Любимите български филми и сериали, които да гледаме по празниците

"Тате каза, че ще ми купи колело, ама друг път!" - помните ли кога чухте тази крилата фраза за първи път?

Дори да не сте гледали "Куче в чекмедже" като деца, със сигурност знаете цял репертоар с култови реплики от любими български филми.

В тях Стефан Данаилов се наслаждаваше на "страшните очи" на Цветана Манева зад волана на учебната "Лада". Таралежите криеха тухлите на Вълчо Камарашев, който искаше да построи гараж за "Форд"-а си върху тяхното игрище. Катето Евро пееше "една песен, в която се говори за любов, раздяла и още нещо". Момчетата от "Вчера" се учеха, че това, което прошепнеш, трябва да имаш кураж да го кажеш високо. А "детето инатче" Янина Кашева обичаше да държи своя любим Иван Иванов за ушите, докато го целува, за да не избяга.

Хубавото българско кино е идеалният вариант за добро прекарване на цялото семейство в трите поредни почивни дни около Трети март.

Сега можете да го откриете на едно място в EON Видеотека от Vivacom - класически стари филми, съвременни заглавия (включително българските предложения за "Оскар"), както и цели сезони на най-гледаните нови сериали.

EON Видеотека наскоро беше обновена изцяло и вече има над 30 000 заглавия с игрално кино, сериали и документалистика. Тя е с интуитивна навигация между жанрове, канали и популярни заглавия, а AI-алгоритъмът ѝ дава препоръки според индивидуалните ви предпочитания.

Дори ако тръгвате на по-дълъг път за празниците, можете да си пуснете филма или епизода офлайн през телефона и да продължите оттам, докъдето сте стигнали.

Затова избрахме няколко заглавия от колекцията на EON с любими български филми и сериали:

"Комбина" (1982)

"Много здраве имаш от Ален Делон": Това беше ключовата фраза, с която незабравимият Иван Иванов успяваше да проникне все по-надълбоко във варненска криминална групировка.

Героят му Вас е ченге под прикритие, което разследва схема за валутни измами и наркотрафик. Филмът е изненадващо интригуваща история за "подземния свят" в комунистическа България - и предвещава какво ще се случи с момчетата от спортните училища след 1989 г.

Ще го видите в компанията на Ваня Цветкова и Николай Сотиров, под режисурата на Никола Рударов.

EON Видеотека включва и още филми с големия Иван Иванов като "Лавина" и "Мярка за неотклонение".

"Дами канят" (1980)

Никой не може да устои на младия Стефан Данаилов като автоинструктор от малко градче, в когото са влюбени всички жени. Или почти всички. "Дами канят" е задължителна класика - много весела, но и горчиво тъжна снимка на България от 80-те. Докато Надя Тодорова рецитира "Вземи ме, лодкарю, на своята ладия лека..." на Ламбо, а ревнивите му ухажорки го преследват навсякъде, неговият герой тъгува по единственото момиче, което не иска нищо от него.

Освен Мастъра тук ще видите и най-великите български актриси - Невена Коканова, Цветана Манева, Мария Статулова, Мариана Димитрова, Илка Зафирова, Доротея Тончева. Режисьорът е Иван Андонов, а сценарият е на Георги Мишев, благодарение на когото се раждат фразите "Ти знаеш ли, че имаш страшни очи!", "Когато говориш с мене, ще мълчиш".

Видеотеката включва още куп заглавия с големия Стефан Данаилов - "Понеделник сутрин", "Търновската царица" и др. А ако си търсите още класически български комедии, в които да видите всички звезди на едно място - ще намерите и "Оркестър без име", "Двойникът" и др.

"Войната на таралежите" (1979)

Помните ли времето, в което децата пред блока бяха повече от паркиралите автомобили и играеха на всевъзможни игри, които "изправяха косите" на възрастните? Ако искате машина на времето - "Войната на таралежите" е вашият избор, който можете да гледате и със своите деца.

Главните герои са група хлапета, които едва изкарват тройки по математика при класната Добрева, но са свързани от страхотно приятелство, смелост и усет за чест и достойнство в свят, доминиран от тесногръди и груби учители, родители, съседи и милиционери.

Маляка, Камен и приятелите му мечтаят за свое игрище с баскетболен кош и се налага да измислят серия от гениални планове, за да се справят с постоянните пречки по пътя си.

В EON Видеотека можете да гледате и "Таралежите се раждат без бодли", "Куче в чекмедже", "Изпити по никое време", "Горе на черешата", "С деца на море" и др.

"Каръци" (2015)

Какво се случва с поколението след порасналите "таралежи"? Новото българско кино дава трудния отговор на този въпрос. "Каръци" на режисьора Ивайло Христов показва живота на група тийнейджъри от малко градче - въпреки че е сниман през 2015, ще разпознаете себе си в тази история дори ако сте израснали през 90-те.

Ованес Торосян и Елена Телбис влизат в ролите на Коко и Елена. Той е дете на вечно липсващи Skype-родители, тя - на гневна и алкохолизирана самотна майка. Той е лудо влюбен в Елена, а Елена е влюбена в музиката - или в клишето за музиката. Двамата приятели на Коко са готови на всичко, за да спасят сърцето му от болката.

Чернобялата визия на "Каръци" може да изглежда песимистична, но всъщност е отчайващо романтична. Когато изгледате филма, ще ви се прииска да останете в компанията на героите и да се запитате къде ли са те сега, след поредното им "Айде чао".

"Каръци" е един от филмите, които България беше предложила за номинация за "Оскар" за чуждоезично кино. В EON Видеотека можете да гледате и "Тилт", и "Съдилището", които също бяха селектирани за тази категория.

"Шекспир като улично куче" (2023)

Данко е дете на улицата - будно, гневно и самотно момче, със здрави юмруци и ум, който помни всичко от Шекспир наизуст. Хлапе с усет за театъра и с талант за бокса, Данко трябва да избере кой да бъде и как да спаси най-близкия си човек.

Неговият "баща" и покровител Чаво (Захари Бахаров) е вдъхновен от реален човек, за когото режисьорът Валери Йорданов създава този филм.

Елеонора Иванова е една от изгряващите звезди на българското кино, която прави силна роля в "Шекспир като улично куче", а партньорите ѝ са дебютанти с отличен старт на екран. И е много добра идея за гледане с Gen Z-тата у дома.

"Дяволското гърло"

Криминалният сериал с Теодора Духовникова и Владо Карамазов е едно от заглавията, което можете да гледате на "маратон" през почивните дни.

Историята свързва една неочаквана комбинация от образи за разследването на поредица от тежки престъпления в Смолян. Героят на Карамазов е Филип - потомствен полицай, роден в семейството на влиятелния местен окръжен прокурор. Негова партньорка става Миа Язова - криминален профайлър от София, изпратена от ДАНС заради сериозността на случаите.

Целият първи сезон е наличен за гледане в EON Видеотека - а на 29 февруари е премиерата на новия сезон "Дяволското гърло: Есента да демона", в който Филип и Миа се събират на разследване във Велико Търново.

Сериалът "Лъжите в нас" също може да ви хареса, ако приключите с "Дяволското гърло" и се оглеждате за драма с криминален нюанс и сложни семейни отношения.

"Откраднат живот"

Търсите си интересна история и силни образи, в които можете да видите големите съвременни български актьори на едно място? Всички епизоди от 11-те сезона на медицинската драма "Откраднат живот" са на разположение за вас.

Владо Пенев, Емил Марков, Марта Вачкова, Юлиан Вергов, Мария Каварджикова, Йоана Буковска, Димо Алексиев, Ралица Паскалева, Наум Шопов-младши, Ернестина Шинова са само част от имената на екран.

С над 500 епизода, обхващащи всички вътрешни драми в голямата болница, любовни интриги и напрежение, няма шанс да скучаете през следващите седмици.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Четирима убити и десетки ранени след руски атаки в Одеса и Харков

Няколко жилищни сгради и гражданска инфраструктура са повредени.

07:20 - 30.04.2024
Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024