът.

"От заявките, които чувам, надали ще стане. Но да се съберат, да направят правителство. И след няколко месеца хората ще поставят на везната ГЕРБ, Борисов, вие, ние. Това сме го гледали при Орешарски, сега ще го гледаме в по-лош вариант. Може да съм лош пророк, могат да се стегнат и да направят нещо по-добро. Пожелавам им успех".

Борисов поздрави ГЕРБ за "победата" на изборите от 4 април. ГЕРБ-СДС спечели 26,18% подкрепа и е първа политическа сила, но трудно ще сформира кабинет.

"Честита победа. Като гледам изказванията на нашите опоненти, всички искат да омаловажат безспорния успех, който всички постигнахте. За съжаление, ОП се разединиха, иначе щяха със сигурност да са в парламента. С чест и гордост казваме, че сме изпълнили всички обещания и ангажименти", твърди Борисов.

"Всички ние, с нашия опит и експертиза и, повтарям, с 10% пред следващите – сме длъжни, заради нашите избиратели, да предложим вариант за управление. Виждам огромна безотговорност в другите политически партии. Дори някои стигат дотам, че след като похарчихме 150 млн. за изборите, изпитват неудовлетвореност и желание за нови избори. Ние ще се явим на такива. Но какъв е ефектът от това? Освен парите и времето, които ще се загубят, пандемията не е отшумяла, а парламентът трябва да продължи да работи в тази криза".

"Хората ще видят безотговорността и страха на тези, които предложиха предсрочни избори. Защото е много удобно да критикуваш и да намираш кусури. Анти-ГЕРБ, анти-СДС, анти-ОП – има такива политически партии. Те имат стабилно мнозинство. Не им трябват нови избори, имат предостатъчно да съберат 200 гласа. Ако не го направят, значи искат да хвърлят държавата в хаос, вижда се, че не са способни да управляват. Това ще ви се върне в обратен знак на изборите", обърна се Борисов към останалите парламентарно представени партии.

"Хората, които са ви казали „Искаме промяна, искаме други хора“, в момента са ви дали една прекрасна възможност. Направете го. Ние като политически субекти – хора, които управляват от 4 години, дадохме възможно най-добър резултат. Пета поредна победа и 14-а общо. Заради тези, които са много гласовити, не може да се зарадваме, че сме ги победили. Тяхната игра най-вероятно ще бъде да предизвикат още хаос", смята премиерът.

Борисов твърди, че ГЕРБ била „най-малко нехаресваната партия“ с над 70%. Мая Манолова и Христо Иванов имали по-лоши показатели – над 90 на сто. „Можеш ли с 96 процента хора, които не те харесват, да кажеш „Аз ще съм омбудсман“, обърна се той към Манолова, която каза, че това ще е ролята на партията „Изправи се! Мутри вън“ в 45-ото Народно събрание. 


Следизборни и предизборни бележки, И Т. Н.

Николай Василев: По-добре милиони за нови избори, отколкото месеци на хаос и безвластие

Северозападът: Любов по време на избори


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков сравни "битката за прозрачност" на Бербатов с тази на ПП

Не е ясно дали го е канил за спортен министър

Цвета Караянчева остана извън 47 НС, но е готова да помага на Никола Минчев

"Aкo имa нуждa, бих пoмoгнaлa нa нoвия прeдceдaтeл, зaщoтo e мнoгo труднo, кoгaтo нямaш и пaрлaмeнтaрeн oпит"

"Булевард България" и LG препоръчват: Най-добрите коледни филми на 2021

Тази година има много интересни истории с участието на Нина Добрев, Нийл Патрик Харис и други

МОН: Тестването на всички ученици на 6 декември е осигурено

МЗ са обещали доставка на още тестове другата седмица, за да може процесът да продължи

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев