Слави Трифонов отговори на премиера Бойко Борисов, който го призова "да поеме отговорност" и да започва да съставя правителство - без обаче да го назовава поименно или да се обръща лично към него. Лидерът на втората политическа сила "Има такъв народ" даде знак, че няма намерение да се договаря през медиите. 

"По повод на различни политически изказвания и предложения, изразени в последните дни, искам да кажа следното: Има много ясна законова процедура, упомената в Конституцията, и ние съвсем логично я спазваме и вървим по нея", написа Трифонов в кратко съобщение в профила си.

Партията му спечели 17,66% на парламентарните избори на 4 април, с което се нареди след ГЕРБ (над 26%). От ИТН вече обявиха, че няма да се коалират нито с ГЕРБ, нито с БСП и ДПС. Отворени са единствено към разговори с "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!".

Законовата процедура, за която лидерът на ИТН говори, гласи, че Борисов трябва да предложи правителство и ако то не бъде одобрено от Народното събрание, мандатът се дава от президента на втората политическа сила, която е "Има такъв народ". Срокът за връчването на мандата между първата и втората политическа сила е една седмица.  

В изборната нощ Трифонов не направи официално изявление, защото обяви, че има симптоми на Covid-19 и се е самоизолирал.


Борисов: Трифонов да поеме отговорност и да започне да съставя правителство

Следизборни и предизборни бележки, И Т. Н.

 

ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ ОЩЕ: 


 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети