Снимка: © Facebook.com/VassilKrumovBojkov

"Магнат-беглец търси път към властта в най-корумпираната държава от Европейския съюз" - това е едно от главните заглавия на сайта на авторитетната американска медия Bloomberg днес. Статията е посветена на бившия хазартен бос Васил Божков и намерението му да създаде "нов политически проект".

Авторът е българският журналист Слав Оков, който пише редовно в  Bloomberg за събитията в България, в Северна Македония и на Балканите. Завършил е социология в София и политически науки в Будапеща. 

"Българските прокурори наричат Васил Божков най-опасния човек в страната. Сега намиращият се в изгнание хазартен магнат планира да се завърне у дома, за да се реабилитира, сваляйки правителството," гласи публикацията.

В нея присъстват и цитати от телефонен разговор, проведен с бизнесмена, срещу когото в България има 18 обвинения:

"Планирам да вляза в политиката," казва Божков от Дубай. "Нуждаем се от нов политически проект. Властта трябва да бъде отнета от Борисов. Мога да продължавам така още стотици години, но не ми харесва. Трябва да се прибера вкъщи."

Авторът допълва, че "шансовете за успех не изглеждат особено добри за човек, който е под прицела на органите на реда в най-бедната и корумпирана държава в Европейския съюз." 

Все пак Оков отбелязва, че "бойната реч" на Божков идва по време на третия мандат на премиера, който е "затънал в скандали и разследвания срещу министри и членове на партията му". 

В статията се изброяват обвиненията срещу Божков и се споменава за конфискуването на колекцията му с антики и национализацията на основния му бизнес - лотарията. Цитирано е изказване на главния прокурор Иван Гешев от февруари, с което го определя като "най-богатия и най-опасен българин". 

Междувременно днес Гешев отново коментира темата пред журналисти в Пещера: "Кой е Васил Божков? Поредният обвиняем от редица олигарси, както вие ги наричате, които се укриват от правосъдието." 

Той заяви, че връщането на Божков в България не зависи от прокуратурата, като тя вече е свършила своята работа и е подала съответните документи: "Резултатът зависи от ОАЕ. В държави извън Европейския съюз решението е политическо на съответната държава." 

 

Очаквайте подробности


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

24 партии и 7 коалиции се регистрираха за изборите на 2 октомври

Кандидатските листи за 48 Народно събрание може да са повече от вотовете през 2021

ВАС остави ТЕЦ "Брикел" да работи въпреки замърсяването на въздуха

Централата може да продължи да обгазява, докато тече делото срещу заповедта на Борислав Сандов

Жалби блокират решението на Сандов за спирането на АМ "Струма" през Кресна

Според служебния екоминистър е възможно решението на Сандов да е незаконно

Слави Трифонов нападна отцепниците от ИТН заради листите на ПП

Трифонов обижда Радостин Василев на "предател и жалък службогонец"

Татяна Дончева пропуска Избори 2022, но вече "загрява" за 49 Народно събрание

"Движение 21" няма да се регистрира нито самостоятелно, нито в коалиция

"Раковски" 134 ще е новият "дом" на Европейската прокуратура

Крум Зарков е предложил сградата за делегираните прокурори