Макрон: Ако има риск Европа да загине, това ще се случи, защото не действаме Снимка: © Getty Images

Френският президент Еманюел Макрон предпочита Европа на „различията“ и „дебатите“, а не „неподвижен блок“. Той призова всички държави членки на еврозоната да координират мерките си в борбата срещу пандемията от коронавируса.

За първи път от началото на кризата Макрон даде интервю пред чуждестранни медии, отговаряйки на въпросите на италианските издания „Corriere dell Serra“, La Repubblica" и "La Stampa". Френският президент иска общ дълг на държавите членки от ЕС или увеличаване на бюджета на блока, за да може Европа да излезе от сложната ситуация.

Във вторник Макрон, заедно с италианския министър-председател Джузепе Конте, помоли Европейския съвет за създаване на еврооблигации, с които да бъде преборена епохалната криза. Испания е на същия полюс, но не и Германия и Нидерландия.

„Преди да се обърнем към Европейския съвет, заедно с Джузепе Конте, Педро Санчес и още шестима държавни глави и премиери, написахме писмо до Шарл Мишел (б.а. – председател на Европейския съвет), за да изпратим ясно съобщение – няма да преодолеем тази криза без силна европейска солидарност от гледна точка на здравни системи и бюджет“, сподели Макрон.

„Това е началната точка. Мерките идват впоследствие и трябва да бъдем открити. Може да става въпрос за общ дълг или за увеличаване на бюджета на ЕС, за да бъде оказана истинска подкрепа на страните, които са най-афектирани от кризата“, каза френският президент.

В Съвета този четвъртък 10 страни от еврозоната, представляващи 60% от брутния ѝ вътрешен продукт, подкрепиха идеята на Макрон. Германия обаче показа своята резервираност. Президентът на Франция каза, че дебатът ще продължи в следващите няколко седмици.

„Защото не можем да изоставим тази битка. Предпочитам Европа, която приема различията и осъществява дебати, отколкото неподвижен блок. Ако има шанс Европа да загине, това ще се случи, защото не действаме. Също като Джузепе Конте, аз не искам Европа да попадне под най-ниския общ знаменател. Моментът е исторически – Франция ще се бори за Европа на солидарността, суверенитета и бъдещето“, смята Макрон.

Някои икономисти смятат, че на Европа ще ѝ бъдат нужни 1 трилион евро, за да излезе от кризата. Колко дълго обаче може да чака тя?

„Не искам да се концентрирам върху дата или цифра, няма да има значение“, смята френският президент. „Силата на Марио Драги (б.а. – бившият председател на Европейската централна банка), когато говореше през 2012, беше точно във факта, че нямаше цифри. Но имаше сигнал за решителност и безгранични действия. По време на икономическата криза Европа направи две много важни решения, и то много бързо – на валутно равнище и на бюджетно равнище“.

„ЕЦБ реши да предприеме огромна подпомагаща държавите програма, която беше без прецедент. А що се отнася до бюджета, казахме, че ще направим каквото е нужно и започнахме да прилагаме това във всяка от страните. Това, което липсва сега, е ясен знак за координирани и подкрепящи действия“.

Според Макрон всички държави членки трябва да координират заедно своите разходи и нужди по време на кризата. Той сподели, че първо иска да види този модел на солидарност, а след това да се насочи към цифрите.

Френският президент бе попитан дали подкрепя предложението на Марио Драги, който препоръчва Европа да преглътне икономическите проблеми дори на цената на остро покачване на дълговете.

„С огромен интерес четох речта на Марио Драги тази седмица. Споделям вашето виждане за кризата и вярвам, че казва точно това – националните правителства трябва да действат без лимити, а европейското единство трябва да изиграе своята поля. Също така казва, че Европа има всички ресурси, за да го стори – солидна финансова система и качествени обществени услуги. Единственият въпрос е да се действа заедно и бързо“.

Европейската централна банка премахна ограниченията, налагащи лимит на изкупуването й на облигации от отделните страни в еврозоната. По този начин се проправи път за евентуално неограничено печатане на пари в отговор на кризата, предизвикана от коронавируса. Макрон подкрепя мерките, предприети от ЕЦБ.

Той говори и за посещението на театър Антоан на 6 март, когато заедно със съпругата си отправи съобщение, че „животът продължава“. В същия ден Италия отчете 4636 нови случая на коронавируса, както и 197 жертви. Закъсня ли Европа с мерките, въпреки че получи сигнал от италианците, че ситуацията е наистина сложна?

„Абсолютно не сме игнорирали тези сигнали“, смята Макрон. „Подходих към тази криза сериозно още от самото начало, когато тя започна в Китай. Подходих към нея с яснота и смирение, както и с уважение към нашите общества – демократични и отворени, в които информацията трябва да бъде прозрачна, а ограниченията на свободите – обосновани и балансирани.

„Във всеки етап следвах три важни принципа: да базираме нашите решения на научни съвети, да се адаптираме към еволюцията на кризата, да вземем пропорционални мерки. Ако погледнем към кризата от началото ѝ, във Франция взехме най-силните мерки възможно най-бързо. Приложихме ограниченията за социална изолация няколко дни преди европейските ни партньори. Това е така, защото науката ни просвети, а Италия ни даде уроци, попадайки първа в кризата“, каза френският президент.

Той сподели, че Франция е почерпила опит от Италия и от „окуражаващите решения“, взети от нейното правителство. Смята, че много европейски страни са определили ограниченията като извънредни, но днес всички ги прилагат, защото са „задължителни“ в „нашата война срещу вируса“.

Макрон неведнъж спомена, че Европа изостави Италия и бе запитан защо Франция не се е отзовала и не е помогнала на съседите си.

„Повтарям това, което казах - защото Европа не се намираше на еднакво равнище и в предишни кризи. Отчасти поемам отговорността за Франция. Но нека изясним всичко – ние, европейците, често виждаме само недостатъците и слабостите си. Франция е на страната на Италия. Ето защо отидох в Неапол на 27 февруари въпреки разпространението на епидемията“, каза Макрон.

„Предложихме болнични легла от Южна Франция и изпратихме медицински приспособления. Европа като цяло реагира по-рано и по-решително в сравнение с други кризи от миналото“.

Италия получи голяма помощ от Китай и Русия за справяне с кризата и Макрон бе запитан дали това не е шокиращо – че първо европейските страни не са поели тази инициатива. Френският президент обори твърдението с факта, че страната му и Германия са изпратили два милиона маски и десетки хиляди предпазни облекла към Италия. Също така спомена, че в началото на епидемията европейците са помагали на Китай, изпращайки над 50 тона медицински материали.

„Европа трябва да се гордее и да се чувства силна, защото наистина е. Но трябва да преминем още напред. Това, което ме тревожи сме самите нас. Ако не сме обединени, Италия, Испания и другите страни ще кажат с право на европейските си партньори: „Къде бяхте вие, докато ние се намирахме на първа линия?“. Не искам алчна и разделена Европа“, каза Макрон.

Страните членки на Европейския съюз обаче не успяха да се координират във вземането на мерки за спиране на пандемията. Желае ли обаче френският президент да го сторят, като заедно вдигнат блокадата?

„Абсолютно, сега трябва да чакаме и да координираме изходните мерки от здравната криза. Разбира се, тези мерки ще трябва да отговарят за всяка отделна държава. Няма да молим французите или италианците, които взеха ограничителни мерки преди другите страни в Европа, да останат блокирани и да чакат другите. Но ако не обменяме информация за тези действия, ако не ги координираме – ще имаме политически и здравен проблем“, каза Макрон.

Той сподели, че в писмото към Европейската комисия той и останалите подписани са отправили именно такова искане към Европейския съвет.

Дали Европа може да се върне към нормалния начин на живот, както преди появата на пандемията?

„Що се отнася до вътрешните граници на Европейския съюз, като тази, която имаме с Италия, решихме да не ги затваряме заради личните и професионалните животи на хората, както и заради интегрираните ни икономики. Трябва да направим всичко възможно да спрем разпространението на вируса. Винаги обаче да действаме като европейци – да координираме здравните мерки, да затваряме външните граници и да избягваме вноса и износа на вируса“, каза Макрон.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024