Македонското преброяване предизвика смут и в София, и в Скопие Снимка: © Getty Images

Резултатите от националното преброяване в Северна Македония провокираха съмнения за достоверността на данните и предполагаем политически натиск върху хората с българско самосъзнание.

Данните на Държавната статистическа служба на Северна Македония показват, че в страната живеят 1 836 713 души, от които едва 3504 души се самоопределят като българи.

Други 260 606 души са македонски граждани, които не живеят в страната повече от 12 месеца.

Това е повече от двойно по-малка група от жителите на страната, които се определили като македонски власи (една от признатите етнически групи в конституцията). Българите в Северна Македония се оказват с 1100 души повече от тези, които се самоопределят като египтяни.

762 души са споделили, че в домакинството им се говори обичайно на български език.

Над 132 000 души, живеещи в Северна Македония, са без посочена етническа принадлежност, а данните за тях са "взети от административни източници". Това са над 7% от цялото население на страната.

Антонио Милошоски от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ обвинява властите в Скопие за това, че са провалили преброяването заради високия дял на граждани с неизяснени данни. Той твърди, че причината за това е организиран бойкот от страна на жителите на страната спрямо кампанията.

54,25% от постоянното население в страната са македонци, а 29,52% съставляват втората по големина група на албанското население. Сред гражданите, които живеят постоянно в чужбина, съотношението е обратно - 66,36% са албанци, а 24,45% са македонци. Не са обявени данни каква част от "нерезидентните" македонски граждани са от български етнос.

Странните резултати от преброяването в Северна Македония доведоха до политически критики и от българска страна.

Председателят на ИТН Слави Трифонов напомни, че България само за последните две години броят на издадените български паспорти за хора от Северна Македония е над 16 600.

Той отдаде разминаванията в официалните данни на двете страни на страх у хората да се идентифицират със своя осъзнат етнически произход и постави под въпрос бъдещето на преговорите на Скопие с ЕС.

"Според законите в България, за да може гражданин на Северна Македония да получи български паспорт, той трябва да докаже българските си корени. Значи, над 100 хиляди граждани на Северна Македония доказват българските си корени в България, а в Северна Македония се страхуват да се нарекат “българи”. Защо в една нормална, европейска държава, за каквато претендира Северна Македония, един човек би се страхувал да каже какъв е? Защото това не е нормална, европейска държава", пише той в позиция във Facebook.

Трифонов заявява, че докато гражданите на страната не бъдат оставени да се самоопределят свободно и правата им да не се погазват, "Северна Македония ще си бъде просто част от Западните Балкани".

Реакция дойде и от страна на бившия външен министър Екатерина Захариева, която повтори аргументите на Трифонов за декларирания български произход на македонските притежатели на български паспорти и посочи, че за последните 15 години са дадени паспорти на над 80 000 души.

"За съжаление за пореден път наблюдаваме старата държавна политика в ход - дискриминация на македонците с българско самосъзнание и опит за тяхното маргинализиране. Тази намеса в правото на самоопределение е абсолютно неприемлива и противоречи на ценностите на Европейския съюз, към който нашите съседи се стремят. Крайно време е да осъзнаят, че българите в Северна Македония не са заплаха, а мост между нашите две държави", обяви тя.

Данните от преброяването идват ден след среща на коалиционните партньори в Министерски съвет, на която е обсъждана темата за членството на Северна Македония в ЕС. В понеделник премиерът Димитър Ковачевски посети София на обща среща с Кирил Петков и правителствените ръководители на Румъния и Черна гора.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024