Любена Павлова твърди пред АКФ, че Петьо Еврото е написал заплашителното писмо срещу Гешев

Бившата съпруга на издирвания Петьо Петров - Еврото Любена Павлова го уличи като автор на писмото до главния прокурор Иван Гешев, в което той е приканван да си подаде оставката с намеци за семейството му.

Павлова твърди, че мъжът ѝ разполага с архив с компромати срещу магистрати, а лично тя му съдействала с "логистика" - "дали някой да се заснеме, дали да се проследи, според случая и човека. Каквото е трябвало, се е вършило".

Тя се появи в разследване на Антикорупционния фонд, което беше анонсирано в деня, в който прокуратурата и СОБТ се опитаха неуспешно да заловят Петров в ресторант в Драгалевци. По неофициална информация в медиите - бившият следовател успял да избяга, и то с детето си, зад граница.

Именно детето, на което Любена Павлова е майка, се оказва причината тя да реши да говори за престъпните схеми на мъжа си - публична тайна от десетилетие насам, по която прокуратурата нито веднъж не регариа.

Сега тя твърди, че не е виждала детето си от 1 г. 9 м., а адвокатите отказвали да се занимават със случая, защото "знаят колко е мръсен и не е добре с главата" (П. Петров). Павлова разказва още, че е бременна от новия си партньор и се страхува за него и за себе си.

Тя уличи бившия си съпруг в това, че пуснал записи "от нашия личен живот", с цел да я унижи, смачка психически или да я изкара лош родител.

Изненадващо, Павлова смеси личните си мотиви със съвсем друга нишка - войната на върха на прокуратурата и твърденията на Иван Гешев, че е жертва на политически заговор.

Бившата жена на Петьо Петров твърди, че била позната на Тони Иванов "Тони Парфюма", който беше уличен от Гешев в конспирация с екзекутирания Красимир Каменов-Къро за поръчкови убийства и за свалянето му като главен прокурор.

Павлова твърди, че Пепи Еврото смятал Парфюма за неин интимен приятел и затова разпоредил да бъде арестуван. През 2022 г. въпросният мъж беше арестуван на бул. "България", след като патрул на СДВР го спрял и намерил в колата синя полицейска лампа и радиостанции.

"Това момче е Тони Иванов, небезизвестният Тони Парфюма, така наречен. Той ми е бил приятел, не гадже - въпреки че аз съм свободна жена. Спряха го за някаква безумна история с полицейски лампи, радиостанции, НСО го били пазили - което е глупост, абсолютна. Опитаха се и политически да го извъртят, понеже той е симпатизант на ПП, ДБ и последният да затвори вратата", беше обяснението на Любена Павлова.

Тони Иванов отново беше обявен за издирване през април 2023 г., но се оказа в Испания, където съдът отказа да го екстрадира.

Името му беше споменато по време на пресконференцията на Гешев от април 2023 г., с твърдението, че в дома на друг заподозрян били открити флашки с компрометиращи записи между него, Къро и журналист от "BIRD".

Според Любена Павлова - тези улики може да са подхвърлени от Петьо Петров, който обичал да казва "Като няма доказателства, ще си донесем".

Тя директно уличи зам.-главния прокурор Борислав Сарафов в това, че е приближен на Еврото и издаде "индулгенция" на Иван Гешев, като обяви, че главният прокурор никога не бил идвал в ресторанта "Осемте джуджета" - "тържището" с пари, постове и компромати на бившия ѝ мъж.

Павлова обвини и още един прокурор - Емилия Русинова, бивш градски прокурор на София - за връзки с Петров. АКФ излъчиха и нейни снимки от посещение в "Осемте джуджета".

"Едва ли са разказвали вицове и са обсъждали промоциите в Лидл. Петьо Петров не е най-приятният човек в света - идваха за пари, дали да оставят, дали да вземат", казва бившата съпруга.

"Доскоро си мислих, че се е отдал на пороци и че няма влияние, че правото е на моя страна и по съдебен път мога да си върна детето. Но последните случки ме разубеждават. Мисля, че много страшни неща предстоят, ако планът, който е задействан, бъде изпълнен докрай. Вероятно Сарафов ще остане главен прокурор до избора на следващ и тогава ще е страшно. Този човек ще ме унищожи", казва още тя.

Павлова твърди, че разпознавала стила на Еврото от заплашителното писмо до Гешев.

"Стоиш на скалата", "Като Мечо Пух седя и си мисля", и "Всяка приказка си има край" - това са приказки, които Петров употребяваше по 5-6 пъти на ден. В това писмо съзирам него, няма как да е друг човек. От осем години живея с него и записвам всичко, което реално той е написал, аз съм дописала. Тъй като той не може едновременно да го измисли и да го запише. Аз съм била наистина стенограф. И много добре познавам стила му. Ти да вдигнеш ръка и да налетиш на главен прокурор на държава от ЕС - това говори за много сериозен ментален срив и за това, че зад теб стои някой много сериозен", казва още тя.

Какво не казва Любена Павлова?

Поне в първата част от записа тя не дава отговор на въпроса, който сама си поставя - кой стои зад Пепи Еврото, ако се предполага, че той е писал заплахата до Гешев.

Отказва да отговори в конкретика и кои са магистратите, които са имали нерегламентирани отношения с бившия следовател. Единствените имена, които тя споменава, са на Сарафов и Русинова. За последно тя се беше кандидатирала за председател Апелативната спецпрокуратура през 2018 г., но се отказа сама от процедурата - без обяснения. Тогава се появиха слухове, че тя е в конфликт с Иван Гешев, който по това време вече беше зам.-главен прокурор. През 2020 г. стана заместник апелативен прокурор на София.

Павлова не отговаря на въпросите и за конкретни суми или "услуги", които е правил Петров през годините.

"Явно са им ниски заплатите. Не всеки е идвал, не всеки е корумпиран със сигурност. Не са били дребни пари за кафе и цигари, понякога апартаменти и коли се раздават. Някои минаваха само с обещание за кариерно израстване", казва тя.

Когато споменава, че Петров може да е свързан и с избора на действащ градски прокурор на София (в момента това е Илияна Кирилова), тя отново се спира, преди да отправи обвинение: "Не знам дали е било с участието му, не може да го обвиняваме за всичко. Но някои израснаха (кариерно)".

Не става ясно и каква е връзката на Павлова с Тони Иванов, който през април 2023 г. беше замесен от ръководството на прокуратурата в сложна схема за "организирана атака на олигарси, мафията и кой ли още не срещу държавни институции и интересите и сигурността на българските граждани" (по думите на Гешев).

Тогава в изтеклите записи отново се споменаваха ПП, Асен Василев, Пламен Бобоков, Цветан Василев и Бойко Борисов, без обаче да става ясно каква връзка има между тях и обвиняемите, сред които т.нар. Тони Парфюма.

Интервюто е дадено пред разследващия журналист Николай Стайков и бившия прокурор и юрист Андрей Янкулов в последните няколко дни, със сигурност след убийството на Къро, който тя споменава с думите "лека му пръст".

Очаква се и втора част на разговорите с нея.

Преди да стане съпруга на Петров, Любена Павлова беше известна с това, че оглавяваше сдружение на име "План Б", през което организираше протести пред ВСС срещу противниците на Сотир Цацаров - съдията Калин Калпакчиев, председателя на ВКС Лозан Панов и тогавашния министър на правосъдието Христо Иванов.

Павлова и Еврото станаха семейство около 2016 г. - малко след като той реши да напусне съдебната система, за да не бъде изгонен дисциплинарно.

През юли 2020 г. АКФ за първи път разкри схемата "Осемте джуджета" след жалбата на бизнесмена Илия Златанов за отнетия му бизнес - тогава Петров и съпругата му още действаха в синхрон. Златанов твърди, че срещу запис на заповед за близо 2,7 млн. лв. Петров е осигурил изключително бързото задействане на прокуратурата по делото срещу сина му, който е арестуван за няколко месеца. Впоследствие обаче, според разказа на бизнесмена, бившият следовател и съпругата му са направили опит да отнемат цялата му компания под натиск и физически заплахи.

Прокуратурата под ръководството на Гешев не направи нищо по казуса - напротив, нареди обиск на дома на оплакалия се Златанов. Впоследствие един от фирмените му автомобили се оказа изненадващо продаден на дъщерята на бившия министър на вътрешните работи Младен Маринов - Силвия.

През 2021 г. ГДБОП при Бойко Рашков се опита да разследва по своя линия "Осемте джуджета", но до обвинения така и не се стигна. Явно по това време и отношенията на Павлова и съпруга ѝ са се прекратили.

Разводът ѝ с Петров стана публично известен факт през април 2022 г., когато BIRD разкриха, че междувременно тя се е сдобила с имоти за милиони в България и в Гърция, а заради развода двамата прехвърлят общи активи по "доверителни" сделки на финансиста Емил Хърсев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нинова видя "зависимости" на Елена Йончева, след като ДПС я номинира за евродепутат

Бившата журналистка още не е казала дали ще приеме номинацията

12:12 - 23.04.2024
Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024